Bunları Biliyor Musunuz?- Bilmedikleriniz! - Duymadıklarınız!

harekat

Özel Üye

Bunları Biliyor Musunuz?




1
Karıncalar, mikroplardan arınmak için çok etkili bir yöntem uygulamaktadırlar. Biriktirdikleri antiseptik özellik taşıyan bir reçine ile yuvalarını mikroplara karşı korurlar.




2 İnsan sesi, çok çeşitli tonlamalar meydana getirmesi ile bugüne kadar yapılmış tüm müzik aletlerinden milyonlarca defa daha olağanüstü bir yapı ve işleyişe sahiptir.




3 RNA, hücre zarının dış çeperi boyunca yerleşmiştir. RNA, hücre stoskeletini (hücre iskeletini) üreten proteinlerdekine benzer sarmalımsı yapılar örer. Bu yapılar, DNA’nın kopyalanarak çoğaltılmasında, protein sentezinde, hücre bölünmesinde ve diğer önemli işlemlerde görev almaktadır.




4 Yirmi beş binden fazla diatom türü olmasına rağmen hiçbirinin kabuğu bir diğerine benzemez. Tıpkı bir kar tanesinin diğerine benzememesi gibi diatomların görünümleri de birbirlerinden farklıdır.




5 Diatomlar, yeryüzündeki hemen hemen tüm canlılar için hayati önem taşır. Çünkü yaptıkları fotosentez sayesinde soluduğumuz oksijenin bir kısmını diatomlar üretir.




6 Diatomlar, genellikle suda yaşayan ve fotosentez yapma özelliğine sahip olan alglerdir. En büyükleri 1 milimetre çapında olan bu minik canlılardan 1 cm3 deniz suyunda, yaklaşık 10 bin tane bulunur.




7 Beynin emirlerini taşıyan sinyaller elektrikseldir. Ayrıca vücut boyunca beyne doğru ilerleyen tüm duyu sinyalleri elektrikseldir. Hücre bölünmesi ve kalp atışı da elektrikseldir.




8 Sıçrayan örümceğin, kendine özgü bir avlanma yöntemi vardır. Örneğin bir ağacın üzerinde bulunan sıçrayan örümcek, kendisini ürettiği bir iplik ile bulunduğu dala bağlar. Sonra uçmakta olan bir böceğin üzerine atlar ve onu havada yakalar.




9 Bir yıl içinde tam dört ayrı monark kelebeği nesli yaşar. Bu nesillerin ilk üçünün, ortalama ömrü 5-6 haftadır. Ancak dördüncü nesil çok farklıdır. Çünkü bu nesil, yaklaşık 8 ay sürecek bir yolculuğa çıkacak ve bu yolculuğu tamamlayana kadar hayatta kalacaktır.




10 Foraminiferler, okyanus yaşamı için hayati öneme sahiptir. Bu canlıların kalsiyum karbonat kabukları, çok miktarda bir araya geldiği zaman, bir nevi 'karbon havuzu' oluşturur ve sudaki karbonu emerler. Bu özellik atmosferdeki sera etkisini dengelemek açısından araştırmacılara yeni ufuklar açmaktadır.




11 Ağrı vücudun savunma sisteminin bir parçasıdır. Bu his vücutta sağlığı olumsuz yönde etkileyecek bir durum oluştuğuna işaret eder ve buna karşı önlem alınmasını sağlayarak, vücutta oluşabilecek fiziksel zararın asgariye indirilmesine yardımcı olur.




12 Kanın pıhtılaşma sistemi, bir dizi enzimin birlikte hareket etmesi ile gerçekleşen olağanüstü bir olaydır. Bu sistem öylesine kusursuz gelişir ki, bir yerimiz yaralandığında, kanın durup yaranın bir süre sonra kapanacağından emin oluruz.




13 Dişi sivrisinekler bir seferde 40 ila 200 arasında yumurtayı suya bırakabilirler. Her üç haftada bir yumurtlayanları olduğu gibi, senede bir yumurtlayan sivrisinek türleri de vardır.




14 Mikro Dünyanın Üyeleri Mantarlar. Mikro alemin bu üyelerinin yaklaşık 90.000 farklı türü tanımlanmıştır. Bazı tahminlere göre bu canlı, bilinen ve bilinmeyenlerle birlikte 1,5 milyon farklı türden oluşmaktadır.




15 Aminoasitler, canlı hücrelerini oluşturan proteinlerin yapıtaşı olan moleküllerdir. Doğada 200 çeşidin üzerinde aminoasit bulunur. Ancak bunların arasından sadece 20 çeşit aminoasit canlılardaki proteinleri oluşturur.




16 Bilindiği gibi bitkiler dünyasında hakim olan renk yeşil ve yeşilin tonlarıdır. Bu özellik, yapraklara yeşil renk vermesinin yanı sıra, “fotosentez” gibi hayati bir işlemin gerçekleşmesini de sağlamaktadır.




17 İnsan çevresine baktığında gördüğü göz alıcı güzellikteki birçok canlının bir simetri harikası olduğunu fark eder. Tıpkı insanlar gibi, kuşların, köpeklerin, kedilerin ve tüm hayvanların güzelliğinde de simetrinin etkisi büyüktür.




18 Uyku, pasif bir dinlenme hali değildir. Uyku esnasında gün boyunca zihni meşgul eden aktiviteler, gerginlikler ve hafızaya alınan bilgiler adeta bir bilgisayarın belleğinin ayıklanması gibi ayıklanır.




19 Sinekkuşları diğer kuşlardan farklı bir uçuş tarzına sahiptir. Kanatlarını “8” şeklinde bir hareketle titreştirirler. Bu titreşim, hem aşağı hem de yukarı hareket sırasında kaldırma kuvveti oluşturur.




20 Bakteriler de insanlar gibi farklı topluluklar halinde yaşarlar. Her bir bakteri topluluğunun kendine has dilleri, kendilerine has sosyal yaşamları vardır.




21 Yılanların gözleri insanlarınkinden çok gelişmiş algılama sistemine sahiptir. Bazı yılan çeşitleri ise daha yüksek dalga boyundaki ışınları görürler. İnfrared (kızılötesi) denilen bu ışınlar insan tarafından yalnızca ısı olarak algılanabilir.




22 Beyin hücrelerinin büyük kısmı embriyonun ilk beş ayında oluşur ve hepsi doğumdan önce beyindeki gereken konumlarını almış olurlar. Büyük bir hızla oluşan hücreler bir süre sonra merkezi sinir sisteminin kollarını oluşturmak üzere, daha uzaklara göç etmeye başlarlar.




23 Puffer, bir tehlike anında kendini şişirir. Oldukça irileşen bu balığı yutamayan düşmanları da onu bırakmak zorunda kalır. Balık tehlike hissettiğinde, kendini bir anda normal halinin birkaç katı kadar şişirir.




24 DNA enzimlerinin en önemli görevlerinden biri, DNA molekülünün tamir edilmesine yardımcı olmaktır. Fotoliyaz enzimi bu tamirci enzimlerden biridir ve hücreyi güneş ışınlarından korur.




25 Arizona’da Biyodizayn Enstitüsü araştırmacıları kirli suyu, temiz suya çevirmek için bakterileri kullanmaktadırlar. Oksitleşen bölgelerde yaşayan ve buradaki hidrojeni ayrıştırarak zararsız hale getiren bakteri türleri bu temizleme işlemi için kullanılmaktadır.




26 Hayvanlar aleminde yavruların bakımında anneler kadar babalar da görev üstlenir. Örneğin, Emu ve rheas gibi uçamayan büyük devekuşları arasında yuvayı kuran ve yavruları besleyen erkektir.




27 İnsan besinsiz 1-2 hafta kadar yaşayabildiği halde su içmeksizin 3-4 günden daha fazla yaşayamaz. Yüzde 55 ile 75'i sudan oluşan insan vücudunda, terleme ve solunum benzeri aktivitelerle günde 2-3 litre su kaybedilir.




28 Salyangozların vücutları, ayak adı verilen güçlü bir kastan oluşur. Bu ayak da, çok sayıda küçük kastan oluşur. Kasların çokluğu aşağı ve yukarı, dalga şeklinde hareketleri mümkün kılar.




29 Günümüzde 15 santimetreden daha küçük kanat genişliğine sahip uçaklar üretmek mümkün değildir. Çok daha küçük olan sinekler ise minicik kanatlarıyla mükemmel uçuşlar yapabilmektedirler.




30 Köpek balıkları üzerinde taramalı elektron mikroskobuyla yapılan incelemelerde, balığın derisinin şeritler içerdiği görülmüştür. Şeritler, dikey su girdapları oluşturarak suyu balığın vücuduna daha çok yapıştırır ve suyun yüzmeye karşı direncini azaltır.




31 Güney Amerika’nın en uzun nehri olan Amazon Nehri ve kollarında 30 piranha türü yaşar. 6.437 km’lik uzunluğuna sahip tek bir akarsuda 30 farklı türün yaşaması Yüce Allah’ın tek bir nehir üzerinde yarattığı çeşitlilik sanatına örnek oluşturur.




32 Bitkilerin nesillerini devam ettirmek için kendilerini ısıtarak kokunun daha hızlı yayılacağını bilmeleri, böceklerin ve sineklerin hoşlandığı kokuları yaymaları, dişi ve erkek çiçeklerin farklı zamanlarda olgunlaşmaları bitkilerin oldukça bilinçli davranışlar gösterdiklerini ortaya koyar.




