Gayrısına aşk demeye utanıyor insan

ceylannur

Yeni Üyemiz
4213084211_a2edf6449d.jpg



Tela ve zdrab iinde kvranyordu mer; akln kurcalayan, ruhunu zapteden, soluunu kesen, ne zamandr rahat uyku uyutmayan pheyi daha fazla tayamaynca ehline dkt iini:
Umeyrin ihnet etmi olmasndan pheleniyorum!

hanet!.. Kelimelerin en korkuncu, zdrablarn en dehetlisinin hmili Dosttan gelir, akrabadan gelir, mahbbdan gelir, evld- iyaldan gelir; srtn gnl rahatlyla dnebildiklerinden, sevdiklerinden, merhamet ettiklerinden, uruna fedakrlkta bulunduklarndan gelir. Onun iin acs kertir insan, onun iin zdrab lme rahmet okutur, onun iin hainin hayat hakk yoktur. Ve adletiyle mehur, Dicle kenarnda bir kurt bir koyunu kapsa, korkarm ki hesab merden sorulur! diyen Emir-el Mminin bir yl nce Humusa vli tayin ettii Umeyr bin Sad el-Ensrnin ihneti ihtimaliyle muzdaribdir.

mer, vliyi Medineye arr. Hesap soracak, phelerini tahkik edecektir. Bir hyanetle kar karya ise cezalandracaktr. Ganimetleri de beraberinde getirmesini onun iin emretmitir.

Emir-el Mminin merin mektubunu alan Umeyr, derhal hazrlklarn tamamlar ve yola koyulur. Humustan Medineye doru bin kilometreyi akn bir yolculua deil de bir ka kilometre tedeki bir kye gitmek zere yola km gibidir: Srtnda kk bir heybe, heybede bir miktar yiyecek, su dolu kab ve ibrii; elinde ise ass vardr. Bir vliden ok; bir fakir, bir dilenci gibidir Umeyr

Gnler sonra merin huzuruna kan Umeyrin sa sakal birbirine karm, teni iyice kavrulmu ve toz toprak iindedir. Bu ileli ve uzun yolculuk bedenini ince hastalk gibi kemirmi, bsbtn kuru bir dala evirmitir. Kendisini uzun zamandan beri iini kemiren ihnet endieleri iinde bekleyen Halife mer, sabrn tketmilerin ruh hli iinde;
Durumun nedir? diye sorar.
Grdn gibi! der Umeyr, huzur ve sknet iinde. Vcudum shhatli, kanm tertemiz Dnya ise boynuzlarndan yakaladm bir kz, arkamdan srklyorum.
Umeyrin cevab Halifenin bekledii cevap deildir, oyalanmak istemez.
Beraberinde ne getirdin? diye sorar.
Umeyrin yank simasndan buruk bir tebessm kanatlanr, ihanet tecesss iindeki bu araylar bir yudum zehir gibi yutkunur ve kupkuru elleri heybesini gsterir:
Daarcmdan besleniyor, su kabyla bam ykyor, ibrikten de su iip abdest alyorum. ALLAHa yemin ederim ki, bunlardan baka yanmda dnya mal yoktur
mer akndr, ama phelerinden de kurtulamamtr. Devam eder:
Humustan buraya yryerek mi geldin?
Evet!..
Sana bineini verebilecek bir arkadan da m yoktu?
Umeyr bir daha yutkunur, bir yudum zehir daha dolar damarlarnda. En az mer kadar akndr, en az mer kadar bu tecesssler karsnda muzdaribdir. Ayn buruklukla cevap verir:
Kimse vermedi, ben de istemedim!
Hiddet ve celliyle mehur mer, nihyet tabiatna malub der:
Yanndan geldiin Msllmanlar ne kt insanlarm, ey Umeyr!
l yolcusu Umeyrin cevab tokat gibi gelir:
ALLAHtan kork, ey mer! ALLAH sana insanlarn arkasndan konumay yasaklamam mdr?
原帖地址: RasuleHasret.com ~ Ummetin Bulustugu Nokta...: /resimli-konular/32633-valiler-kafilesinin-icinde-umeyr-yok.html#post69730
原帖地址: RasuleHasret.com ~ Ummetin Bulustugu Nokta...: http://www.rasulehasret.com/showthread.php?p=69730
Gsne iddetli bir mzrak saplanm gibi sendeler mer, ebediyetler kadar uzun bir nn corafyasnda skn bulduktan sonra bir daha maksadna dner:
Peki senden istediimiz ganimetler nerede?
Humusa gittiimde oradaki iyi insanlar bir araya getirip meveret ettim. Ganimet toplama iini kendilerine tevzi ettim. Sonra getirdikleri ganimetleri ihtiya sahiplerine dattm ve elimde hibir ey kalmad, ya mer. Elimde kalan olsayd, phesiz getirmi olurdum. Bu vaziyeti erken haber vermeyiimin sebebi de seni zmemekti
mer aknlkla bir daha sorar:
Yni, sen bize hibir ey getirmedin, yle mi?
zgnm, getirilecek birey yoktu.
Ksa bir skneti Halifenin yeni hamlesi bozar:
O halde ayn vazifeye dnmeni istiyorum! der.
Umeyr, merin beklemedii bir kararllkla,
Hayr! der. Artk bitti!.. Ne senden, ne de senden sonra gelecek halifelerden vazife kabul ederim. ALLAHa yemin ederim ki, o kadar itina gsterip dikkat ettiim halde kendimi bu vazifenin ktlklerinden koruyamadm, temiz kalamadm. Vazife mnasebetiyle bir sefer bir Hristiyana, ALLAH seni rezil etsin! demi bulundum. Bu dehetli felketi bama sen getirdin, ey mer!

