Tengri Böğü Kağan

TÜRKOĞLU

Aktif Üyemiz
Tengri Böğü Kağan
Tengri Böğü Kağan

Sonsuz Bozkirda , Gögün tam ortasinda tahta gecti , Ulu Tengri Kağan.

M.S. 775 Büyük Uygur Devletinin başıdaydı Tengri Kağan. Cin ile ittifak halindeydi Türkler, 2 devlet birbirlerinden destek görüyordu . Cinliler Türklere değerli eşyalar veriyor, Türkler ise Cin’deki isyanları bastırmak için ordular sevk ediyordu .

Her zaman olduğu gibi yine isyan çıkmıştı Cin’de. Başkent olan Chang’an şehrinden fazla uzakta olmayan Lo-Yang şehrinde çıkmıştı isyan . 15 bine yakin Tibetli pusatlanmis cinli kuvvetlere karşı mücadele ediyordu, sonuç olarak Lo-Yang şehrini teslim etmişti Cinliler. Tibetlilerle basa çıkamamış Cin orduları, Türklerin yardımına ihtiyaçları vardı. Tang Hanedanından olan Çin İmparatoru Ming Huang , Tengri Kağan’dan destek almak için fazla zaman kaybetmedi .

43 Bin Atlı ile Cin’e giriş yaptı Tengri Kağan. Öğlen başlayan savaş sabaha bitmişti, isyan bastırılmış Tibetliler yok edilmişti. Yalnız Tibetlilerle beraber Cin’de yaşayan Oğuzlarda öldürülmüştü isyanda. Haberi yoktu Tengri Kağanın Oğuzların Tibetli isyancılara destek verdiğinden, Tibetlilerle beraber çok sayıda Oğuzlarda öldürülmüştü. Sonradan durumun farkına varan Tengri Kağan, Cinli general Topa Tao karşısında Türk Tarihinde adını ölümsüzleştirecek laflar etmişti.

” Tengriden kut bulmus , il tutmus , Alp Külüg Tengri Bögü Kagan’ım ben! Tengri ünvanını Yüce oluşumdan Ulu oluşumdan verildi bana. Benim yüce olduğumu bildiğiniz halde bana kendi yüce kanımı akıttırdınız! Töremizi çiğnettirdiniz! Dokuz Oğuzlardan On-Uygur olan Budunum bunu affetmeyecek! ”

İlk olarak Cinli general Topa Tao’u öldürdüler ardında Cin’li kuvvetleri yok ettiler, daha sonra Lo-yang şehrini yakıp Cin başkenti Chang’an girdiler. Orada da durum Lo-Yang şehrinden farksız değildi , hatta bu sefer o kadar ileri gitti ki Tengri Kağan, sivil halkın tamamını kılıçtan geçirdi, dini mabetlerini yaktı, tapınaklarını yıktı başkent Chang’an dan hiç bir eser geriye bırakmadı.

Türk töresince savaşla kazanılan şehirler yağmalanabilir idi ama bu yağma sırasında direniş tehlikesi göstermeyen sivillerin katledilmesi şehir yapılarının tahrip edilmesi ve hangi dine ait olursa olsun mabetlerin ve tapınakların tahrip edilmesi yasaktı.

Töreye uymadığı gerekçesiyle Tengri Kağan daha sonra kayınpederi Tun Baga Tarkan tarafından öldürülmüştür.
 
Üst Alt