33 Ateş oksijen sayesinde yanar. Uzayda ateş yanmamasının sebebi oksijenin yok denecek kadar az olmasıdır.




34 Her yıl bu göktaşlarından ortalama 50.000 tanesi Dünya’nın atmosferine girmektedir. Yalnızca Dünya'ya özgü olan atmosfer tabakası, içerdiği oksijen sayesinde göktaşlarının sürtünmeyle alevlenmesini ve bu şekilde yere çarpıncaya kadar büyük kütle kayıplarına uğramasını sağlamaktadır.




35 Kuş yumurta kabuklarının üzerindeki beneklerin sadece kamuflaj olarak değil, mekanik açıdan da çok önemli görevlerinin olduğunu ortaya çıkardı. Kalsiyum eksikliği nedeniyle kabuğun belli noktalarında oluşan zayıflık, beneklerle desteklenerek güçlenmektedir.




36 Bir kovanda yaşayan işçi arıların sayısı on binlerle ifade edilirken, sadece bir tane kraliçe bulunur. Kraliçenin varlığı arılar için hayati bir öneme sahiptir. Çünkü yumurtlayarak koloninin devamını sağlayan, kraliçe arıdır.




37 Çöl bitkileri, aşırı sıcakla ve susuzlukla başa çıkmak için iki yola başvururlar. Birincisi, sahip oldukları dayanıklı yapıyı kullanmak, ikincisi de uykuda kalmaktır.




38 FT proteini çıktığı yapraktan filize doğru hareket ederek, bitkilerin gün uzunluklarını hesaplamalarına ve çiçeklenme zamanını tespit etmelerine yardımcı olur.




39 Koşullar tehlikeli olduğunda geçici olarak sistemlerini durduran, bu şekilde enerji tasarrufu yapan ve vücuduna gelecek zararları engelleyen çekirgenin içinde bulunduğu bu koma halinin insanlarda migrenin başlama mekanizmasıyla birçok ortak özellik gösterdiği anlaşılmıştır.




40 Amniyon sıvısı anne sağlığı için önemlidir. Sıvı içinde yüzen bebek anne rahmine ağırlık yapmaz ve bu sayede normal gelişimini tamamlayabilir.




41 Plasenta anneyle bebek arasındaki besin, oksijen ve diğer maddelerin alışverişini sağlayan yapıdır. Üstelik plasenta yeni hücre gruplarının yani dokuların oluşması için gerekli olan besinleri özenle seçerek, bebeğe taşır.




42 Bazı karınca türlerinde yuvalar açılan kompleks tüneller ile bir tür kanalizasyon ve drenaj sistemine sahiptir. Bu sistem suyu toplayarak su baskını tehlikesine karşı yuvayı korur.




43 Karbon, canlılar için en hayati elementtir. Karbon; hidrojen, oksijen ve azot atomlarıyla çok farklı geometrik şekil ve sıralamalarda birleşerek, son derece farklı maddeler meydana getirir.




44 Demir yeryüzünde en yaygın olarak bulunan elementlerden biridir ve yerkabuğunun yaklaşık %5'ini oluşturur. Demir, çok değerli bir enerji kaynağı olan oksijeni, hücrenin solunum mekanizmasına yönlendirir.




45 100 trilyon hücremizin kendi aralarındaki ve her bir hücrenin kendi içindeki haberleşmenin saniyelerle ölçülecek kadar kısa bir zaman zarfında bile devre dışı kalması ve hücresel mesajların yerine ulaşamaması ölümle sonuçlanmaktadır.




46 Hücre içinde gerçekleşen bilgi transferi dünyanın en iyi istihbarat servislerinden bile daha hızlı ve daha verimli çalışmaktadır. Teknolojik açıdan hiçbir şekilde taklit edilemeyen bu sistemin en önemli özelliği dokusal organizmalardan oluşmasıdır.




47 Zeytinyağı bazı habis tümör türlerine karşı koruyucu bir etkiye sahiptir: Prostat, göğüs, kolon, pullu hücre ve yemek borusu tümörleri.




48 Göçmen kuşların başarılı bir göç için kapsamlı, detaylı ve doğuştan gelen "uzay-zamansal" programları vardır. Bu tarz programlar gayet açık bir biçimde genç ve tecrübesiz kuşların bile, yetişkinlerin kılavuzluğu olmadan göç etmelerini mümkün kılar.




49 Çelik halat teknolojisinde kaslardan örnek alınıyor. Kasları kemiklere bağlayan dokular yani "tendon"lar, doğal kompozitlere (birbirine karışmayan iki veya daha fazla katının bileşimiyle oluşan katı malzemelere) verilebilecek önemli bir örnektir.




50 Güney Amerika'da yaşayan bulut kırlangıçları yuvalarını şelalelerin arkasındaki kayalıklarda kurarlar. Bu kırlangıçlar çok küçüktürler ve o kadar hızlı uçarlar ki, şelaleyi bir ok gibi keserek arka tarafına geçebilirler.




51 Melatoninin temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamaktır. İnsan vücudu her gün aynı saatte otomatik olarak belirli fonksiyonları yerine getirir, vücut ısısını değiştirir, hormonlar salgılar.




52 Bilindiği gibi, toprağın genel olarak çürütücü, parçalayıcı özelliği vardır. Ancak toprağın içindeki tohum ve milimetrenin yarısı inceliğindeki kökler hiçbir zarar görmezler.




53 Bir enzim, içinde mikroskobik boyutta yüzden fazla yapı taşının üç boyutlu bir şekilde birleştiği, insan aklının zorlukla çözebileceği kadar detaylı, kimyasal bir mucizedir. Vücuttaki görevi, tüm işlemleri “hızlandırmaktır”.




54 İnsan, üzerinde sürekli cildiyle temas halinde olan giysilerle muhataptır. İnsan derisindeki alıcılar belirli bir süre sonra beyne, cilde temas eden madde ile ilgili sinyalleri göndermeyi durdururlar.




55 En küçük göçmen kuş olarak bilinen sinekkuşları, yaklaşık 3,2 gr ağırlığındadır. Her yıl 6.000 km'den fazla yol kateden sinekkuşlarının, bu yolu katedebilmek için güçlerini çok akılcı kullanmaları gerekmektedir.




56 Bir karınca büyüklüğündeki termitler, yüksekliği 7 metreyi bulan dev yuvalar yaparlar. Mühendisler termit yuvalarını örnek alarak akıllı binalar inşa etmektedirler.




57 Acı Biberdeki Şifa, kapsaisin molekülü. Nottingham Üniversitesi’nce yapılan araştırmalar kapsaisinin göğüs, prostat, yemek borusu, mide, mesane, karaciğer ve akciğer gibi birçok kanser hücresini öldürdüğünü ortaya koymuştur.




58 Bakteriler kimyasal sinyaller kullanarak birbirleri veya dostları ile işbirliği yapar, düşmanlarına ise gözdağı verirler.




59 Penguenler, birey sayısı yüz binlere ulaşabilen büyük topluluklar halinde yaşayan canlılardır. Bu canlılar, yaklaşık - 400C’lik bir ortamda yaşamak için özel donanımlara sahip olarak yaratılmışlardır.




60 İnsanların 1978’de yapımına başladığı ve son yıllardaki teknolojik gelişmelerle kullanım ağı geliştirilen, masraf ve emek gerektiren GPS sistemine kral kelebekleri ise ilk yaratıldıkları andan beri sahiptirler.




61 Köpekbalığı türleri içinde ortalama 30-50 cm uzunluğunda oldukça küçük boyutlu bir tür olan “parlak pullu fener köpekbalığı”, bilim adamlarının uzun süredir araştırma yaptıkları görünmezlik kalkanına sahiptir.




62 Ağacın dal ve yaprakları çok daha ince olduklarından, sert rüzgarlara karşı eğilip bükülerek gövdeye iletilen aerodinamik sürtünme kuvvetini azaltır ve ağacın zemine daha sağlam tutunmasını kolaylaştırır.




63 Kalp dakikada yaklaşık 70 kere, bir yılda yaklaşık 35 milyon kere, ortalama bir ömür boyunca ise 2 trilyon kere atacaktır. Tüm hayatı boyunca yaklaşık 227 milyon litre kan pompalayacaktır.




64 Gök cisimlerinin uzaydaki dağılımı ve aralarındaki bu devasa boşluklar Dünya'da canlı hayatının var olabilmesi için zorunludur.




65 Dünya'nın misket büyüklüğünde olduğu ve Güneş ile Dünya'nın arasının 280 metre tuttuğu ölçeğe yerleştirirsek, onu Güneş'in 78 bin kilometre uzağına koymamız gerekir!




66 Vücudumuzda dolaşan kan, zehirler, gazlar, akyuvarlar, vitaminler ve başka maddeler dışında, ısıyı da taşır. Eğer vücudumuzun ısı dağıtım sistemi olmasaydı, kol gücüyle yaptığımız bir iş sonucunda kollarımız aşırı derecede ısınır, diğer bölgelerimiz ise soğuk kalırdı.




67 Saatte 320 km hızla uçan alaca doğan kuşunun sahip olduğu hız, dünyanın en hızlı spor otomobillerinden biri olarak kabul edilen Lamborghini Murcielago Convertible ile Formula 1 yarışları için özel olarak üretilen otomobillerin son hızlarına eşittir.




