Stavropol Türkmen Türkleri

TÜRKOĞLU

Aktif Üyemiz
Stavropol Türkleri
Stavropol Türkleri
16. yüzyılda esas Türkmenlerden 18.000 evlik bir grup ha1inde koparak Kafkasya’ya yerleşen ve bu günkü sayıları 90.000’i bulduğu söylenen Türkmenlerdir. Ancak bu Türkmenlerin nüfusunun 15.000 civarında olduğu iddiaları da bulunmaktadır. Seyinhan ilinin “Çavdur” uruğundan altı kol, “İğdir” uruğundan dokuz kol ve “Söyüncacı” uruğundan altı kol halinde ayrılan Kafkas Türkmenlerinin belli bir bölümü daha sonra diğer Kafkas Türkleriyle birlikte Türkiye’ye göçmüşlerdir. Geriye kalanlar ise Kafkasya’nın diğer halkları ile birlikte Stavropol ve Astrahan düzlüklerinde göçebe olarak yaşamışlardır.

Şu anda Stavropol Krayı’nda 20’ye yakın Türkmen köyü bulunmaktadır. Bu bölgede yaşayan Türkmen çocukları ilkokullarda Türkmenistan’dan gelen kitapları okuyarak kendi ana dilleri ve kendi şiveleri ile eğitim görmektedirler. Kafkasya’da yaşayan Türkmenlerin ağızları Çavdur boyunun ağzına dayanmaktadır, ancak diğer Kafkas Türkleri ile kurulan yakın irtibat sebebi ile Türkmenistan’daki yazı diline göre farklılaşmıştır. Stavropol Kray’da 2002 nüfus sayımların göre, yaklaşık 14000 civarında Türkmen yaşamaktadır.

Kafkas Türkmenlerinin ağızlarında asli uzunluk daha yaygındır. Nogay, Kumuk ve Tatar şivelerinin etkisi ile kelime başında bulunan g-, d-, b- ünsüzleri tonsuzlaşarak k-, t-, p- olmuştur: kelin, kabır v.b. Kelime başında g- ve k- ünsüzlerinin “hırk”, “hayçı” örneklerinde olduğu gibi h- ünsüzüne dönüştüğü ve bazı kelimelerde de ön seste h+ türediği görülür: hürkdi, haşık. v.b.

Kafkas Türkmenleri, Stavropol Türkmenleri veya Truçmenler diye de anılırlar. Diğer Türkmenler gibi bunlar da Sünni Müslüman’dırlar.
Stavropol Bayrağı
Stavropol Bayrağı
Stavropol Haritası
Stavropol Haritası
 
Üst Alt