Hafta Hafta Gebelik (gebelik Takvimi)

ceylannur

Yeni Üyemiz
16. GEBELİK HAFTASI


BOY: 11.6 cm KİLO: 100 gr
16.hafta%20c.jpg.jpg

Naniiiiiiikk !!

wol_error.gif
Tüm resmi görmek için tıklayın
16.%20hafta%20a.jpg


Geçen hafta bebeğimiz uyku pozisyonunda olduğu için cinsiyetine bakamamıştık. Oysa küçük oğlumuz pipisini saklıyormuş, ultrasonda gafil avlandı da görebildik !!!

Denizi ve dalmayı çok seven eşim ultrasonda oğlunu görünce adı "Deniz" olsun mu diye sordu, kalp kalbe karşıymış. Artık bebeğimizden "Deniz bebek" diye bahsedeceğim.

16.%20hafta%20b.jpg



Doktorumun verdiği bilgilere göre işte;
Deniz bebeğin bu hafta sonundaki tırnakları gelişimini tamamladı ve Deniz bütün uzuvlarını oynatabilecek kadar gelişti. (Yukarıda bebeğimin 4 boyutlu ultrason resmi)



Barsaklarda "mekonyum" adı verilen fetal dışkı birikmeye başladı. Bu dışkı benzeri yapı fetusun yuttuğu amniyon sıvısı, dökülen hücreler ve sindirim sistemi salgılarından oluşmakta ve macun kıvamında koyu renkli bir yapıdadır.

Sinir lifleri onlara özelliklerini veren "myelin" ismindeki madde ile kaplanmaya başlar. Myelin sinir iletimi için son derece önemli bir maddedir.
Dolaşım sistemi tam anlamı ile fonksiyonel olmuş ve en önemlisi annesi duyamasa da Deniz bebek nefes egzersizleri sırasında hıçkırıyor.

Haziranda geliyor içimden deniz kenarına gitmek, güneşlenmek geliyor. Fakat küçük bir sorun var; doktorum kanda artan östrojen hormonunun cilt rengini sağlayan pigment üretici hücreler üzerinde etki yapıp lekelenmelere neden olduğunu söyledi. Kalıcı olmasalar da cildin derin tabakasına yerleşirse doğum sonrası kalabilirmiş. Cildimi güneşten korumalıyım.

Ayrıca bu haftadan sonra gebelik süresince dengeli beslenmeye daha çok dikkat etmem ve kansızlık (anemi) sorunu yaşamamam için de demir haplarından almam gerekiyormuş.

Bu gebelik haftasından itibaren bebeğimi ultrasonda bir bütün olarak göremiyecekmişiz ve bu nedenle boyunu da ölçemiyecekmişiz. Ultrasonda bebeğin FL, AC ve BPD ölçümlerine bakılarak kilosu ortalama olarak otomatikman hesaplanabiliyormuş. Ancak ben bebeğimin boyunu da öğrenmek istiyorum...

Doktorum da bana pratik bir hesapla bebeğimin boyunu nasıl hesaplayabileceğimi öğretti. Çok kolay. Ultrasonda (mm cinsinden) alınan FL değerini (yani bebeğin kalça ile diz arasındaki uzunluğu) 7 ile çarpıyorsunuz. Çıkan sayı bebeğinizin boyunu gösteriyor. O kadar basit !!!