68 Köpeğin beynindeki koklama işlevini üstlenen hücreler insanlardan 40 kat daha fazla sayıdadır. Örneğin bir tilki teriyerinde 147 milyon, bir Alman çoban köpeğinde 225 milyon koku alıcı hücre bulunur.




69 Erken doğum yapan annelerin sütünde mucizevi bir şekilde, bebeğin ihtiyacına yönelik olarak daha fazla yağ, protein, sodyum, klorür ve demir bulunur.




70 Dünyanın En Büyük Çiçeği: Rafflesia Arnoldii. Yağmur ormanlarındaki iklim koşullarına uygun olarak yaratılmış olan bu bitkinin çiçeği 90 cm çapındadır ve 7 ila 11 kg ağırlığındadır.




71 Yağmurun damlalar halinde yağmasının sebebi su damlacıklarının bulutlarda oluşmasıdır. Bu damlacıkların çapları genellikle 1 ila 10 mikron (1 mikron = 0,001 milimetredir) arasındadır.




72 Şu an okyanusun derinliklerinde gözlerimizle göremediğimiz ve varlıklarından haberimiz dahi olmayan milyonlarca bakteri, hayatlarında hiç görmedikleri bizler için çalışmaktadırlar.




73 Simetri evrendeki uyumu sağlayan konulardan biridir. Bütün canlılar simetrik bir yapıya sahiptirler.




74 Küçük Ok Zehiri Kurbağalarının erkekleri, yumurtaların başlarında onlar çatlayana kadar 10-12 gün bekçilik yapar.




75 Eklem sıvısı, kemiklerin sürtünmesini engeller. İnsanların ve hayvanların eklem yerleri bir ömür boyunca hareket ettikleri halde hiçbir şekilde bakıma ya da yağlanmaya ihtiyaç duymazlar.




76 Virüs doğadaki en ilginç organik yapılardan biridir. Tek başına hayat belirtisi gösteren herhangi bir fonksiyonu veya organeli yoktur. Bu nedenle doğada milyonlarca yıl bozulmadan kalabilir.




77 Yaklaşık 1350-1400 gram ağırlığında olan insan beyni 100 süper bilgisayarın bilgisini içerebilecek kapasitedir.




78 Bir metreküp karda 350 milyon tane kar taneciği bulunduğu tahmin edilmektedir. Bunların hepsi altıgen ve kristalimsi bir yapıdadır, ancak her biri farklı şekillere sahiptir.




79 Yeryüzünün çekirdeğindeki ağır elementlerin cinsi, oranı ve reaksiyon hızları Dünya’nın etrafındaki koruyucu manyetik alanın oluşmasında çok önemli rol oynar.




80 Yer kabuğunun ortalama kalınlığı karalarda 35-40 km, denizlerde ise 8-10 km’dir.




81 Dünyanın Yerçekiminden Kurtulmak İçin Gereken Hız 11.2 Km/Saniye Dir.




82 Dünya Güneş Etrafında 29.79 Km/Saniye Hızla Döner.




83 Işığın Güneşten Dünyaya Ulaşması 8 Dk 20 Sn Sürer. Işık Saniyede 30.0000 Km Hızla Hareket Eder.




84 Herhangi Bir Dakikada Dünyada Binlerce Şimşek Çakar Ve 6.000 Işık Flaş Eder.




85 Tüm Gezegenleri, Galaksileri, Yaşadığımız Dünyayı, Çevremizde Gördüğümüz Her Şeyi Ve Bizi Oluşturan Atomların % 99.95'i Boştur. Geri Kalan % 0.05'lik Kısmı İse Enerjidir.




86 500 Milyon Hidrojen Bombasının Patlamasına Denk Olan Enerji Nedir?




87 200 Milyar Yıldızı Bünyesinde Bulunduran Samanyolu Galaksisinin Uzay İçindeki Hızı Saatte 950.000 km.dir!




88 Güneş Sisteminde Ne Kadar Yol Katederiz?




89 Atmosferdeki OksijeninYüzde 70'i Nasıl Üretilir?




90 Dünya Saatte 1670 Km Hızla Kendi Ekseni Etrafında Döner. Güneşin Etrafındaki Dönüş Hızı İse Merminin Yaklaşık 60 Katıdır, Saatte Tam 108.000 Km.




91 Suyun Yüzey Gerilimini Tırmandırıcı Etkisi Vardır. Bu Sayede Metrelerce Yükseklikte Bir Ağacın En Üst Yapraklarına Kadar Su Taşınabilir.




92 Suyun Termal Özelliği Sayesinde, Vücudumuzda Oluşan Fazla Isı Terlemeyle Atılır.




93 Güneşin 6000oC'lik Isısında Herhangi Bir Değişiklik Olmasıyla, Güneş Işınları Yaşamı Desteklemez Bir Hale Gelirdi.




94 Sismik Hareketlerin Azalmasıyla, Deniz Ve Okyanuslarda Yaşam Dururdu.




95 Sismik Hareketlerin Artmasıyla, Yeryüzünde Aşırı Yıkımlar Olurdu.




96 Ozon Tabakası Daha İnce Olsaydı, Zararlı Ultraviyole Işınları Yeryüzüne Rahatlıkla Gelebilirdi.




97 Ozon Tabakası Daha Kalın Olsaydı, Güneşten Gelen Işınlar Yeryüzüne Ulaşamazdı, Bu Yüzden De Yeryüzünün Isısı Düşerdi.




98 Atmosferdeki Karbondioksit Ve Su Oranı Daha Az Olsaydı, Aşırı Soğuma Olurdu.




99 Atmosferdeki Karbondioksit Ve Su Oranı Daha Fazla Olsaydı, Aşırı Isınma Oluşurdu.




100 Dünyanın Manyetik Alanının Daha Zayıf Olması Durumunda Güneşten Gelen Fırtınalar Ve Partiküller Dünyaya Ulaşır Ve Yaşam Son Bulabilirdi.




101 Dünyanın Manyetik Alanının Daha Güçlü Olması Durumunda Canlılığı Tehdit Edecek Elektromanyetik Fırtınalar Oluşurdu.




102 Ay İle Dünya Arasındaki Çekim Kuvvetinin Azalması İle Şiddetli İklim Değişiklikleri Olurdu.




103 Ay İle Dünya Arasındaki Çekim Kuvvetinin Artması Durumunda Gelgitler Dengesizleşirdi.




104 Dünyanın Kendi Etrafındaki Dönüş Hızı Daha Hızlı Olsaydı, Rüzgarlar Şiddetlenerek Tufanlara Dönüşürdü.




105 Dünyanın Kendi Etrafındaki Dönüş Hızı Daha Yavaş Olsaydı, Gece Gündüz Sıcaklık Farkları Aşırı Artardı.




106 Güneşe Olan Uzaklığımız Eğer Daha Az Olsaydı, Aşırı Isınma Oluşurdu.




107 Güneşe Olan Uzaklığımız Daha Fazla Olsaydı, Gezegenimiz Hızla Soğurdu.




108 Yer Çekimi Eğer Daha Az Olsaydı, Dünya Atmosferi Aşırı Su Kaybederdi Ve Bu, Yaşamı Olumsuz Şekilde Etkilerdi.




109 Yer Çekimi Daha Fazla Olsaydı, Dünya Atmosferi Çok Fazla Amonyak Biriktirir Ve Yaşam İmkansızlaşırdı.




110 Şu Anda Bu Yazıyı Okumanızı Sağlayan Şeylerden Biri, Retina Hücrelerinizde Oluşan Oksijen Çözünmesidir.




111 Atmosferdeki Oksijende Yüzde Beşlik Artış Olsa, Dünya Üzerindeki Ormanların Çoğu Yanardı.




112 Çekirdek Katmanı, Dünyaya Manyetik Alan Sağlayacak Kadar Güçlü, Yer Kabuğunu Lavlara Boğmayacak Kadar Dengeli Bir Sistem Sahiptir.




113 Dünyanın Büyüklüğü Biraz Daha Ufak Olsaydı, Yer Çekimi Azalacağından Atmosfer Yok Olurdu.




114 Güneş Işınlarında Oluşacak Yüzde Onluk Bir Azalma Yeryüzünde Metrelerce Kalınlıkta Bir Buz Tabakası Oluşturur.




115 Venüs'ün Isısı 450oC'dir Ve Yüzeyi Lavlarla Kaplıdır.




116 Merkür'de Gece İle Gündüz Isı Farkı 1000oc Derecedir.




117 Jüpiter Manyetik Alanı İle Her Canlıyı Öldürebilecek Bir Gezegendir.




118 Satürn'ün Yüzer Bir Yüzeyi Vardır Ve Yoğunluğu Suyun Yoğunluğundan Bile Azdır.




119 Neptün’de Sıcaklık -218 Derecedir Ve Yüzeyinde Hızı Saatte 2000 Km.Ye Varan Fırtınalar Oluşur.




120 Plüton’un Eliptik Yörüngesi Güneşe Yakın Olduğu Zaman Gaz Halini Alır, Bunun Dışında İse Atmosferi Donar.




121 Dünyanın Şu Andaki Yörüngede Seyretmesine, Jüpiter Gezegeni Yardımcıdır.




122 Samanyolu Galaksisinde 250 Milyar Yıldız Vardır.




123 Güneşteki Nükleer Enerji Olağandan Fazla Olsaydı Güneş Patlayabilirdi.




124 Güneşte Bulunan Nükleer Enerji Olağandan Daha Az Olsaydı Güneş Yok Olabilirdi.




125 Kırmızı Devler Güneşten 50 Kat Daha Büyük Yıldızlardır.




126 İçinde Yaşamın Varolacağı Bir Evrenin Oluşma İhtimali 10 Üzeri 10 Üzeri 123'tür.




