Karadağ Türkleri

TÜRKOĞLU

Aktif Üyemiz
Karadağ  Türkleri
Karadağ Türkleri
Karadağ’da yaşayan Osmanlı döneminde bölgeye yerleşen Türk kökenli kimseleri belirtmek için kullanılır. 2011 resmi nüfus sayımında, yaşayan Türk nüfusa göre sırasıyla başta deniz kıyısındaki Bar kenti, başkent Podgorica ve Bijelo Polje (Akova) olmak üzere ülkede toplam 104 kişi kökenini Türk olarak belirtmiştir. Bu rakam, ülke nüfusunun %0,02’sine denk gelmektedir.

Tarih

16’yy da Osmanlılarca ele geçirilen bölge, Balkan Savaşlarına kadar, Osmanlı idaresinde kalmıştır. Bar kentinden Türk kökenlilerle yapılan görüşmelerde kimi atalarının Manisa’dan, kimi ise Karaman’dan gelerek bölge yerleştiklerini belirtmişlerdir.

Kültür

Dini olarak asimile olmayan Karadağ Türkleri, dil konusunda ise aynı başarıyı gösterememişlerdir. Çoğunlukla yaşlıların konuşabildiği Türkçeyi ülkede geliştirebilmek için TİKA önderliğinde Türkçe bir dil kursu açılmıştır. Yoğun ilgiyle karşılaşan bu dil kursu konusunda TİKA eski Karadağ koordinatörü Dr. Gökçen Kalkan, 75 yaşındaki Türk kökenli bir bireyin Türkçeyi genç kuşaklara öğretme isteğini bu anısıyla anlatıyor;

“Yaşlı insanlar torunlarının elinden tutarak Türkçe kursuna adeta ’koşarak’ gelmişti. 75 yaşında burada yaşayan Abdullah isimli amcaya kendisinin neden kursa geldiğini sorduğumda, yerel şivesiyle ’Getirmişim baganları (çocuk anlamına geliyor), unukları (Sırpça torun) öğretesiniz onlara dilimizi, alışsınlar Türkçeye yanıtını hiç unutamıyorum.”

Bazı Türk kökenli Karadağlıların soyadları Karagözoviç, Gülömeroviç, Şahinoviç, Mustafiç ve Ömerbaşiç.

Türkiye’ye özellikle İstanbul ve İzmir olmak üzere göç eden bazı ailelerin ise “Barlı” soyadını taşıdığı yapılan görüşmelerde dile getirilmiştir.

Karadağ haritası
Karadağ haritası
Karadağ Bayrağı
Karadağ Bayrağı
 
Üst Alt