16. Hafta
• Deri altında yağ tabakası oluşmaya başlar: Bebeğinizin cildini önümüzdeki aylarda korunur.
• Bebek ve plasentanın aynı ebatlarda olduğunu biliyor muydunuz?
• Küçüğünüz içinizde büyüyor: 11.6 cm uzunluğuna ve tahmini 100 gr. ağırlığa ulaştı.
• Kafası ve boynu uzamaya başladı.
• Tahminler haftası: Dış monitörden kalbinin minik atışlarını dinleme şansınız var. Cinsiyet organları da gelişimini tamamladı ve deneyimli bir sonograf yardımıyla bebeğinizin kız ya da erkek olduğunu görme şansınız da var.
• Kalbi 6 galon kanı bir günde pompalıyor: Sizin kalp atışlarınızın iki misli kadar kalp atışı var.
• İçeriye bir bakış atma şansınız olsaydı çocuğunuzun emme, yutma, enseme gibi refleks hareketlerini görebilirdiniz. Hıçkırmaya da başladı ama siz daha duyamıyorsunuz.
• Bebeğiniz nefes almayı öğrendi: Bu göğsünün düzenli hareketlerinde gözlemlenebilir. Suyun altında nefes alması ve amniyo sıvısını içine çekip bırakması ne kadar ilginç… Bu hareketler ciğerlerinin gelişmesine katkıda bulunuyor.
• Üçlü test zamanı:Bir Down Sendromu tarama testi olan üçlü test 16-18. gebelik haftası aralığında yapılır.
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
17. GEBELİK HAFTASI


BOY: 13 cm KİLO: 140 gr

28.%20hafta%20b.jpg

Deniz bebek "ilk oyuncağı" olan göbek bağını keşfetmiş. Yukarıdaki Resim: Göbek Bağı (kordonu)

Bunu doktorumdan ilk duyduğumda kendini sıkmasından korktum, fakat bir şey olmazmış.

Bu hafta doktorumun muayenehanesinde dünyanın en güzel sesini duydum: bebeğimizin kalp atışı.. Aklımdaki tüm kaygılar da bu sesle birlikte kayboldu.

17.%20hafta%20b.jpg


Deniz bebekteki diğer gelişmeler ise şöyle: Cildinin altındaki yağları artmış. Ne garip, benim cildimde yağlanma ve akne oluşumu artarken bebeğimin cildi de yağlanmaya başlıyor…

Yine, solumayı öğrenmek için yüzdüğü amniyon sıvısını akciğerlerine çekmekte ve geri vermekte. Doktorum, doğum sonrası akciğerlerinin kolay çalışabilmesi açısından bu ilkel solunum egzersizinin önemli olduğunu söyledi.


17.%20hafta%20a.jpg


Kalbi ise inanılmaz bir eforlarla sürekli kan pompalamakta.. Dakikada 120 ile 180 arası atım hızına sahip. Yani, yetişkin bir insanın ortalama bir buçuk-iki kat daha fazlası..



Ani hareketlerimde bazen sancı hissediyordum. Sebebi, Deniz bebeğin büyüdükçe her iki tarafımda uterusla (rahimle) ve leğen duvarı ile bağlı olan bağların genişlemesindenmiş. Burada önemli olan; sancılar şiddetli, uzun sürerse ve periyodik olarak gelip geçerse tereddüt etmeden doktoru aramak.


Ayrıca gebeliğin başından sonuna kadar hiçbir şekilde kanamanın olmaması gerekiyormuş. Gebelik kanamaları bebeğin hayatı ile birlikte annenin hayatını da riske atabilme özelliğine sahipmiş. Bu nedenlerden ötürü az ya da çok her türlü vajinal kanama durumunda doktorum kendisini aramam konusunda beni uyardı.