127 Evren Şu Andaki Genişleme Hızından Daha Hızlı Genişleseydi, Her Şey Sonsuzlukta Kaybolurdu.




128 Evren Şu Andakinden Daha Yavaş Genişleseydi, Çekim Gücü Nedeniyle İçine Çökerdi.




129 Eğer Evren Başlangıçsız Olup, Sonsuzdan Geliyor Olsaydı, Hidrojen Oluşmazdı Ve Aşırı Helyum Oluşumu Yüzünden Yaşam Var Olmazdı.




130 Atmosfer, Deniz Ve Okyanus Yüzeyinde Oluşan Kabarcıkların Buharlaşması İle Her Gün 27 Milyon Ton Tuz Kazanır.




131 Eğer Yeryüzü Dümdüz Olsaydı Ne Olurdu?




132 Eğer Yeryüzünde Şimdikinden Daha Fazla Oksijen Olsaydı Ne Olurdu?




133 Eğer Yeryüzünde Şimdikinden Daha Az Oksijen Olsaydı, Ozon Yok Olup Canlılık Sona Ererdi.




134 Yer Çekimi Olduğundan Daha Az Olsaydı Her Şey Havada Uçardı.




135 Yer Çekimi Normalden Az Olsaydı Her Şey Olduğundan Çok Daha Fazla Enerji Harcayarak Yapılırdı.




136 Sürtünme Kuvveti Olmasaydı Ne Olurdu?




137 Planck Sabiti Oranı Daha Az Veya Fazla Olsaydı Ya Ufak Bir Ateş Yeryüzünü Kavurabilecek Ya Da Güneş Kadar Büyük Bir Ateş Topu Dünyayı Isıtamayacaktı.




138 Bazı Karıncalar Yaprakları Birbirine Dikerek, Ağaçların Üzerlerinde Kendilerine Yuva Yaparlar.




139 Göç Ederken V Biçiminde Sıralanarak Uçan Kuşlar Vardır, Bu Yöntem Sayesinde Harcadıkları Enerjiden Yüzde 23 Tasarruf Sağlarlar.




140 Annelerinin Ağzından Çıkarak Dünyaya Gelen Yavruların Ne Olduğunu Biliyor Musunuz?




141 Yunuslar Yaydıkları Ses Dalgaları İle Balık Sürülerini Şok Ettikten Sonra Yerler.




142 Bolas Örümceği Havada Uçan Böcekleri, Kendi Yaptığı Yapışkanlı Kemendi Fırlatarak Avlar.




143 Bazı Balıklar Yaydıkları 500 Voltluk Elektrik Yükü İle Avlarını Öldürebilirler.




144 Yarasaların Avlarını Tespit Etmek İçin Kullandıkları Sistem, İnsan Yapısı Radar Ve Sonarlardan Milyarlarca Kez Daha Verimli Ve Hassastır.




145 Bazı Örümcekler Havada Uçan Böcekleri Sıçrayarak Yakalayabilirler.




146 Arılar Kovanlarındaki Sıcaklığı 10 Ay Boyunca 32 Derecede Sabit Tutabilirler.




147 Boa Yılanı Çenesini, Küçük Bir Ceylanı Yutabilecek Kadar Açabilir.




148 Köstebekler Bir Saatte 45 M. Uzunluğunda Tünel Kazabilirler.




149 Çakıllı Yerlerde Yuva Yapan Halkalı Yağmur Kuşunun Yumurtaları Çizilmeyi Önleyen Yoğun Bir Kristal Tabaka İle Kaplıdır.




150 Islak Ve Çamurlu Yerlerde Yuva Yapan Dalgıç Kuşularının Yumurtaları, Yavrunun Havasızlıktan Ölmesini Önleyen Özel Bir İnorganik Tabaka İle Kaplıdır.




151 Kuş Yumurtaları, Oksijeni İçeri Alıp, Karbondioksiti Dışarı Atacak Özel Tasarlanmış Minik Gözeneklere Sahiptir.




152 Beyaz Leylek Türü, 7.000 Km.Lik Göç Yolculuğu Sırasında Sadece Isı Dalgalarını Kullanarak Hareket Eder.




153 Bir Serçenin Kalbi Dakikada 460 Defa Çarpar.




154 Bir Serçenin Vücut Sıcaklığı Minimum 42,5 Derecedir. Bu, İnsan Vücudu İçin Öldürücü Bir Etki Oluşturabilecek Bir Ölçüdür.




155 Altın Yağmur Kuşu Vücudunda Yağ Depo Ederek 40.000 Km Yolu Hiç Durmadan Uçabilir.




156 Doğanlar Kusursuz Tüy Ve Kanat Yapısı Sayesinde Saatte 384 Km Hızla Avına Dalarken Dengesini Kaybetmez.




157 Kuşların Kafa Ağırlığı Vücut Ağırlığının Sadece %1'i Kadardır Ve Bu Sayede Uçarken Dengelerini Kaybetmezler.




158 Arı Büyüklüğündeki Kolibri Kuşunun İnsan Vücudunun Harcadığından 20 Kat Daha Fazla Oksijene İhtiyacı Vardır.




159 Bir Güvercinin İskelet Ağırlığı, Vücut Ağırlığının Sadece %4.4'ü Kadardır.




160 Kocabaş Adlı 18 Cm Boyundaki Bir Kuş, Zeytin Çekirdeğini Kırmak İçin Gagasıyla Ona 68,5 Kg.Lık Bir Basınç Yapabilecek Kadar Güçlüdür.




161 Bir Kuş Tüyü Üzerindeki Tüycüklerde Bir Fermuarın Yapısıyla Aynı Şekilde Dizilmiş 390 Adet Çengel Vardır.




162 Karasineğin Gözünde Ommatid Adı Verilen 6000 Küçük Göz Bulunur, Sinek Bu Sayede 360 Derecelik Bir Görüş Açısına Sahiptir.




163 Sineklerin Ayaklarındaki Vantuzlarda Bir Odanın Tavanında Asılı Kalmayı Sağlayacak Özel Bir Sıvı Üretimi Yapılır.




164 Baykuşlar Başlarını 270 Derece Döndürebilirler.




165 Encarsia Türü Bir Sinek, Boyu 1 mm Olduğu Halde Saniyede 1.000 Kere Kanat Çırpar.




166 Tatarcıklar Saniyede 1.000'e Yakın Sayıda Kanat Çırpar.




167 Istakozun Gözü Çok Sayıda Prizmatik Kareden Oluştuğu Halde Tek Ve Net Bir Görüntü İle Görüş Sağlayabilir.




168 Yusufçuk 40 km Hızla Uçabilir.




169 Yusufçuğun Bir Tek Gözünde 30.000 Kadar Mercek Vardır Ve Bu Sayede Arkasını Bile Rahatlıkla Görebilir.




170 Bazı Sinekler Saniyede 2.000 Defa Kanat Çırpabilirler.




171 Gözleri Kapatılmış Bir Yunus, Havuza Atılan Bir Metal Parayı Bile Tespit Edebilir.




172 Çöl Akrebinin Ayaklarında, Kuma Konan Bir Kelebeğin Yerde Oluşturduğu Titreşimleri Bile Hissedebilen Algılayıcılar Vardır.




173 Yarasalar Zifiri Karanlıkta 0.6 mm. Çapındaki Bir Teli Bile Tespit Edebilirler.




174 Sarısalkım Kuşu 36 Saat Boyunca Karaya Hiç Ayak Basmadan 3.000 Km. Uçabilir.




175 Büyüklükleri karıncalar kadar olan termitler, toprak üzerinde yüksekliği 8 metreyi bulan yuvalar yapabilirler.




176 Çıngıraklı Yılanların, Avlarını Ayak İzlerinden Yayılan Isıdan Takip Etmelerini Sağlayacak Gece Görüş Sistemleri Vardır.




177 Bazı Termit Yuvalarının Girişlerinde, Kendilerini Düşmanlarının Üzerine Atıp İnfilak Eden Nöbetçiler Vardır.




178 Tropikal Bölgelerde Yaşayan Bazı Örümcekler Ağlarını, Kendilerini Görünmez Kılacak Kadar Hızlı Titreştirebilirler.




179 Bazı Kartallar, Saatte 322 Km. Hızla İnişe Geçerek Avlarına Çarparlar. Bu Çarpmanın Etkisi Yivli Tüfek Mermisine Kıyasla İki Kat Daha Güçlüdür.




180 Saatte 30 Km.'Yi Aşan Bir Hızla Yüzebilen Bir Çeşit Mürekkepbalığı Vardır.




181 Civcivlerin Yumurtadan Çıkmak İçin Kullandıkları Bir Dişleri Vardır. Bu Diş Daha Sonradan Yok Olur.




182 Yaban Kazları Yerden 8.000 Metre Yüksekte, Oksijen Son Derece Seyrek Olmasına Rağmen, Uçabilirler.




183 Dünyanın En Büyük Canlıları Olan Balinalar, Mikroskobik Canlıları Yiyerek Beslenirler.




184 Karıncalar Ve Bazı Böcekler Antibiyotik Nitelikli Bir Madde Salgılar Ve Bununla Yuvalarında Bakteri Ve Mantar Oluşumunu Engeller.




