Şehit 27 sahabe camiini Arınç ibadete açtı

TaHKaR

Aktif Üyemiz
Diyarbakır fethedildiği sırada, aralarından Hz. Halit Bin Velit'in oğlu Hz. Süleyman'ın da bulunduğu 27 şehit sahabe kabrinin bulunduğu Hz. Süleyman Camii'ni, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ibadete açtı.

Bülent Arınç'a, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de eşlik etti.
Diyarbakır'a, hava muhalefeti nedeniyle geç gelen Arınç'ı, havaalanında Vali Toprak ile BDP'li Belediye Başkanı Osman Baydemir karşıladı. Arınç, daha sonra beraberindekilerle birlikte Sur ilçesi İçkale bölgesinde bulunan Hz. Süleyman Camii'ne gelerek, burada cuma namazı kıldı. Cuma namazından sonra bir konuşma yapan Arınç'a Diyarbakırlılar sevgi gösterisinde bulundu. Arınç, teşekkür etti.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Diyarbakırlılara hitap ederken, şehrin dindar kimliğinin unutulmaması gerektiğini söyledi. Arınç, Diyarbakır'da kutlu doğum ya da peygamberimizle (sas) ile ilgili bir etkinlik düzenlendiği zaman, 100 binlerce kişinin bir araya geldiğini belirterek, 'Biz Allah'ın yolundayız inşallah' söylediklerini kaydetti. Diyarbakır', Hz. Ömer döneminde gelen ve şehit olan 41 sahabenin şehit olduğunu anlatan Arınç, bu sahabelerin şehri İslam'la şereflendirdiklerini anlattı. Bu manevi yapının 2 yıl içinde 2 milyon TL'ye restore edildiğini ve bugün burada namaz kılınarak ibadete açıldığını belirten Arınç, "Buranın çevresinde daha büyük bir proje yürütülüyor. 4 kurumun ortaklaşa yürüttüğü bu projede caminin çevresindeki yapılar yıktırılacak. İnşallah cami bir gerdan gibi ortaya çıkartılacak." diye konuştu.
Hz. Süleyman Camii'nde, 42 yıl aradan sonra tekrar namaz kıldığını anlatan Başbakan Yardımcısı Arınç, "Burası ile ilgili bir hatıram var, 42 yıl önce Milli Nizam Partisi kurulduğu zaman ben de Gençlik Kolları Başkanlığı'nı kurdum. Diyarbakır'a geldim. Beni Abdurahman Özbek ağabey karşıladı. Sonra sabah Hz. Süleyman'da namaz kıldık. Konyalı bir ağabeyle yarım saat dua ettik. Şimdi 2012, yine burada namaz kıldık, dua ettik. Bu güzel mabette yapılan dualar kabul olur. İnşallah bu güzel camii bu güzel anlamıyla yüzyıllarca yaşatılır. Diyarbakır'da bir de Ulu Camii, beşinci büyük mescittir. Diyarbakır'ın asıl kimliği budur." ifadelerini kullandı.
BAKAN EKER: ŞEHİT 27 SAHABEYİ TÜRKİYE'YE TANITAMAMIŞIZ
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise Diyarbakır'ın İslam medeniyetinin buluştuğu nokta olduğunu söyledi. Eker, "27 sahabenin metfun olduğu bu manevi yapı Türkiye'de pek bilinmez. Demek ki bunun tanıtımını yapamamışız. 800 yıldır bu cami bir manevi cazibe olarak duruyor." dedi.
Bu arada, Arınç ile birlikte cuma namazı kılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, cami açılışından sonra ayrıldı. Caminin açılış kurdelesini Arınç, Bakan Eker, Vali Toprak, Belediye Başkanı Baydemir birlikte yaptı. Arınç, daha sonra vakıflarca restorasyonu devam eden Diyarbakır Ulu Camii'nde incelemelerde bulundu.
 
Üst Alt