17. Hafta
• Bebeğinizin görünümü insan görünümünde: Kafasını biraz daha dik tutabiliyor. Vücut ve eklemler başa göre daha uzun.
• Parmaklarında ve topuklarında yumuşak kıvrımlar oluşmaya başlar: Bu büklümler daha görülür hale gelmeye başlar.
• Gözleri ileriye bakmakta ve hala yarı kapalı durumdadır.
• Mekonyum birikir: Sindirim atıkları ve yutulan amniyo sıvısını içeren bir madde olan "Mekonyum" barsaklarda birikmeye başlar. Bu yeşilimtrak-kahverengi renkteki yağlı madde bebeğinizin ilk dışkısıdır. Ancak dışkısını doğumdan sonraya kadar yapmadan barsaklarında biriktirecek.
• Göbek kordonu kalınlaşmaya ve güçlenmeye başlar: Kordon, büyümesi devam eden bebeğinizin kan ve besin aktarımı görevlerini sürdürür.
• Çocuğunuz erkek ise prostatı oluşmasına devam eder.
• İskelet kıkırdaktan kemiğe dönüşür: Kemikler doğum kanalından geçiş için esnek kalır. Bebeğinizin iskelet, kas ve diş gelişimi için bol miktarda kalsiyumdan zengin diet almayı ihmal etmeyin.
• Üçlü test (Triple test) zamanı :Bir Down Sendromu tarama testi olan üçlü test 16-18. gebelik haftası aralığında yapılır. Üçlü tarama testi için uygun dönemdesiniz.
• Bu haftada bebeğiniz 140 gr ağırlığında ve 13 cm uzunluğunda
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
18. GEBELİK HAFTASI


BOY: 14.2 cm KİLO: 190 gr

18.%20hafta%20b.jpg

Havaların ısınmasıyla birlikte benim de üzerime bir rehavet çöktü. Bu haftaki ultrasonda Deniz bebeğin de kendisine uygun bir uyku pozisyonu alıp uyuduğunu gördük. Ultrasonda gözleri bize çok büyük göründü, doktorum ilerleyen zamanda normal görüntüsünü alacağını söyledi, bunun yanında kaşları da oluşmaya başlamış.


18.%20hafta%20a.gif


Kafa adeta gövdeden daha geniş bir çapa sahip. Bu özellik tüm gebelik dönemlerinde değişmeksizin böyle devam edecekmiş. İlk duyduğumda "bebeğim koca kafalı mı olacak acaba?" diye serzenişte bulunmuştum. Ne kadar yersizmiş, şimdi gülüyorum buna …

Karnımda bazen "kelebek çırpması" gibi garip bir his oluyordu. Bunun sebebi Deniz bebeğin el ve ayaklarını açıp-kapama egzersizleri yapmasıymış. Babasının oğlu şimdiden fitness yapıyor.

Bebeğimin iskeleti bu haftada yavaş yavaş sertleşmeye başlıyor. Doktorumun verdiği bilgiye göre omurganın etrafındaki sinirleri izole etmek için "myelin" adı verilen doku iskeleti sarmaya başlamış.
30.%20hafta%20a.jpg


Bu gebelik haftasının önemli bir özelliği ise kalp değerlendirmesinin en iyi şekilde yapılabilmesiymiş. Özellikle kalbin "5 Odacık Görünümü" normal olduğunun önemliş bir kriteir olarak kabul edilmekteymiş. (Yukarıdaki Resim)

Benim iskeletim ise hiç de rahat değil geceleri uyumak zorlaştı. Koca göbeğim ve tuvalet ihtiyacım ise uykularımı bölmeye başladı..



18. Hafta
• Verniks (beyaz, peynirimsi koruyucu madde) ve lanugo (yumuşak açık renkli tüyler): Bebeğin cildini -suyu içerisinde geçireceği haftalarda korumak üzere- oluşuyorlar.
• Plasentanız büyümeye ve bebeği beslemeye devam eder. Gebelikte gerekli olan vitaminleri almayı unutmayın.
• Akciğerlerdeki küçük hava kesecikleri "alveol" olarak bilinir ve oluşmaya başlar. Önümüzdeki aylarda akciğerlerini daha iyi kullanabilecektir. Ancak doğum anına kadar alveoller hava ile değil su ile doludur.
• Ses telleri oluşur. Bebeğiniz ağlama yetisine sahiptir, ancak hava olmadığı için bu yetiyi şimdilik kullanamaz.
• Kalpte 5 odacık görünümü: Bebeğinizin kalbindeki yapılar; kalp kapakçıkları, karıncıkları ve kulakçıkları içeren "5 odacık görünümü" ultrasonda görülebilir.
• Amniosentez: Özellikle üçlü testiniz yüksekse, yaşınız 35'in üzerindeyse, daha önceki gebeliklerinizde bebekle ilgili bir takım kromozomal problemler yaşamışsanız; amniosentez doktorunuz tarafından size önerilecektir.
• Bebeğiniz 14.2 cm uzunluğunda ve 190 gr ağırlığında.​
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
19. GEBELİK HAFTASI