185 İnsan Vücudunun Radyasyona Direnci 600 Rads Dolayında İken Akreplerin Direnci 150.000 Rads'a Kadar Çıkabilir.




186 Bir İnsanın Kalbi Dakikada 60-80 Defa Çarparken, Sinek Kuşunun Kalbi Dakikada 615 Defa Çarpar.




187 Sıçrayan Örümceklerin 8 Tane Gözü Vardır Ve Bunlar Sayesinde Arkaları Dahil Her Yeri Görebilirler.




188 Develer Hiç Su İçmeden 3 Hafta Yaşayabilirler.




189 Bazı Yılanların Zehrinin 0,028 Gramı 125.000 Tane Fareyi Öldürebilecek Kadar Güçlüdür.




190 Erkek Penguenlerin Fedakarlığını Biliyor Musunuz?




191 Boğa Antilopları İki Saniye İçinde Hareketsiz Durumdan, 62 Km/Saat Hıza Ulaşabilen Bir Koşu Yapabilir.




192 Opossum Kendisini Düşmanlarından Ölü Taklidi Yaparak Korur. Bu Sırada Kalbinin Çalışmasını Durma Noktasına Varacak Kadar Yavaşlatabilir.




193 Mürekkep Balığı Yavrularının Kuyruğunda, Yumurtadan Çıkmak İçin Kullandıkları Sivri Bir Uç Vardır. Bu Uç Daha Sonra Yok Olur.




194 Boa Kurbağası Sudan Sıçrayarak Çıkabilir Ve Bu Sayede Alçaktan Uçan Kuşları Avlayabilir.




195 Kuşların Bizim Duyabildiğimizden Daha Kısa Notaları Da Rahatlıkla Duyabildiğini Biliyor Musunuz?




196 Büyüme Dönemi Boyunca 10.000 Kere Ziyaret Edilen Canlının Ne Olduğunu Biliyor Musunuz?




197 20 Gramdan Az 1500 Km Uzağa Göç Eden Canlının Yarasa Olduğunu Biliyor Muydunuz?




198 Çubuk Kafalı Kazların Stratosferin Başladığı Yere Yakın Olan 9.000 M Yükseklikte Himalayaları Geçtikleri Belirlenmiştir.




199 Arıların Arka Bacaklarının Dış Tarafı Çok Hafif Bir Çukur Oluşturur. Vücutlarının Bu Bölümü Adeta Polenleri Taşımaya Yarayan Bir Kaşık Gibidir.




200 Göçmen Bir Kuş Olan Sırtı Kırmızı Kum Çulluğu Ve Diğer Bazı Küçük Göçmen Kuşlar 7.000 M Gibi İnanılması Güç Bir Yükseklikte Uçarlar Ki Bu Uçakların Geçtiği Şerittir.




201 Bir Kovanda 10.000 İle 80.000 Arasında Arı Yaşamasına Rağmen İşlerde Hiçbir Zaman Aksaklık Olmadığını Biliyor Musunuz?




202 Kuşların Sesi Çözme Kabiliyeti İnsanlardan Yaklaşık 10 Kat Daha İyidir; İnsanlar Bir Nota Duyarken Kuşlar On Farklı Ses Duyabilmektedirler.




203 Kuzey Kutbunun Deniz Kırlangıçlarının Her Yıl Ne Kadar Yol Katettiğini Biliyor Musunuz?




204 Arı Larvaları Düzenli Beslenme Sonucunda 6 Gün İçerisinde İlk Ağırlıklarının 1500 Katına Kadar Ulaşırlar.




205 Bir Albatros Tek Bir Beslenme Gezisinde –Ki Bu Genellikle Bir Ay Sürer- Yere Hiç İnmeden 15.000 Km Uçabilir.




206 Arılar, Eğer Kovan İçindeki Yabancı Maddeler, Taşıyamayacakları Kadar Büyükse Ne Yaparlar?




207 Caretta Caretta Kaplumbağalarının Yollarını Şaşırmadan Yaptıkları Yolculuğu Biliyor Musunuz?




208 1000 Metrekarelik Bir Alanda Bulunan Ağaçlar 7,5 Ton Suyu Buharlaştırıp Atmosfere Taşırlar...




209 Her Saat 265 Litre Su Kaybetmesine Rağmen Yaşayabilen Ağacın Ne olduğunu Biliyor Musunuz?




210 Hindistan Cevizi Palmiyesi Tohumunun Nasıl Filizlendiğini Biliyor Musunuz?




211 Lupin Bitkisinin Tohumları Sıcaklık Yeterli Olmadığında Gerekirse Yıllarca Toprak Filizlenmeden Bekleyebilirler.




212 Hura Ağacı Tohumlarını Yayma Vakti Geldiğinde Kendini Kurutur Ve Bu Sırada Oluşan Basıncı Kullanarak Tohumlarını 12 Metre Uzağa Fırlatır.




213 Thalassia Bitkisi Ömrünü Su İçinde Geçirir. Su Altında Çiçek Açar Ve Döllenmesini Su Akıntılarını Kullanarak Gerçekleştirir.




214 Avize Ağacı Çiçeğinin Polenleri Çok Derinlerde Olduğu İçin Polen Taşınımı Hortumunun Boyu Kendi Boyunun İki Katı Olan Bir Güve Tarafından Yapılır.




215 Gece Yaşayan Canlılardan Olan Yarasa, Gece Açan Çiçeklerin Döllenmesini Sağlar.




216 Lantana Bitkisinin Şaşırtıcı Döllenme Şeklini Biliyor Musunuz?




217 Bitkilerdeki Renkler, Kuşlara Ve Diğer Hayvanlara Hangi Bitkinin İçinde Ne Kadar Ve Ne Tür Nektar Bulunduğunu Bildirir.




218 Kozalaklar Her Türlü Hava Akımında Bile Hedeflerine Kilitlenir Ve Hedeflerine Mutlaka Ulaşırlar.




219 Polenin Dış Kısmında Bulunan Ekzinin Organik Maddeler İçerisinde En Dayanıklı Malzeme Olduğunu Biliyor Musunuz?




220 Sundew Bitkisinin Avını Nasıl Yakaladığını Biliyor Musunuz?




221 Bir Kurbağayı Yakalayarak Sindirebilen Etobur Bitkiler Vardır.




222 Erodium Bitkisinin Tohumları Burgu Gibidir Ve Toprağa Bir Vida Gibi Döne Döne Girer.




223 Akçaağaç Tohumlarının, Havada Uçmalarını Sağlayan Helikopterlerdeki Gibi Pervaneleri Vardır.




224 Boyları 100 m'yi Bulan Sekoya Ağaçları, Suyu Yerden En Tepelerine Kadar Taşır Ve Bunun İçin Ne Bir Pompa, Ne De Bir Enerji Kullanır.




225 Akdeniz Salatalıkları, Olgunlaşırken İçlerinde Oluşan Sıvının Basıncını Kullanarak, Tohumlarını Bir Roket Gibi Fırlatırlar.




226 Bazı Tohumlar Toprakta Yüzyıllarca Bekledikten Sonra, Uygun Koşullar Gerçekleşince Yeşerebilir.




227 Kayın Ağacı, Milimetrenin 500'de Biri Büyüklüğünde Bir Polen Tanesinden Gelişir.




228 Çam Kozalakları, Havada Uçuşan Çam Polenlerini Kendilerine Çekecek Özel Bir Tasarıma Sahiptir.




229 Bilimsel Adı "Pilobium Glaberrinum"Olan Bitkinin Tohumlarının, Rüzgar Estiğinde Havada Uçmalarını Sağlayan Püskülleri Vardır.




230 Bazı Tohumların Dış Zarları, Çürümeyi Yavaşlatıcı Etkiye Sahip "Tanen" Adlı Kimyasal Bir Madde İçerir.




231 Bembeyaz Nilüfer Çiçekleri Döllenmek İçin Beyaza İlgi Duyan Böcekleri Kullanır, Döllenmeden Hemen Sonra Çiçeklerinin Rengi Beyazdan Kırmızıya Dönüşür.




232 Çam Polenleri Gibi Bazı Polenlerin Havada Uçma Özelliklerini Artıran Özel Hava Keseleri Vardır.




233 Hura Ağacı Tohumlarını Bir Patlama İle 12m Uzağa Fırlatabilir.




234 Bazı Tohumların Gelişimlerinin Son Aşamasında Tohumu Olumsuz Etkilerden Korumak İçin Ne Geliştirdiğini Biliyor Musunuz?




235 Tohumların Üst Kaplamaları, Çeşitli Hayvanların Azı Dişlerine, Mide Asitlerine Ve Sindirim Enzimlerine, Oksijensiz Atmosfere Direnecek Kadar Dayanıklıdır.




236 Yüzmelerini Veya Uçmalarını Sağlayacak Mekanizmaları Olmayan Birçok Tohum, Kuşlar Ve Sincaplar Tarafından Çok Sevilir Ve Bu Sayede Kolaylıkla Yeryüzüne Dağılır.




