Et Fiyatları Osmanlı’da da Sorun Olmuştu.

harekat

Özel Üye



Et Fiyatları Osmanlı’da da Sorun Olmuştu.

Osmanlı’da özellikle ordunun sefere çıkacağı zaman yüksek fiyatlara varan et satışları imparatorluk içerisinde ciddi sıkıntılar oluşturuyordu. Osmanlı Devleti’nde ordunun ve halkın en önemli tüketim maddeleri ekmek ve et idi. Bu nedenler her iki besin maddesi sürekli devlet tarafından kontrol edilmiştir. İstanbul’un et ihtiyacı genellikle Alibeyköy’deki çiftlik ve meralardan karşılanırdı.

Sefere çıkılacağı zaman et ihtiyacının karşılanması bir sorun olurdu. Ordunun geçeceği yerlerde hayvan sahipleri et fiyatlarını fahiş rakamlara çekerler, devlet ileri gelenleri bu fiyat artışını önlemek için ordunun geçeceği yerleri kimseye söylemezlerdi. Fakat, ordunun daimi kullandığı kışlaklarda et fiyatlarının yükselmesi engellenemez, bu nedenle canlı hayvan satın alınırdı. Besin olarak genellikle sığır ve keçi etinin yerine koyun eti tercih edilirdi.

Bazı zamanlar ordunun et ihtiyacının karşılanması için bazı aşiretler görevlendirilmişti. Bu aşiretlerden biri Nevşehir ve civarında yaşayan Yabanlı aşiretiydi. Ordunun doğuya yaptığı seferlerde Nevşehir, Niğde yolu tercih edilir, bu aşiretten yüklü miktarda koyun tedariki sağlandıkatan sonra ordu yoluna devam ederdi.

Tarihçi Zeynel Özlü “18 ve 19. yüzyılda Göynük’te Fiyatlar” adlı makalesinde et fiyatların aylara göre değişiklik gösterdiğini belirtiyor. Kış aylarında fiyatlar artarken baharda fiyatların düştüğünü, Temmuz’da et fiyatlarının tekrar yükselişe geçtiğini belirtiyor.

Koyun ve keçi eti halk tarafından daha fazla tüketildiğinden karaborsacılığın önüne geçmek için devlet bu hayvanların et fiyatlarını belirlemiştir. Koyun etine kış aylarında 15-21 akçe, keçi ise 12-18 akçe narh fiyatı biçilmiştir. Yaz aylarında ise koyun etine 8, keçi etine 7 akçe narh verilmiştir. Fakat kuyruk, iç yağı gibi hayvani yağların fiyatları ete göre daha yüksek belirlenmiştir.

Osmanlı’da herkes kasaplık yapamazdı

Osmanlı Devleti’nde kasaplık en gözde mesleklerden biriydi. Doğru ve güvenilir adamlar olmalarına dikkat edilmiş, ancak bağlı oldukları esnaf teşkilatının izniyle dükkan açabilmelerine müsaade edilmiştir. Kasaplar kadıların huzurunda halkın karşısına çıkartılarak, eti eksik etmeyeceklerine, fahiş fiyatla satmayacaklarına, başak hayvanların etlerini koyun, keçi eti diye satmayacaklarına söz verdirilmişlerdir. Eğer sözlerini tutmazlarsa 200 kuruş para cezasına çaptırılacakları kayıt altına alınmıştır.

(Dünya Bülteni, 2011)


 

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
Emeğine sağlık güzel konu,,,,şimdiki zamanda kim ceza dan anlıyorki,herkes kafasına göre takılıyor tabiri caizse.....
 
Üst Alt