BOY: 16.4 cm KİLO: 300 gr

19.%20hafta%20b.jpg

İş yerinde, hamile kızlar grubu olarak bugün topluca ultrasona gittik. Aşağı yukarı hamileliği yarıladım ve ultrasonda plasenta, göbek bağı ve gelişim konusunda hiçbir kusur veya sıkıntı çıkmadı. Umarım diğer kızlarda da bir sorun yoktur...


19.%20hafta%20a.gif

Doktorum bu ultrason muayenesinde, Deniz'in ayak tabanını ve parmaklarını bize gösterdi. Garip bir şekilde, çok mutlu oldum !!





Deniz bebek ve ben iyi bir ekibiz. Bir de bu hafta içinde ilginç olan diğer şey "oyuncak ayılar gibi" tüylenmesiydi. Ben oyuncak ayılar gibi diyorum ama "lanugo" denilen bu tüyler ve "verniks kazeoza" maddesi (ki bu madde de bu hafta üretilmeye başlanmış) bebeği içinde bulunduğu sıvı ortamdan koruyormuş.

Doktorumun tam olarak ifadesi ise; bu haftadan itibaren bebeğin cildinde, verniks kazeoza denilen, krem tarzında koruyucu madde oluşmaya başlar. Saçları oluşur. Bebeğiniz doğduğunda bu maddenin nasıl bir şey olduğunu göreceksiniz. Verniksin amacı bebeğinizin cildini sürekli olarak maruz kaldığı sıvı ortamdan korumaktır.

Çalışan bir anne adayı olduğum için doktorum hem gevşemem hem de temiz hava almam amacıyla öğle aralarında yarım saatlik yürüyüşleri önerdi. Bu iyi bir fikir, bu arada mağazalara da bakabilirim.


19. Hafta
• Bebeğinizin uyku ve uyanıklık pozisyonları yeni doğanla aynıdır: Uyumak için uygun pozisyonu vardır ve dinlendiği zamanlar görülebilir.
• Myelin tabakası: Bebeğinizin sinir hücrelerinin üzeri, "myelin" adı verilen yağlı bir madde ile kaplanır, bu madde sinirleri korur.
• Kafatasının üzerinde saçlar görülebilir hale gelir: Bu saçlar filizlenip büyümeye devam eder.
• Süt dişleri tomurcuklanır: Önümüzdeki bir kaç günde kalıcı dişlerin tomurcukları süt dişlerinin arkasında oluşmaya başlar.
• Bebek kız ise rahim oluşmaya başlar. Kız çocuğunuz olacaksa rahim, vajina ve fallop tüpler yerlerine oturur.
• Bebeğiniz erkek ise genital organları rahatlıkla seçilebilir hale gelmiştir.
• Amniyon sıvısı: Bebeğiniz amniyo sıvısını yutar ve aşağıdan idrar olarak çıkarır. Bu şekilde bebeğiniz aslında gebelik boyunca kendi idrarını içer. Bu idrar besleyici özelliğe sahip olup, mikropsuzdur.
• Küçüğünüz 16.4 cm uzunluğunda ve 300 gr. ağırlığında..
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
20. GEBELİK HAFTASI


BOY: 25.5 cm KİLO: 300 gr

Yolu yarıladım işte 20. haftada bitti. Deniz bebek ne kadar derinde otursa da içeride hafif hafif kımıldanmaya başladı.

