Cami avlusunda telefonu kapatma alışkanlığı

MURATS44

Özel Üye
Bütün ikazlara rağmen telefonlarını kapatmayı unutarak namaza başlayanlar oluyor. Namazı bitirinceye kadar telefonun çalmasını beklemek de hiç uygun olmuyor. Namaz halinde iken çalan telefonu kapatmak namazı bozar mı? Namazı bozmadan kapatmak nasıl olur diye düşünüyoruz. Önce namaza gelirken her telefon sahibi kendini ikaz etmeli, cami avlusunda telefonu kapatmayı alışkanlık haline getirmelidir. Yoksa önemsemeyip de açık telefonla camiye giren kimse, çalan telefonun verdiği huzursuzluğun sorumlusu olacaktır şüphesiz.
Bununla beraber böyle bir dikkate sahip olmasına rağmen insanlık hali yine de unutmalar söz konusu olabilir. Bu durumda namaz halinde iken çalan telefonu tek elle bir defa, olmazsa ikinci defa kapatmaya çalışabilir. Ancak ikincide de kapatamazsa artık üçüncü defa elini meşgul edemez. Namazını bozup hemen telefonunu kapatması gerekir. İbadet halindeki insanlara müzik dinletme gibi bir vebali yüklenmeyi göze alamaz.
 

sıla

Aktif Üyemiz
Önemli bir konu aslında Nasıl bir büyüğümüzün yanına varırken kendimize çeki düzen veririz .veya önemli bir toplantıda telefonları sessize alırız ve bütün dikkatimizi o konuya çekeriz.
Oysa ALLAH C.C nin huzuruna varıyoruz.Üzerimize farz olan borcu ödemeye,Ondan hem dünyalık hem Ahiretlik istiyoruz ALLAH C.C kulum sen iste ben vereyim diyor .telefon bundan dahamı önemli.Tadîl-i Erkânı İhlal Etme durumuna girer diye düşünüyorum...

Allah’ın emrini yerine getirme ve O’nun hoşnutluğunu kazanma gayesiyle kılınan namaz, usûl ve erkânına riayet edilmediği takdirde neticesiz ve boş bir fiile dönüşür. Üstelik sahibinin üzerinde borç olarak kalır. Nitekim bir hadis-i şerifte bu hususa şöyle işaret edilmektedir: “Huşû içinde kılınmayan, rükû ve secdeleri tam olarak yerine getirilmeyen namaz (ahirette) simsiyah zifiri bir karanlık halinde ortaya çıkacak ve sahibine ‘Senin beni zayi ettiğin gibi Allah da seni zayi etsin!’ diyecektir. Allah'ın dilediği zaman gelince böyle kılınan namazlar, eskimiş elbise (paçavra) gibi dürülüp sahibinin suratına çarpılacaktır.” (Taberanî, el-Mu’cemu’l-evsat, VII, 183).
 

TÜRKOĞLU

Aktif Üyemiz
Namazda telefonu oyun havası çalanı bilirim. Camide o kadar ikaza rağmen ya unutuluyor ya da , nasıl olsa arayan olmaz deniliyor ama tam da yerinde çalıyor. Hem de oyun havası. Önemli bir konu.
 
Üst Alt