237 Karıncalar Her Yıl Toprak Altındaki Yuvalarına Binlerce Tohumu Taşırlar Ve Bu Tohumların Sadece Dış Kabuğunu Yiyerek Tohum İçin İdeal Bir Filizlenme Ortamı Sağlarlar.




238 Kum Otu Tohumları, Havada Hızla Uçmalarını Sağlayan Paraşüt Benzeri Bir Yapıya Sahiplerdir.




239 Aynı Topraktan Farklı 500.000'den Fazla Bitki Çeşidi Yetişir




240 Aynı Toprakta, Aynı Suyla Yetişen Bitkilerin Her Biri Farklı Tatlara Ve Kokulara Sahiptir.




241 Kemikler Katı Çelikten Daha Sağlamdır. Üstelik, Bir Parça Kemik, Çelikten 10 Kat Daha Esnektir.




242 Uyluk Kemiğinin 1 Ton Ağırlığı Kaldırabilecek Kapasitede Olduğunu Biliyor Musunuz?




243 Burunda 200 Milyar Yabancı Maddenin Vücudunuza Girmesini Engelleyen Özel Bir Sistem Olduğunu Biliyor Musunuz?




244 İnsan Bedeninde Yaklaşık 100 Bin Km Uzunluğunda Damar Döşeli İken, Orta Büyüklükte Bir Binada Ancak Birkaç Kilometre Uzunluğunda Boru Döşelidir.




245 Günde Yaklaşık 200 Gram Kas Ve Doku Hücresi Yenilenir. Bunu Sağlamak İçin Vücudumuzda Her Dakika 200 Milyon Hücre Yaratılır Ve Ölmüş Hücrelerle Yer Değiştirir.




246 Karaciğerden Dakikada 1.5 Litre Kan Geçer. Bu, Karaciğerden Saatte 90 Litre Kan Geçmesi Yani Karaciğerin Bir Gün Boyunca 2.160 Litre Kanı İşlemesi Demektir.




247 İçinize Tenis Kortu Sığar Mı?




248 Vücudumuzda Elektrik Akımı Üreten Hücreler Olduğunu Biliyor Musunuz?




249 Vücutta Güçlü Bir Savunma Yapılması Gerekiyorsa Kanın Her Mm3' Ünde Akyuvar Sayısı Yaklaşık 3 Katına Çıkabilir.




250 İnsan Vücudunda Saatte Ortalama 900 Milyon Alyuvar Üretilir. Sadece Bir Alyuvar Hücresinde İse Yaklaşık 300 Milyon Hemoglobin Molekülü Bulunur.




251 Kalbimiz Bir Dakikada 5 Litre Kan Pompalar. Böylece Kan Vücudumuzda Her Gün Tam 100 Defa Deveran Etmiş Olur.




252 Kan, Aort Atardamarında Saniyede 33 Cm Süratle Adeta Fışkırırcasına Akar. Eğer Aortu Kesseydik, Kalbin Kanımızı Tam 2 Metre Yüksekliğe Fışkırttığını Görürdük.




253 Eğer Alyuvarlardan Bir Gerdanlık Yapmak Mümkün Olsaydı, Bu Halkanın Dünya Çevresini Dört Defa Dolaşması Gerekirdi.




254 Dünyada Aynı Anda Yüz Milyonlarca Telefon Görüşmesi Yapılabilir. Buna Karşın Tek Bir İnsan Beyninin İçinde Aynı Anda 1 Katrilyon Haberleşme Yapılmaktadır.




255 Vücudu Bir Ağ Gibi Saran Sinir Hücreleri Sayesinde, Vücudun En Uzak Köşesinden Dahi Beyne Mesajların Büyük Bir Hızla İletildiğini Biliyor Musunuz?




256 İnternet İle Sağlanan Bilgi Transferinin Hız Ve Kapasitesi, Hücreler Arasındaki Bilgi Transferi İle Karşılaştırıldığında Oldukça Basit Kaldığını Biliyor Musunuz?




257 Hücredeki Haberleşme Sisteminin Çok İleri Düzeyde Olduğunu Biliyor Musunuz?




258 Nimetlerden Gereği Gibi Zevk Almanın Tek Yolunun İman Olduğunu Biliyor Musunuz?




259 Nefsin Nasıl Bir Yaratılışa Sahip Olduğunu Biliyor Musunuz?




260 Müminlerin Allah'a Olan Sadakatlerinin Derecesi




261 İyileşmeyen Yaralara Özel Yara Bantları




262 Akustik Uzmanı Kurbağalar




263 Arıların Koku Alma Sistemi Allah'ın Yaratma Sanatının Bir Örneğidir




264 Arılar Sadece Çiçek mi Koklar?




265 Bilim Adamlarını Şaşırtan Tasarım Harikası




266 Yengeçteki Kusursuz Göz Tasarımını Biliyor Musunuz?




267 Kuran Ahlakına Gore; Kişinin Yapmayacağı Şeyi Söylememesi Gerektiğini Biliyor Musunuz?




268 Tohum Kılıflarının Bitkiden Bitkiye Farklılık Gösterdiğini Biliyor Musunuz?




269 Havacılık Araştırmalarında Akbabaların Örnek Alındığını Biliyor Musunuz?




270 Canlılar Arasında Evrimsel Bağ Kurmaya Çalışan Evrimcilerin Yanıldıklarını Biliyor Musunuz?




271 Ağ Atarak Avlanan Bir Örümcek Olduğunu Biliyor Musunuz?




272 Kibir Nedeniyle İnsanların Gerçekleri Görmezden Gelebildiklerini Biliyor Musunuz?




273 Hücrenin Ancak Bütün Elemanları ve Özellikleri Tam Olduğunda Faaliyet Gösterebileceğini Biliyor Musunuz?




274 Yaşayan Semender Fosilinin, Evrim Teorisini Yalanladığını Biliyor Musunuz?




275 Konuşmanın İnsanın Karakterini Ortaya Koyan Önemli Özelliklerden Biri Olduğunu Biliyor Musunuz?




276 Karaciğerde "Bakteri İmha Makineleri"nin Olduğunu Biliyor Musunuz?




277 Her Kuş Tüyü Çeşidinin Bir Amaca Hizmet Ettiğini Biliyor Musunuz?




278 Oksijenin Çözünürlüğünün Canlılık İçin En İdeal Değere Sahip Olduğunu Biliyor Musunuz?




279 Canlılar Arasındaki Uyum




280 Bilinen “Tat Haritası”nın Gerçeği Yansıtmadığını Biliyor Musunuz?




281 Confuciosornis’in Günümüz Kuşlarıyla Benzer Özellikler Taşıdığını Biliyor Musunuz?




282 Canlıların Yardımsever Davranışlarının Darwinizmin Tesadüf İddialarını Çürüttüğünü Biliyor Musunuz?




283 DNA Kodları Art Arda Sıralandığında Güneş’e 600 Kez Gidip Gelinebilecek Bir Uzunluk Oluştuğunu Biliyor Musunuz?




284 Ara Fosil İddiasının Bir Aldatmaca Olduğunu Biliyor Musunuz?




285 Kardeşlikte Güzel Sözün Çok Önemli Olduğunu Biliyor Musunuz?




286 500 Milyon Yaşındaki Tek Bir Deniz Anasının Bile Evrimcilerin İddialarını Yalanladığını Biliyor Musunuz?




287 Hücre Zarının Hücrenin Güvenlik Şeridi Gibi Davrandığını Biliyor Musunuz?




288 Canlıların Yaşamı İçin Uykunun Önemini Biliyor Musunuz?




289 Kelebek Kanatlarındaki Mükemmel Düzenin Bir Mucizeyi de Beraberinde Taşıdığını Biliyor Musunuz?




290 Savunma Hücrelerinin Bilgi Yüklü Bir Hafızayla Yaratılmış Olduğunu Biliyor Musunuz?




291 Küflerin Çeşitli İlaçların Yapımında da Kullanıldığını Biliyor Musunuz?




292 Oxpeckerlar ile Ortak Yaşam Süren Canlıları Biliyor Musunuz?




293 Deve Kuşlarının İlginç Bir Kuluçka Sistemleri Olduğunu Biliyor Musunuz?




294 Levreklerin Milyonlarca Yıldır Hiç Değişmediklerini Biliyor Musunuz?




295 Öfkeyi Yenmenin Önemli Bir İbadet Olduğunu Biliyor Musunuz?




296 Deniz Canlılarının Gözleri Neden Küreseldir?




297 Bedenimizi Koruyan Proteinler Nasıl Olup da Kendi Hücrelerimize Zarar Vermez?




298 Kerkenezlerin Görüş Yetenekleri Rüzgardan Neden Etkilenmez?




299 Sonsuz Azap Yurdu Cehennemi Düşünmekten Kaçınmak İnsana Fayda Sağlar Mı?




300 Kuşların Mükemmel Bir Hafızaya Sahip Olduklarını Biliyor Musunuz?




301 Örümceklerin İlk Yaratıldıkları Andan İtibaren Hiçbir Değişim Geçirmediklerini Biliyor Musunuz?




302 Fotosentez İçin Gecenin Önemini Biliyor Musunuz?




303 Rabbimiz'in Sonsuz İyilik Sahibi Olduğunu Biliyor Musunuz?




304 Çamurun İçinde Yaşayan Balıkların Nasıl Nefes Aldığını Biliyor Musunuz?




305 Şeytanın Devamlı Boş Vaatlerde Bulunduğunu Biliyor Musunuz?