20.%20hafta%20b.jpg

Duyuları da oldukça aktif; özellikle kuş seslerini ve güzel yemek kokularını hemen algılıyor.




21.%20hafta%20a.gif


Doktorumun ifadesine göre; bebeğin oynaması ilk gebeliklerde 22-23. haftaları bulabiliyormuş. Daha sonraki gebeliklerde ise 16-18. haftalar arasında olabiliyormuş. Bebek hareketlerini hissetme kişinin gebelik tecrübesine göre değişebiliyor demek…

Bu haftada bebeğimin testisleri karın boşluğundan torbalara doğru inmeye başlamış.
Doktorumla yaptığım telefon görüşmesinde bu hafta bebeğin tüm organlarının değerlendirileceği "anomali ultrasonografisi" ya da başka bir isimle "ikinci düzey ultrason" için hazır olmamı söyledi.



20. Hafta
• Tebrikler !!! Yolu yarıladınız. 40 / 2 =20
• Hızlı büyüme dönemi bitti: Gelişmeler yavaşlasa bile önümüzdeki dönem yaşaması için gereklidir. Bu dönemde orantısal olarak bebeğinizin büyümesi azalsa da kilo olarak daha artacaktır.
• Bebeğinizin kalbi güçlenerek büyür: Sakin bir yerde sırtüstü uzanın, nabzınızı bularak kendi kalp atışınızı hissedin. Ardından karnınızın üstüne elinizi koyun iki farklı kalp atışını hissedebileceksiniz.
• Bacakları orantılı görünüme kavuşur: Kasların gelişimi ile küçük tekmelerden daha fazlasını hissedersiniz.
• Bağışıklık hücreleri plasenta yolu ile sizden ona transfer olur: Bu hücreler onu doğumdan sonraki 6 ay boyunca virüslere karşı korur.
• Beyin gelişir: Beynin özel bölümlerinde tad alma, koku alma, duyma ve görme sinirleri oluşur.
• Bebeğiniz tepki vermeye başlar: Özellikle de yüksek seslere karşı! Çok ilginçtir ki, bebek bu haftada rahmin dışındaki sesleri; mesela müzik sesini, sizin seslerinizi duyabilir.
• Bebeğiniz kız ise yumurtalıkları ve rahmi gelişmesini sürdürür: Yumurtalıklarında yaklaşık olarak 6 milyon yumurta bulunur. Yalnızca bir milyonu doğumda kalırken diğerleri eriyip gidecektir (atrofi olur).
• İkinci Basamak (İkinci Düzey) Obstetrik Ultrasonografi Tetkiki: Genellikle gebeliğin 18. ile 22. haftası arasında radyologlar tarafından yapılan ve bebeğin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesini sağlayan ultrasonografidir. Bazı jinekologlar bu haftalar arasında hastalarından bebeğin ayrıntılı değerlendirilmesi amacıyla 2. basamak obstetrik (gebelik) ultrasonografisi isteyebilirler.
• Bebeğiniz 25.5 cm uzunluğunda ve 300gr. civarındadır.
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
21. GEBELİK HAFTASI


Boy: 26.7 cm. Ağırlık: 360 gr.

Bebeğimle beraber müzik dinlemeye başladık. Doktorum bu haftadan itibaren Deniz bebeğin seslere, konuşmalarımıza ve benim yediklerime tepki verebileceğimi söyledi.

20.%20hafta%20a.jpg


Hareketleri azaldığı için endişelenmeye başlamıştım, bunun sebebi de beyninin dokusunun gelişmeye başlamasıymış; yani geçici bir sakinlik dönemine girdik.

Doktorum bebeğimin sindirim sistemimin doğuma hazır hale gelmesi için içtiği amniyo sıvısı yüzünden yutkunacağını söyledi. Su kısmı bedenine geri kalanı ise sindirim için bağırsaklara gidiyormuş.
21.%20hafta%20b.jpg


Rahim içinde ilk aylardan itibaren idrar çıkartan bebeğimin "kendi idrarını içtiği" bilgisi pek hoşuma gitmedi. Ama idrar steril bir ortam olan amniyon mayisi içine karışmakta ve sürekli plasenta tarafından arıtılmaktaymış.

