Çulımlar

TÜRKOĞLU

Aktif Üyemiz
culımlar
culımlar
Çulımar ya da Çulım Türkleri (kendilerine verdikleri isim: Çulım insanları), Rusya Federasyonu’nun Türkçe konuşan halkı. Tomsk Bölgesi (Batı Sibirya) Çulım Nehri havzasında yaşarlar.

Toplam nüfusları yaklaşık 500 kişidir. Altay Ailesi, Türk Grubu’na giren Çulım-Türkçe dilinde konuşurlar. Çulımların kökeni Güney Sibirya’nın Kızıllar, Selkuplar, Ob ve Tomsk Tatarları, Ketler gibi Türkçe konuşan boylara dayanır. Bazı Moğol izlerine de rastlanır. Eski çağlarda Çulımların yerleşim yerleri nehir ve göl kıyılarında bulunurdu. Bu ana geçim kaynaklarından biri olan balıkçılık ile ilgilidir.

Kışın avcılık yaptıklara alanlara taşınırlardı. 20. yy başında avcılık genel olarak ticaret amacıyla kürk hayvanları üzerine yoğunlaşmıştır. Yenebilir ve ilaç yerine kullanılan bitki toplayıcılığı, sedir çamı fıstığı üretimi, yaş ağaç kabuğunda hasır, beryoza kabuğu, ısırgan otu ve kenevir (dokumada kullanmak için) üretimi yapılırdı, yemiş toplanırdı. Ev zanaatları arasında dokuma, iplik, ağ, kap (beryoza kabuğu, ahşap ya da sopalardan örme) üretimi, kayık, kayak, kızak yapımı, deri işlemeciliği bulunurdu.

Modern Çulımların büyük bir bölümü tarım ve ormancılık sanayinde çalışmaktadır. Geleneksel yerleşim yerleri (uluslar) yaz ve kışlık olarak ayrılırdı. Yazlık yerleşim yerlerinde tarım, hayvan gütme, balıkçılık, kış yerleşim yerlerinde ise avcılıkla uğraşırlardı. Bunlar yerlerini 20. yy başına doğru hala mevcut olan kalıcı yerleşim yerlerine bırakmışlardır.
 
Üst Alt