Allah'a Ulaşan Hayvanın Eti Değil Takvanızdır

Hasret ruzgari

Aktif Üyemiz
Beklenen Kurban bayramı geldi ve Müslümanlar Allah'un emirleri arasında yer alan kurban ibadetini gerçekleştirdi... Peki kurbanın gerçek amacı ne? Sadece hayvan kesip et dağıtmak mı?

Mevlana Hazretleri bakın bu konuyu nasıl değerlendirmiş:

MEVLANA HAZRETLERİ VE KURBAN

Kurban kesmekten asıl maksat, ilahi hikmetten nasip alınması ve Allah’a teslimiyet ve takva ile kulluk edilmesi hususunda gönüllerin agah olmasıdır.

Hak dostu Mevlana Hazretleri, kurbanın deruni şartlarından habersiz şekilde sırf zahir planında takılıp kalanları şöyle ikaz buyurur:

“Sakın ola ki keçinin gölgesini kurban etmeye kalkışma!..”

Zira kurban edilen hayvanın eti, kemiği, gölge varlıktır; aslolan, onun ifade ettiği manadır, yani gönüldeki Allah için fedakarlık hissiyatıdır.

Unutmayalım ki maldan ve candan fedakarlığın zirvesine ulaşan Hazret-i İbrahim -aleyhisselam-ʼın Cenab-ı Hakʼla dostluğu neticesinde bize kurban nimeti ihsan edildi. Bizden de, yapacağımız fedakarlıklarla o dostluğa nail olmamız beklenmektedir.

İşte kurbanda gönül, bu manaların farkında olmalıdır. Nitekim ayet-i kerimede buyrulur:

“Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır; fakat O’na sadece sizin takvanız ulaşır…” (el-Hacc, 37)

HABİL İLE KABİL’İN KURBAN İMTİHANI

Yani kurban ibadetinin özünü unutup da sadece şekliyle meşgul olarak kendimizi kandırmamalıyız. Nitekim Adem -aleyhisselam-’ın oğulları Habil ile Kābil’in kurbanları çok manidar bir misaldir.

Habil, kurbanını en güzelinden seçip ihlasla takdim etti, Kābil ise cılız başak demetlerini kurban olarak Allah’a sundu. Neticede Habil’in kurbanı kabul olurken Kābil’inki reddedildi. Bu hadisedeki hakikatler aynasında, Cenab-ı Hakk’ın bize verdiği nimetlere karşı şükrümüzün ifasını ne kadar ve nasıl bir fedakarlık içinde gerçekleştirdiğimizi muhasebe etmeliyiz.
Tarih : 06.10.2014 Kaynak : İslam ve İhsan
 

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
ALLAH razı olsun elbetteki kurban kesmeninde usulleri vardır uymak gerekiyor,,,Kurbanlarımızı kestik RABBİM kabul eylesin inşallah...
 
Üst Alt