Ayaklarımda şişmeler başladığı için bol bol dinleniyorum. Eşim de sürekli su içmem konusunda beni uyarıyor. Eğer yüzümde ve ellerimde aşırı şişkinlikler olursa doktora gitmem gerekiyormuş.

Bu hafta da beslenmemde kansızlık olmaması için demir takviyesini eksik etmemeliyim. Bebeğimin kan üretimi ve gelişimimi için beslenme programımı atlamamam gerekiyor.



21. Hafta
• Kanınızdaki akyuvarlarınız koruma görevini sürdürmektedirler: Lökositler (akyuvarlar) vücudumuzun direnç sistemini oluşturur. Enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmamızı sağlarlar. Bu nedenle gebelik boyunca sayıca artmışlardır.
• Transparanlık azalıyor: Küçüğünüzün cildi yarı şeffaf görünümden daha opak bir görünüme dönüşür.
• Yavrunuzun dili tamamıyla oluştu: İçeriye bir bakış atma şansınız olsaydı bebeğinizi adeta "diliyle hayali bir kirazı yakalamaya çalışırken" görebilirdiniz.
• Eğer bebeğiniz kız ise rahmi ve vajinası oluştu: Erkeklerden farklı olarak, kadınların sayılı yumurtaları vardır ve doğum öncesinde bu sayı 6 milyon iken doğumda bir milyona düşecektir.
• Bebeğiniz bu hafta daha fazla yutkunur: Bebeğiniz amniyo sıvısını içine aldıktan sonra vücudu bunu suya çevirir ve işine yaramayan kısmını bağırsaklara gönderir, bu işlem sindirim sistemi için iyi bir alıştırmadır.
• Uyku ve uyanma zamanları düzene girdi: Bazı araştırmalar bebeğin " biyolojik iç saatini" daha doğmadan önce dış dünyaya göre ayarladığını gösteriyor. Yemek saatleriniz, uyku alışkanlıklarınız, dışarıdaki ışık ve ses düzeyi bebeğinize sinyal olarak gidecektir.
• Bebeğinizin ölçüleri 26.7 cm boy ve 360gr. kilo
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
22. GEBELİK HAFTASI


Boy: 27.8 cm. Ağırlık: 430 gr.

22.%20hafta%20a.jpg


Gebeliğimin başında "ben çok fazla kilo almam" demiştim ama Deniz bebek ve ben birlikte kilo almaya devam ediyoruz. Şu ana kadar 5 kilo aldım. Doktorumun ifadesine göre bu normal bir artış.

Kilo alma; ilk aylardaki bulantı ve iştahsızlıklar nedeni ile ilk 4 ayda 1-2 kilo ile sınırlanabilirken, 4. aydan itibaren ayda 1.5-2 kg artış normal olarak kabul ediliyormuş.
Kilolu bayanların gebelik süresince 8-10 kiloluk artışı yine normal olarak kabul edilebilirken, bu oran zayıf bayanlarda 15-20 kiloya kadar çıkabiliyormuş. Doktoruma göre, normal kilolu biri olarak benim için ideali toplam 13-14 kg almammış.


22.%20hafta%20b.jpg


Bu haftanın başından beri dengemi sağlayamıyorum. Yürüyüşlerde bu denge sorununu daha fazla yaşamamak için ortopedik ayakkabılar aldım. Bel sağlığının düşmanı olan topuklu ayakkabılara belki de ilelebet "hoşçakal" diyebilirim.


