ABD ve Batı medyasına Gazze isyanı

MURATS44

Özel Üye
ABD ve Batı medyasına Gazze isyanı
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yaşanan insanlık dıramına Batı ve ABD medyası sessiz kaldı.
abd_ve_bati_medyasina_gazze_isyani_1407508346_7219.jpg


İsrail'in taraf olduğu olaylarda tavrını genelde bu ülkeden yana koyan Batı medyası,Gazze'deki son saldırılarda da bazı istisnalar dışında bu yaklaşımını tekrarlayıp yaşanan insanlık dramına gözlerini büyük ölçüde kapayarak madalyonun tek tarafını görmeyi tercih etti.
Aralarında yüzlerce çocuk ve kadının da bulunduğu sivil can kayıplarının yoğunluğuna rağmen ABD ile Avrupa Birliği'nin (AB) önde gelen ülkeleri arasında yer alan Almanya, İngiltere ve Fransa'da, İsrail'in saldırıları meşru gösterilirken Filistin'den yükselen sesleri duymazdan gelme, İsrail'e yönelik eleştirileri antisemitizm olarak görme eğilimi kendisini bir kez daha gösterdi.
Türkiye'de yaşanan gelişmelerde insan hakları kartını sıkça ve çoğunlukla temelden yoksun şekilde kullanmaktan çekinmeyen, geçen yıl yaşanan Gezi olayları sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve AK Parti'yi sert şekilde eleştiren Alman medyasının önde gelen bazı kuruluşları, Gazze'de yaşanan ve uluslararası örgütlerin "savaş suçu" vurgusu yapmaktan çekinmediği drama sessiz kalmalarıyla dikkati çekti.
67 YIL SONRA BİR İLKE İMZA ATTILAR!
Gezi olayları nedeniyle 67 yıllık tarihinde ilk kez Türkçe başlıkla çıkan ve 10 sayfalık Türkçe özel ek veren Alman medyasının amiral gemilerinden Der Spiegel dergisinin aynı ilgiyi Gazzeiçin göstermekte çekingen davranması, 4 Haziran 2013'te yayımladığı haberde Taksim'de yaşanan olayların savaşı andırdığını belirterek "Tıpkı savaşta gibi" başlığını kullanan 2,5 milyonluk tirajıyla Almanya'nın en çok satan gazetesi konumundaki Bild gazetesinin Gazze'deki savaşı sadece İsrail'in gözüyle görmesi Alman basının sınıfta kaldığını gösteren net örnekler arasında yer aldı.
SİVİL ÖLÜMLERE BİRKAÇ CÜMLE
Bild'in sahibi olan ve yayın ilkeleri arasında "Yahudiler ile Almanlar arasında uzlaşmayı teşvik etmek ve İsrail halkının yaşamsal haklarını korumak" ifadesi yer alan Axel Springer Grubu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını meşru görürken sivil ölümleri birkaç cümlelik kısa haberlerle sayfalarına yansıtmasının yanı sıra İsrail'in saldırılarını protesto amacıyla düzenlenen eylemlere karşı sert bir tavır takındı.

Gazze'de ölü sayısının 635'e ulaştığı dönemde Bild gazetesinin 23 Temmuz tarihli nüshasının birinci sayfasında "Hamas terörü" başlığını kullanması grubun tavrını net şekilde yansıtan bir örnek olarak kayıtlara geçti. Bild gazetesi, 25 Temmuz'da Almanya'da Yahudi karşıtlığı tehlikesinin arttığını öne sürerek, "Yahudi Nefreti - Bir Daha Asla" manşetini kullandı ve antisemitizme karşı bir kampanya başlattı. Filistin yanlısı gösterilerde ve sosyal medyada Yahudi karşıtı bir söylem kullanıldığını öne süren gazete, bir baş yazısında da "Yahudi soykırımından ciddi ders ve sorumluluk çıkaran her Alman, Yahudi devletinin varlığı tehdit edildiğinde, her zaman İsrail'in yanında yer almalıdır" görüşüne yer verdi.
ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLERE DE TEPKİ VERİLMEDİ
Filistin Radyo ve Televizyon Birliği'nin verilerine göre, İsrail'in Gazze saldırılarında 10 basın mensubu yaşamını yitirdi, 38 kişi de yaralandı. Ancak gerek Avrupa gerekse de ABD basınında gazetecilerin öldürülmesine ilişkin ciddi eleştirel bir yaklaşımda bulunulmadığı gibi, gazetecilerin öldürülmesi haberi bile sadece bazı medya kuruluşlarında satır aralarında kendisine yer bulabildi.

 
Üst Alt