306 Booby Kuşlarının Usta Birer Dalgıç Olduğunu Biliyor Musunuz?




307 Pankreasın Yaşamımızdaki Önemini Biliyor Musunuz?




308 Bitkilerin Bazı Taktiklerle Kendilerini Savunduklarını Biliyor Musunuz?




309 Kıskançlığın Kuran Ahlakı’na Aykırı Olduğunu Biliyor Musunuz?




310 Muhteşem Bir Yaratılış Delili: Şeffaf Bedenli Canlılar




311 İnsan Gerçekten Sevdiği Birinin Ahiretini Düşünür




312 Dağ Keçisi Yavrularının Doğar Doğmaz Gördüklerini Biliyor Musunuz?




313 Bukalemunların Nasıl Renk Değiştirdiklerini Biliyor Musunuz?




314 Yaprakların Havayı Filtre Ettiğini Biliyor Musunuz?




315 Evrim Teorisi, Tesadüfleri Yaratıcı Bir İlah Olarak Görür




316 Kelebeğin Olağanüstü Taklit Yeteneğini Biliyor Musunuz?




317 Nefsinizi Ne Kadar Tanıyorsunuz?




318 Beynimizin Suyun İçinde Yüzdüğünü Biliyor Musunuz?




319 Evrimi Yalanlayan Mutasyon Gerçeğini Biliyor Musunuz?




320 Yavru Geyiklerin Düşmanlarından Nasıl Korunduklarını Biliyor Musunuz?




321 Bitkilerin Sudan Korunmaları Gerektiğini Biliyor Musunuz?




322 Canlı Türlerinin İlk Yaratıldıklarından Beri Hiç Değişikliğe Uğramadığını Biliyor Musunuz?




323 Müminlerin Sadakati




324 Anne Kedilerin Yavrularına Olan Düşkünlüğünü Biliyor Musunuz?




325 Baykuş Kanatlarındaki Yaratılışın Mükemmelliğini Biliyor musunuz?




326 Avlanarak Beslenen Bir Bitki: Genlisia




327 Elektrikli Çekiç Tasarımında Ağaçkakan Modeli




328 Vücuda Alınan Fazla Demirin Depolandığını Biliyor Musunuz?




329 Zaman Ayarlaması Yapabilen Hormonlar




330 Özür Olmaksızın Oturmamanın Önemini Biliyor Musunuz?




331 Kuran'ın Tüm İnsanlar için Bir Rahmet Müjde ve Rehber Olduğunu Biliyor Musunuz?




332 Yaban Arılarının Kağıt Ürettiğini Biliyor Musunuz?




333 Süpernovaların Kainattaki Hassas Görevleri




334 Öğüt Verildiğinde En Güzel Şekilde Cevap Vermek Gerektiğini Biliyor Musunuz?




335 Hücrelerinizin Birbirlerini Tanıyabildiklerini Biliyor musunuz?




336 Bagworm Güvesi ve Çantası




337 Vücudunuzdaki Enzimler Olmasaydı Bu Yazıyı 40 Senede Okuyacağınızı Biliyor Musunuz?




338 Yeryüzündeki Düzeni Sağlayan Oranları Biliyor Musunuz?




339 Turna Kuşunun Her Bir Tüyünde 650 Tane İnce Tüy Olduğunu Biliyor Musunuz?




340 Arı Kuşlarının Jetlerden Daha Fazla Yakıt Harcadıklarını Biliyor musunuz?




341 Altın Kurbağaların Nasıl Zehir Ürettiklerini Biliyor musunuz?




342 Güvelerin Duyargalarındaki Tüycüklerin Sayısını Biliyor musunuz?




343 Göçmen Kuşların Yükseklerde Nasıl Uçabildiklerini Biliyor musunuz?




344 Balina Gözlerinin Evrimcilerin İddialarını Geçersiz Kıldığını Biliyor musunuz?




345 Yarasalardan İlham Alınarak Körler İçin Ayakkabılar Üretildiğini Biliyor musunuz?




346 Bitki Hücrelerinde Milimetrenin Binde Biri Kadar Bir Alana Sığdırılmış Olan Teknolojiyi Biliyor musunuz?




347 Baştankara Kuşlarının Tehlikeyi Nasıl Haber Verdiklerini Biliyor musunuz?




348 Bazı Mercanların Renklerinin Neden O Kadar Canlı Olduğunu Biliyor musunuz?




349 Gözlerini Isıtan Balık




350 Flamingolardaki Tasarımı Biliyor musunuz?




351 Nektarı Olmayan Bitkiler Nasıl Döllenirler?




352 Kalsiyumun Vücudumuz İçin Ne Kadar Önemli Olduğunu Biliyor Musunuz?




353 Proteindeki Yapıya 30.000 Bilgisayarın Erişemediğini Biliyor Musunuz?




354 Yerkürenin Tam Gereken Büyüklükte Olduğunu Biliyor Musunuz?




355 Deniz Aslanları Buzlu Suda Nasıl Yaşarlar?




356 Evrim Neden Biyolojinin Temeli Değildir?




357 Bitkiler ve Otomobil Tasarımları




358 Yapamayacağı Şeyi Söylememek




359 Çimenle Mantarın Ortak Yaşamını Biliyor Musunuz?




360 Sıcak Dumandan Yaratılış




361 Namazda Huşu İçinde Olmak Gerektiğini Biliyor Musunuz?




362 Yarasadaki Üstün Tasarımdan Güvenli Yolculuk Örnekleri




363 Bitkilerde Işık Sensörleri Bulunduğunu Biliyor Musunuz?




364 Çakalların Birbirlerine Nasıl Yardım Ettiklerini Biliyor Musunuz?




365 Kurtların Birbirlerine Bağlılıklarını Biliyor Musunuz?




366 İstiridye Kabuklarının Mimari Tasarımlara Model Oluşturduğunu Biliyor Musunuz?




367 Sinir Hücrelerimizde Yalıtım Sistemi Bulunduğunu Biliyor Musunuz?




368 Misk Öküzlerinin Savunma Stratejilerini Biliyor Musunuz?




369 Kış Uykusundaki Ayıların Kemikleri Nasıl Korunur?




370 Örümceklerin Tavanda Yürüyebilmelerinin Sırrı




371 Ateşböceği Işığını Nasıl Yakar?




372 Dna’daki Olağanüstü Bilgi Kapasitesi




373 Göç Eden Kuşlar Yorgun Düşerler mi?




374 Kuşlar On Binlerce Km'lik Mesafeyi Nasıl Katederler?




375 Somon Balıkları Hem Tatlı Hem de Tuzlu Suda Nasıl Yaşar?




376 Sinekkuşları Kaç Km Göç Ederler?




377 Aklımızdan Geçen Düşünceleri Nasıl Söyleyebildiğimizi Biliyor Musunuz?




378 Vücudumuzda Sürekli Olarak Meydana Gelen Yanma Olayının Ne İşe Yaradığını Biliyor Musunuz?




379 Nefes Alıp Verirken Gerçekleşen Mucizelerin Neler Olduğunu Biliyor Musunuz?




380 Benzeri Üretilemeyen Bir Sıvı: Kan




381 Hipopotamların Ürettikleri Sıvı, Güneş Kremi İşlevi Görüyor




382 Tavuskuşu Tüyündeki Mükemmel Tasarım




383 Yunuslar Nasıl Hızlı Yüzerler?




384 Bitkiden Böceklere Sıcak Karşılama




385 Vücuttaki Geri Dönüşüm Sistemi




386 Kutup Ayıları Neden Üşümez?




387 Bilgisayar Gibi Çalışan Bitki Yapraklarını Biliyor Musunuz?




388 Kılcal damarların çapı 0.006 mm.dir.




389 Alyuvar Hücreleri Tek Bir Kan Damlasına 250 Milyon Tane Sığacak Kadar Küçük Boyutlardadır.




390 Kalça Kemiği Vücudun En Sağlam Kemiklerindendir, Hatta 1400 Kg'lık Basınca Bile Dayanabilir.




391 Bir Bebeğin İlk Oluşumundan Son Oluşumuna Kadar Ağırlığı 6 Milyar Kat Artar.




392 Yetişkin bir erkeğin vücudunda 300 milyar alyuvar hücresi vardır.




393 Her gün 600 milyar hücremiz yeniden yapılanıyor.




394 Erişkin Bir İnsanın Bağırsaklarında, Normal Emme Yüzeyi 20 m2'dir. Yani Vücudun Dış Yüzeyinin Yaklaşık 10 Katı.




395 Pankreastaki insülin salgılayan odalar en güç ulaşılan salgı bezlerinden sayılır. Bu salgı bezlerinin sayısı 250 bin ile 2.5 milyon arasında değişir.




396 Sinir Sistemi İçindeki Dalgaların Hızının Saniyede 110 Metreyi Bulduğunu Biliyor Musunuz?




397 Göz Merceğinin 2000 İnce Doku Tabakasından Oluştuğunu Biliyor Musunuz?




398 İnsan Vücudundaki Her Bir Böbrekte 1 Milyon 250 Bin Nefron (Süzme Kanalları) Vardır. Bunları Yan Yana Getirip Ölçsek 80 Kilometrelik Bir Uzunluğu Buluruz.