22. Hafta
Konuşmayı algılama: Bebeğiniz konuşmalarınızı eskisinden daha iyi algılayabilir !! Konuşurken, okurken, şarkı söylerken sizi duymasını bekleyin. Araştırmalar bebeğin kitap okunurken rahim içerisinde emme hareketlerini daha fazla gerçekleştiğini gösteriyor.
• Göz kapakları ve kaşları tamamen oluştu.
• Parmak uçlarındaki tırnakları büyümeye devam ediyor.
"Neden öyle oluyor?": Doğum sonrasında gelmesi muhtemel "neden" sorularına hazırlıklı olun: Çünkü bebeğinizin beyni hızlı gelişim süreci içersinde…
Karaciğer görevde: Anneden biraz da yardım alarak bebeğin karaciğeri alyuvarlar tarafından üretilen bilirubin maddesini yıkmaya başlar.
Testosteron üretimi: Erkek bebeklerde ilkel spermler oluşur ve oğlunuz testesteron üretmeye başlar.
• Bebeğinizin 430 grama yaklaştığını biliyor muydunuz? Boyu ise 28 cm
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
23. GEBELİK HAFTASI


Boy: 28.9 cm Ağırlık: 501 gr.

23.%20hafta%20b.jpg


Deniz bebek karnıma vuruyor, tekmeler savuruyor, ama babası geldiğinde dinginleşiyordu. Neyse ki bu hafta karnıma attığı tekmeleri eşime de dinletme fırsatım oldu.
Bebek heyecanı bambaşka bir duygu, eşim de yavaş yavaş babalık için ısınma turlarına başladı.

Doktorum bebeğin içeride bu kadar hareketli olmasını hızla büyümesine bağlıyor. Yaz mevsiminde benim canım kış sebzelerini çekiyor. Düzenli beslenme şart.
Doktorumuz Süleyman Bey, bu gebelik haftasında bize bebeğimizi 4 Boyutlu (4D) Ultrason ile değerlendirerek CD kaydını verdi. Evimize gidince bilgisayarımda açmak için sabırsızlanıyorum!..




23. Hafta


Vücut bölümleri yeni doğana benzer: Vücut yağları oluşmadığı için deri ince bir görünüme sahiptir.
• Orta kulakta yer alan kemikler sertleşti.
• Bebeğiniz artık duyabilir. (Babalar, erkek sesinin karın ve rahim duvarlarından kadın sesine oranla daha kolayca geçtiğini biliyor muydunuz?)
• Gözler oluştu: İriste pigmentler daha yok. Göze rengini veren iristeki pigmentlerdir.
• Pankreas gelişiyor: Hormonların üretiminden sorumlu pankreas hızla gelişiyor. Şekerin kandan karaciğere depolanmasını sağlayan insülin hormonu üretilmeye başlandı.
• Yavrunuz bu hafta 501 gr. ağırlığına ve 28,9 cm uzunluğuna ulaştı.
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
24. GEBELİK HAFTASI


Boy: 30 cm Ağırlık: 600 gr.

24.%20hafta%20b.jpg

"Viabilite sınırı".. Bu kelimeyi ilk defa duyuyorum. Bu haftada doğan bebekler, çok iyi hazırlanmış ve uygun bir ortamda yaşatılabiliyormuş. Çünkü bu hafta "viabilite" yani bebeğin anne vücudundan ayrı yaşayabilme durumuymuş. (Bu arada alttaki resim: Obstetrik ultrasonda bebeğimin sağ bacağı / uzunlamasına kesit)

24.%20hafta%20a.jpg


Viabilitenin olabilmesi için doğum sonrası bebeğin solunum, sindirim ve vücut ısısı gibi bebeğin yaşamının en önemli fonksiyonlarının korunması sağlanmalıymış. Ben bebeğimi yine de gününde doğurmayı tercih ederim…

Hamileliğim bu dönemi yaz aylarında geçtiği için süt ve süt ürünleri bende mide bulantısı yapıyor, diet almayı kesmiştim.

