20 Mayıs 2020 Haftanın Konusu..

mahzungarip

Yönetici
Değerli Rasulehasret ailesinin Rasule sevdalı nadide fertleri; uzunca bi aradan sonra yeni haftamızın konusuyla tekrar sizlerleyiz.:birinciBu haftamızın konusu Tasavvuf hakkında olacaktır..soru cevaptan ziyade sizlerden Tasavvuf hakkındaki düşüncelerinizi paylaşmanızı istiyorum.Sizce Tasavvuf nedir ve gereklimidir?
Kolay geleeenrgl
 

HASAN CAN

Administrator
Yönetici
“Tasavvuf, İslâm’ın emirlerini, aşk ve şevk ile yaşamak ve şeriatı korumak içindir”
Bu nedenle insanın hayat çizgisini belirlemesi bakımdan gereklidir..:güll
 

Ayyüzlüm

Yeni Üyemiz
Tasavvuf, kalbi saf yapmak, kötü huylardan temizlemek ve iyi huylarla doldurmak demektir. Tasavvuf hâl işi olduğu için, yaşayan bilir, tarif ile anlaşılmaz.

Tasavvuf ilmi, kalb ile yapılması ve sakınılması gereken şeyleri ve kalbin, ruhun temizlenmesi yollarını öğretir. Buna (Ahlak ilmi) de denir.

Tasavvuf ehli, kendi derecesine göre, tasavvufu tarif etmiştir. Birkaçı şöyle:

Tasavvuf, dinin emirlerine uyup, yasaklarından kaçarak kalbi kötü huylardan temizleyip, iyi huylarla doldurmak demektir.

Tasavvuf, sünnet-i seniyyeye yapışmak ve bid'atlerden kaçmaktır.

Tasavvuf, nefsin iman ve itaat etmesi, bütün ibadetlerin ve bütün hayırlı işlerin hakiki ve kusursuz olmasıdır. Allahü teâlânın lütuf ve ihsanı ile daha yükseklere çıkanlar da olur.

Tasavvuf, fâni olan her şeyden yüz çevirip, baki olana bağlanmaktır.

Tasavvuf, İslam ahlakı ile süslenmektir.

Tasavvuf, ölmeden önce ölmektir.

Tasavvuf, baştan başa edeptir, tamamen edepten ibarettir.

Tasavvuf, kadere rızadır.

Tasavvuf, Hak teâlâya inkıyaddır, kayıtsız şartsız teslimiyettir.

Tasavvuf, emeli bırakıp amele devam etmektir.

Tasavvuf, kalbi kötü huylardan temizlemek ve iyi huylarla doldurmaktır.

Tasavvuf, namaz, oruç ve geceleri ibadet etmek demek değildir. Bunları yapmak her insanın kulluk vazifesidir. Tasavvuf, insanları incitmemektir. Bunu yapan, vasıl olmuş, yani maksada kavuşmuştur.

Tasavvuf, insanı, ibadetlerde gereken ihlasa ve insanlara karşı gereken güzel ahlaka kavuşturan yoldur. İnsana bu yolu mürşid-i kâmil öğretir.

Tasavvuf, her sözünde, her işinde, dine yapışmaktır.

Tasavvuf, ızdırap çekmektir. Sükun ve rahatlıkta, tasavvuf olmaz. Yani, aşıkın maşuku aramaya çalışması, maşuktan başkası ile rahat etmemesi gerekir.

Tasavvuf, Resulullahın mübarek kalbinden çıkıp, evliyanın kalblerine gelen bilgilerdir.

Tasavvuf, kendi nefsinin ayıplarını, kusurlarını anlamaktır ve dine uymakta kolaylık ve lezzet hasıl olmaktır ve gizli olan şirkten, küfürden kurtulmaktır.

Tasavvuf, herkese merhametli olmak ve ruhsat olan ameli terk etmektir.

Tasavvuf, Allahü teâlâyı, görür gibi ibadet etmektir. Hadis-i şerifde buyuruldu ki:
(Allahü teâlâyı görür gibi ibadet et! Sen Onu görmüyorsan da, O seni görüyor.) [Buhari]

Allahü teâlânın gördüğüne inanan, Onun beğenmediği bir şeyi yapabilir mi? Yanındaki iki meleğin, günah ve sevapları tespit etmekle görevli olduğunu yakînen bilen kimse, kötü işler yapabilir mi?

Tasavvufun yediyüzden fazla tarifi yapılmıştır. Hepsinin özü ehemmi, mühimme tercihtir. Yani çok önemli işi, önemli işten önce yapmaktır.

Ağlayan bir kimse görsek, hangi üzücü şeyin bu kimseyi ağlattığını bilemeyiz. Eğer ayağına diken battığı için ağlıyorsa, diken bize batmadığı için, ona verdiği ızdırabı anlayamayız. Bir delinin, ne için güldüğünü bilemeyiz. (Şunun için gülüyorum) dese bile, o hadise deliye tesir ettiği gibi bize tesir etmez. Aşığın hâli bir başkadır. Tasavvuf da böyle bir hâl işi olduğu için biz bilemeyiz.
 

MURATS44

Özel Üye
Aslında tasavvuf ehlinin tutmuş oldukları yol, sahabe, tabiin ve onlardan sonra gelen ümmetin selefi ve büyükleri tarafından hiçbir zaman terk edilmeyen ve edilmemesi gereken bir yoldur.Tasavvufun inceliklerini ve hedefin sonundaki olacakları kavrayan bir insan için tabii ki hayatın içinde olması gereken bir yaşam biçimidir.,:güll
 

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
ALLAH razı olsun,,, benim için çok değerli bir konu emeğine sağlık....

Tasavvuf, ebedi saadete nail olmak için nefsi tezkiye, ahlakı tasfiye, zahir ve batını tamir hallerinden bahseden bir ilimdir.... Tasavvufu kalden ziyade bir hal ilmi olarak da ifade edebiliriz..... Her ilim gibi tasavvuf ilminin de tarifi yapılmıştır....
tasavvuf kuran anlayışını "kuran'ın medarı ikidir:İlmi tevhit, ameli tevhit. tecellisi görülen hal ise nafi lüzumlu ilim, salih ameldir." diye özetlemiş, hz.muhammedin "nefsini bilen allahı bilir" hadisini yaşam biçimi kabul edip,kamil insan olma yolunun evliya rehberliğinde dıştan içe dönüşle mümkün olacağı, ögrenim ve yaşam alanının tasavvuf yani tarikatlar olduğunu savunmuşlardır.,,"tasavvuf kaal (laf) değil hal yoludur." anlayışı sebebi ile halk arasında ehli hal Üniversitesi olarakta anılır.....Evet canlar şunuda unutmamk gerek,,,,,
tasavvuf, insanı allahü teâlâdan uzaklaştıran şeylerin hepsini terketmektir.....
İnsana lazım olan önce ehli sünnete uygun inanmak, sonra şeriate (dinin emir ve yasaklarına) uymak, daha sonra tasavvuf yolunda yükselmektir.,,," Elhamdulillah....Allah doğru yoldan bizleri ayırmasın....Aslında anlatılması çok uzun konu bu kadar yeterli sanırım.....İnce ve derin bir yoldur.....:güll:güll:güll
 
Üst Alt