399 Kılcal Damarlar O Kadar İncedir Ki, Bunların 250 Tanesi Yan Yana Konsa Yarım Santim Kalınlığına Ulaşmaz.




400 Sinir Sistemimizde 15 Milyar Nöron Vardır. Bunların 10 Milyarı Beyindedir.




401 Tehlike Anında Vücutta Hemen Adrenalin Salgılandığını Biliyor Muydunuz?




402 Bir Et Parçasının Kalsiyumu Tanıyabildiğini Ve Üretim Kararı Alabildiğini Biliyor Muydunuz?




403 Beynin Hipotalamus Bölgesine Yerleştirilmiş Olan "Görünmez" Bir Saat Olduğunu Biliyor Muydunuz?




404 Kemik Hücrelerinin Her Birinin Vücudun Hangi Bölgesinde, Nasıl Bir Şekil Alacaklarını Ve Ne Kadar Büyüyeceklerini Çok İyi Bildiklerini Biliyor Muydunuz?




405 Karın Boşluğundaki Organların Ve Göğüs Kafesinin Gelişiminin Birbiriyle Orantılı Olduğunu Biliyor Muydunuz?




406 Fındık Büyüklüğünde Olan Hipotalamusun Pek Çok Hayati Mekanizmayı Kontrol Ettiğini Biliyor Musunuz?




407 Damarlarımızın Toplam Uzunluğunun 100.000 Kilometreden Fazla Olduğunu Biliyor Musunuz?




408 İnsan Beynindeki Sinir Hücrelerinin Uzunluğunun 1000 Kilometre Olduğunu Biliyor Musunuz?




409 Kortizol Hormonunun İnsan Vücudunu Tehlike Sonrası Muhtemel Gelişmeler İçin Hazırladığını Biliyor Musunuz?




410 Kanımızdaki Adrenalin Miktarını Biliyor Musunuz?




411 Hipofiz Bezinin, Vücudumuz İçin Gerekli Hormonu Ürettiğini Biliyor Musunuz?




412 Kandaki Kalsiyum Miktarının Çok Çok Az Bir Oranda Değişmesi Sonucu Neler Olacağını Biliyor Musunuz? – 2




413 Kandaki Kalsiyum Miktarının Çok Çok Az Bir Oranda Değişmesi Sonucu Neler Olacağını Biliyor Musunuz? - 1




414 Hücrelerimizin, Vücudumuzu Isıtan Kaloriferler Olduğunu Biliyor Musunuz?




415 İnsan Vücudunu Oluşturan Dokuların Sürekli Yenilendiğini Biliyor Musunuz?




416 Vücut Hücrelerimiz Normalden Daha Hızlı Çalışsaydı Ne Olacağını Biliyor Musunuz?




417 Kan Damarlarımız 100.000 Km Uzunluğundadır




418 Düşündürücü Meyveler




419 Havada Aralıksız Beş Yıl Uçabilen Kırlangıçlar




420 Bakıma İhtiyaç Duymayan Sistem: Karaciğer




421 Geyiklerin Alarm Sistemi




422 İncir-Yabanarısı İşbirliği




423 Vücudunuzda, 20 Dakikada Bir Milyon Sayfa Dolusu Bilgiyi Kopyalama Yeteneğine Sahip Bir Makina Olduğunu Biliyor Muydunuz?




424 Karaciğerin Dev Bir Laboratuvar Olduğunu Biliyor Musunuz?




425 Etten Jeneratör




426 Zehirli Tüycükler




427 Basınca Dayanıklı Dokulara Sahip Canlılardan Örnekler




428 Ağaç Taşıdığınız Vinçle Yerden Bezelye Toplayabilir Misiniz?




429 Dünyanın En İnce Beslenme Borusu




430 Lizozom Organelinin Hücrenin Kimya Laboratuvarı Olduğunu Biliyor Musunuz?




431 Deniz Kırlangıçlarının Yumurtalarını Nasıl Koruduklarını Biliyor Musunuz?




432 Hikmetli Konuşmanın Kuran'da Övülen Bir Konuşma Şekli Olduğunu Biliyor Musunuz?




433 Denizşakayıklarının Kendilerine Kumdan Koruyucu Sir Kılıf Yaptıklarını Biliyor Musunuz?




434 Enzimlerin Hücreye Yakıt Sağladığını Biliyor Musunuz?




435 Gerçek Sevgide Karşı Tarafın Nefsinin Üstün Tutulduğunu Biliyor Musunuz?




436 Evrimcilerin Fosil Kayıtlarını Neden Gizlemeye Çalıştıklarını Biliyor Musunuz?




437 Güneşin Çok Özel Bir Işık Kaynağı Olduğunu Biliyor Musunuz?




438 Retina Hücrelerinin Domino Taşları Gibi Hareket Ettiklerini Biliyor Musunuz?




439 Gelecekle İlgili Kesin Konuşmalar Yapmanın Doğru Olmadığını Biliyor Musunuz?




440 Kuş Tüylerinin Özelliklerini Biliyor Musunuz?




441 Yerkürenin Tam Gereken Büyüklükte Olduğunu Biliyor Musunuz?




442 Gerçek Hayatın Ahiret Yurdu Olduğunu Biliyor Musunuz?




443 Algler hakkındaki Bazı Önemli Gerçekleri Biliyor Musunuz?




444 Kasların Oksijen Kaynağının Miyoglobin Olduğunu Biliyor Musunuz?




445 Gaflete Düşmenin Bir Nedeninin de Kaderin Gözardı Edilmesi Olduğunu Biliyor Musunuz?




446 Bitkinin Dik Durmasını Vakuol Denen Keselerin Sağladığını Biliyor Musunuz?




447 Kas Uçlarında "Asetilkolin" Adındaki Haberci Molekülün Varlığını Biliyor Musunuz?




448 Meerkatların Topluluklarını Nasıl Koruduklarını Biliyor Musunuz?




449 Fokların Sert Kış Koşullarında Nasıl Rahatlıkla Yaşadıklarını Biliyor Musunuz?




450 Enaniyeti Terk Etmenin İhlası Kazanmanın Önemli Bir Yolu Olduğunu Biliyor Musunuz?




451 Yaptığınız Her Konuşmanın, Mucizevi Bir Sistem Sayesinde Gerçekleştiğini Biliyor Muydunuz?




452 Böbrek Üstü Bezlerinin Ürettiği "Aldesteron" Hormonunun Görevini Biliyor Musunuz?




453 Yan Yana Dizilen 10 Kılcal Damar, Ancak İnsan Saçının Bir Teli Kalınlığındadır.




454 Nöronlar (Sinir Hücreleri) O Denli Ufaktırlar Ki, Ortalama Boyutlardaki 50 Tanesi Bu Cümlenin Sonundaki Nokta İşaretinin İçine Sığabilir.




455 Vücudumuzda 30 bin civarında farklı protein olduğu tahmin edilmektedir ve henüz bunların sadece yüzde 2 sinin vücuttaki görevi tam anlamıyla çözülebilmiştir.




456 İnsanın yüksek ateşten ölme tehlikesi ile karşılaştığı durumlarda kortizol hormonu devreye girer ve ateş merkezini aktive eden IL-1 maddesinin üretimini durdurarak ateşi düşürür.




457 Ateş, Hastalıkla Savaşta İnsanı Dinlenmeye Zorlamak İçin Özel Olarak Ayarlanmış Bir Güvenlik Önlemi Olduğunu Biliyor Musunuz?




458 Yetişkin bir insan vücudunda yaklaşık 2 kg kadar kalsiyum bulunur. Bu kalsiyumun yüzde 99'u kemiklerde depo edilmiştir. Geri kalanı ise metabolizma ile ilgili işlevlerde kullanılır.




459 Kanda Bulunan Toplam Kalsiyum 0.2 Gram Azalırsa Tetani Hastalığı Ortaya Çıkar. Tetani Hastalığında Oldukça Ağrı Verici Kas Kasılmaları Ve Seğirmeler Görülür.




460 Vücut fonksiyonlarının devam etmesi için yaklaşık olarak 0.5 gramlık kalsiyumun kanda dolaşması yeterlidir.




461 Tat Alma Merkezi: Dilimiz




462 Dünyaya Açılan Pencereler: Gözlerimiz




463 Enaniyetin Sevmeyi ve Sevilmeyi Engellediğini Biliyor Musunuz?




464 Allah'ın Sonsuz Bağışlayan Olduğunu Biliyor Musunuz?




465 Allah'ın Kimseye Kaldırabileceğinden Fazla Yük Yüklemediğini Biliyor Musunuz?




466 Allah'ın Gücü Yetmeyenlere Sorumluluk Yüklemediğini Biliyor Musunuz?




467 Allah'ın Dünyada da Karşılık Verebileceğini Biliyor Musunuz?




468 Tiroid bezinizin salgıladığı tiroksin hormonu, 100 trilyon hücrenizin her birini teker teker bulur ve tembellik etmelerini engeller.




469 Allah İman Edenlere Dünyada ve Ahirette Kesintisiz Bir Sevinç Yaşatır




470 Allah'a Gönülden Bağlanmanın Neden Önemli Olduğunu Biliyor Musunuz?




471 Büyüme Hormonu Az Ya Da Çok Salgılansaydı Ne Olurdu?




472 Yeni doğmuş bir bebeğin kalbi yetişkin halinin yaklaşık olarak 16'da biri kadardır. Buna karşın toplam hücre sayısı yetişkin kalbindekilerle aynıdır.





 
Son düzenleme:
Üst Alt