Korktuğum başıma geldi; diş etlerimde kanamalar başladı. Dişeti kanamaları hormonal etki sonucunda "diş etindeki belirginleşmeler" sonucunda ortaya çıkıyormuş. Dişlerimi yumuşak diş fırçası ile ve diş etleri üzerine fazla bası yapmadan fırçalamam gerekiyormuş.



24. Hafta
• Artık O "ele geliyor": Bebeğiniz son bir haftada 100 gr. daha aldı. Bu ağırlık kaslar, kemikler ve organlarda.
• Tad alma duyuları oluşuyor: Eğer anne garip ya da acı bir şey içerse bebek hoşlanmadığını belirtir.
• Avuç içlerinde küçük çizgiler oluşur: Kas koordinasyonlarının geliştiği bebeğinizin parmağını emmesinden bellidir.
• Ter bezleri: Önümüzdeki 7 günde ter bezleri oluşacaktır. Her zaman şikayet ettiğimiz ter bezleri yaşam için şart olan dokulardır.
• Bebeğinizin akciğerlerinde hava kesecikleri oluşmaya başladı: Doğumdan hava solumayı sağlamak için akciğerler "sürfaktan" adı verilen bir madde üretirler. Bu madde, minik hava keseciklerinin çeperlerinin birbirine yapışmasına engel olur. Bu sayede her nefes alışında kesecikler hava ile dolar.
• Yaşayabilme (viabilite): Bu hafta bebeğiniz resmi olarak "yaşayabilme yeteneğini" kazanmış olsa da olası bir erken doğum sonrasında pek çok komplikasyon kapıda beklemektedir.
• 50 gram glukoz testi: Gebelik takibinizde 50 gram glukoz yükleme testi için 24-28. gebelik haftaları arasında uygun dönemdesiniz. Bu testin normalden yüksek çıkması durumunda ise 100 gram Oral Glukoz Tolerans Testi'nin (OGTT) yapılması gerekecektir.
• Bebeğiniz 600 gr ağırlığında ve 30 cm, yaklaşık bir cetvel uzunluğunda.
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
25. GEBELİK HAFTASI


Boy: 34.6 cm. Ağırlık: 660 gr

25.%20hafta%20a.jpg


Bebeğimin bu hafta dişleri büyüyor. Tat alma duygusu ya da babasının deyimiyle damak tadı gelişiyor. Babası da onu gezdireceği yerleri hayal ediyor.

Bendeki değişiklikler çok yoğun değil, biraz bel ağrılarım var, bunları geçirmek için doktorumun önerisine dinleniyorun ve uyarak ılık duş alıyorum.
25.%20hafta%20b.gif


Bebeklerde emme refleksi anne karnında gelişyormuş. (Yukarıdaki Resim)
Ayrıca dönem dönem burun kanamalarım oluyor. Burundaki dolgunluk ve kanamalar gebelik süresince artan hormonlarımın etkisine bağlı… Bazen burnuma hafif tuzlu su çekip lavaj yapıyorum.

Artık lens kullanmayı bırakıyorum; çünkü gözlerimde kuruluk ve irritasyon (tahriş) var. Göz doktorumdaki randevumda gebelik süresince gözlük kullanmamın daha uygun olacağını belirti.




25. Hafta


• Omurganın şekli oluşur: Eklemler, kirişler ve omurga parçaları oluşur. Bunlar bebeğinizin sinirlerine bilgi transferini sağlayan omuriliği koruyucudur.
• Akciğerlerdeki kan damarları gelişir.
• Bebeğinizin burun delikleri açıldı.
• Ağız ve dudak çevresindeki sinirler hassasiyet gösterir: Bebeğiniz ileride yemek yediği zaman bu sinirler değerli olacaktır.
• Yutma refleksi gelişir.
• Becerileri artar: Bebeğiniz yumruk atabilir ve avucunu sıkabilir.
• Bebeğiniz ortalama olarak 34,6 cm uzunluğa ve 660 gr ağırlığa ulaştı.
 
Üst Alt