Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Ratanaya: (Krameria triandra) Baklagiller familyasindan. Amerika'da yetisen ve birçok türü olan bir bitkidir. Kökü (Radix ratanhiae) toz haline getirilip kullanilir. Çiçekleri kirmizi. yapraklari uzun. ince ve uçlari dilimlidir.
Kullanildigi yerler: Surubu ishali keser. barsak iltihaplarini giderir. Basur memelerine karsi pomad olarak kullanilir. Dissularinin bilesimine de girer.
Ravend: (Rhabarber/ Rhubarbe / Rhubarb / Ravendiyye / Isgin / Rheum ribes) Mayis-haziran aylarinda çiçek açan. 100-150 cm boyunda. çok yillik. otsu bir dag bitkisi. Yapraklar bitkinin taban kisminda toplanmislardir. Yaprak. kalp veya böbrek seklinde. 30-60 mm ebadinda. kenarlari disli. damarlar alt yüzden disari dogru çikiktir. Çiçekleri genis bir bilesik salkim durumunda toplanmistir. Çanak yapraklari 6 parçalidir. Meyveleri 10-15 mm uzunlugunda. kirmizimtrak renkli ve kanatlidir. Toprak altinda etli bir rizomu bulunmaktadir.
Türkiye’de yetistigi yerler: Orta ve Dogu Anadolu ile Akdeniz bölgesi.
Kullanildigi yerler: Tâze sürgün ve yapraklari sebze olarak yenir. Kökleri kabiz edici özelliktedir. Mide ve barsak gazlarini giderir
Roka: (Raukenkohl / Roquette / Rocket / Eruca sativa) Bir veya iki yillik otsu bitkiler. Yapraklar toplu. disli kenarli ve tüylüdür. Çiçekler sarimtrak veya beyazimtrak olup. üzerleri morumsu damarlidir. Sebze olarak bahçelerde yetistirilir. Sert kokulu ve baharatli bir bitkidir. Kök ve tohumdan üretilir. Bol sulak yerlerde yetisir.
Kullanildigi yerler: Bitkinin yapraklari yakici. lezzetli bir uçucu yag ihtivâ eder ve C vitamini tasir. C vitamini miktari oldukça yüksek olup. 100 gram tâze yaprakta takriben 150 mg kadar bulunur. Roka yapraklari daha çok sonbahar ve kis aylarinda salata olarak kullanilir. Istah açici. uyarici. kuvvet verici ve öksürük kesici özelligi vardir. Tohumlari da ayni etkileri gösterir. Afrodizyak (Cinsel gücü artirici) özeligi vardir.
Safran: (Safran-Krokus / Saffron / Crocus sativus) Eylül-ekim aylari arasinda. mor renkli ve hos kokulu çiçekler açan 15-30 cm boylarinda. soganli. otsu bir bitki. Etli ve yuvarlak 2-3 cm çapinda bir sogani vardir. Üretimi de bu soganlarla yapilir. Yapraklar uzun. dar ve ortasi beyaz çiçeklidir. Yapraklar çiçeklerden sonra meydana gelir. Çiçekler 6 parçali. erkek organlari 3 tâne. disi organin kapsül kismi olan stigmalari turuncu renklidir. Safran. Hititler döneminden beri Anadolu’da bilinmekte ve ilâç olarak kullanilmaktadir. Grekler döneminde de Bati Anadolu’da oldukça ticâreti yapilmistir. Osmanlilar döneminde de önemini koruyan bir ihraç ürünü olmustur. Daha önceleri Urfa. Mardin. Kastamonu. Ankara. Istanbul’da kültürü yapilmaktaydi. Fakat bugün sadece Kastamonu’nun birkaç köyünde üretimi yapilabilmektedir.
Türkiye’de yetistigi yerler: Kastamonu-Safranbolu’da yer yer yetistirilir.
Kullanildigi yerler: Kirmizi renkli boya maddeleri. sekerler. uçucu ve sâbit yaglar ihtivâ eder. Sinir sistemini uyarici. istah açici. âdet söktürücü. koku ve renk verici olarak kullanilir. Toz hâlinde istah açici ve mîdevî olarak kullanilabilir. Fazla miktarda kullanilmamalidir. Hamileler kesinlikle kullanmamalidir.