Denderah Tapınağı

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
Denderah Tapınağı
Denderah Tapınağı
Polemeler döneminin sonlarında inşa edilmiş olan Denderah (ya da Dendera) Tapınağı, M.Ö. 305-30 yılları arasına tarihlendirilir. Eski Mısır’ın güzellik tanrıçası inek başlı Hatbor’un kült yeri olan Denderah ya da eski adıyla Tentirs yerleşimindeki bu büyük tapınak, Hathor, Horus ve oğulları çocuk-tanrı Ihy üçlüsü için yaptırılmıştır.

Şahin başlı Horus’un kutsal kenti Güney Mısır’da yer alan Edfu, onun güzel eşi Hathor’un kutsal kenti ise Denderah idi

Denderah’taki Hathor Tapınağı, tüm antik Mısır tapınakları arasında en güzel korunmuş 2-3 tapınaktan bir tanesidir. Bu tapınakların inşaatlarında çölden getirilen traverten taşları kullanılmıştır. Tanrıça Hathor, aşkın, dansın, müziğin, büyünün ve güzel parfümlerin tanrıçasıdır.

Tapınağın duvarlarında değişik kutsal günlerde kutlanan bayram sahneleri görülür. Yeni yılın gelişiyle birlikte güneşin karşısına uzanarak yeniden doğuşu simgeleyen Hathor’la öteki âlemdeki yaşamın tanrısı Osiris’in yeniden diriliş sahneleri, tapınaktaki duvar tasvirleri arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir.

Antik dönemlerde Nisan ayının 20. günü, Hathor’un şerefine çok popüler bir Sarhoşluk Bayramı düzenlenir, büyük kutlamalar ve şenlikler yapılırdı. Denderah Tapınağı’nda yer alan ve "Mammisi" olarak adlandırılan kısım, çocuk-tanrı Ihy için ayrılmış bu şapeldi. Eski Mısırlı hamile kadınlar, kolay ve sağlıklı bir doğum yapabilmek için buraya gelir ve dualar eder, adaklar adarlar, Hathor rahibelerinin dualarını alırlardı.

Son dönem Ptolemeler dönemi tapınaklarında görülen Mammisi’lerde kendine adaklar adanan, dualar edilen başka bir tanrı da eski Mısır inancında doğum sırasında hamile kadınlara ağrılarını hafifleten büyücü tanrı Bes’ti. Korkunç bir fizik ve yüze sahip olan Bes, cüce bir tanrıydı. Ama bunun yanı sıra danslarıyla, yaptığı müzikle, komiklikleriyle tanrıların soytarısı olarak bilinen bir tanrıydı.

Denderah tapınağında tavşan başlı bir tanrı görünür. Mumya gibi sarılmış ve görünmez bir tahta oturmuş bulunur. Elleri Oziris’e atfedilen çoban asâsı ile döven (fleau) tutar durumdadır. Aynı tavşan başlı tanrı 146. Fasıl "Ölü Kitabı"nın vinyetinde (başlık resminde) gözükür. Fakat orada taht gözükür ve elde bıçaklar tutulur.

Denderah’ta bir tavşan başlı tanrıça da vardı ki adı "Unnut ya da Danderah şehrinin şâhibesi"dir. Unnut, Yukarı Mısır 15. Nom’unun, Un Tavşanının anakenti (Yunanca: Hermopolites’in metropolu) idi. tanrı Un veya Unna adını alır.

Dendara Tapınağı, o çevrede Koptların ve Arapların yaktığı ateşlere maruz kalmıştır. Ayrıca tanrı ve firavun tasvirlerine de zarar verilmiştir.


 
Üst Alt