Umeyr, Halifeyi verdii cevabn sarsntlar iinde brakarak huzurdan kar. Medinenin bir ka kilometre dndaki evine yryecek kadar son bir takat kalmtr; yrr
***
mer, bir kere phenin kskacna dm, ihnet ihtimaliyle zehirlenmitir. Yanndakilere, Umeyrin ihnet etmi olabileceinden hl phelendiini ikrar ile Hris isminde birisine yz dinar vererek mustaf vliye misafir gnderir. Hris, merin talimatyla Umeyre misafir olacak; zenginlik almeti grrse haber verecek, fakirliine kanaat getirmesi durumunda ise yz dinar verip dnecektir.

Umeyrin evinde gn misafir kalan Hrisin hissesine den yemek, hne halknn gn bana bltkleri tek ekmekten kk bir dilimdir. Hris ayrlmazdan nce yz dinar vermek istediinde Umeyrin cevab merin vlisine yakr cinstendir:
htiya sahibi deilim, sen o paray yine Mminlerin Emirine gtr! der.
Hris, paray geri gtremeyeceini srarla syleyince Umeyr, resiz yz dinar alr. Hris, Halifeye gitmek zere yola karken, Umeyr, cebinde yz dinarla fukara evlerinin kaplarn almaya balar

Keskin kl az gibi celil, ama bir o kadar da dil olan mer, Umeyri son bir defa daha huzura davet eder. Maksad, Umeyrin yz dinar ne yaptn renmektir.
Sana ne? der Umeyr. Ne yaptm seni ne ilgilendirir?
Lkin mer yakasn brakmaya niyetli deildir, ALLAH adna yemin verdirince Umeyr ister istemez paray fakirlere dattn syler
merin hak-hukuk endiesiyle frtnal bir deniz sath gibi dalgal kalbi ancak durulur ve Umeyre,

ALLAH senden rz olsun! der..
Sonra da Umeyre bir yk yiyecek ve iki kat elbise verilmesini emreder. l srtndaki heybe ile yaya gemi olan Umeyr ayn kalb huzuru iinde:
Yiyecekler kalsn, nk ihtiyacm yok! der.
Elbiseleri alr, zir ihtiyac olan birini bilmektedir Umeyr.

Zihnimde elli yllk hayatmn btn vlilerinin atafatl, debdebeli resm-i geidi var Suratlar hunet iinde, baklar tahkir dolu, edlar Firavun misli; kk dalarn deil, Himalayalarn yaratcs hepsi de Aralarndaki anlamazln sebebi: Everest Hepsi de ayn yalana tlib:

Everesti ben yarattm!
Gzlerim Umeyri aryor, Humusun ileke vlisi Umeyri Bir ses kulama,
Bouna bekliyorsun, Umeyr aralarnda yok O, merden ald elbiseyi verecei ihtiya sahibinin kapsnda!.. diyor

Hseyin Ylmaz
 
Üst Alt