Avrasya Tüneli

VuSLaT

Yönetim
Yönetici
http://www.avrasyatuneli.com/images/C.jpg

İstanbul’un Avrupa ve Asya yakasını karayoluyla bağlayacak olan Avrasya Tüneli Projesi olarak da bilinen İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi, İstanbul Boğazı'nı deniz tabanının altından geçen 5.4 km uzunluğundaki iki katlı tünel ile birlikte toplam 14.6 km boyunca uzanan güzergahta, İstanbul trafiğini rahatlatmak amacıyla Kazlıçeşme ile Göztepe arasında inşa edilecektir. Avrupa yakasında Cankurtaran sahili ve Asya yakasında D100 Eyüp Aksoy Kavşağı arasında İstanbul Boğazı’nın altından geçecek tünelin inşasının yanı sıra bir yakada Kennedy Caddesi ve diğer yakada D100 İstanbul-Ankara Devlet Karayolu’na uzanan yaklaşım yollarının genişletilmesi ve ilgili bağlantı yollarının iyileştirilmesi işleri de projeye dahildir. Projenin tünel bölümü dışında kalan, her iki yakada genişletilen yaklaşım yolları ve iyileştirilen kavşaklar inşaat biter bitmez İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilecektir.

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM); Avrasya Tüneli Projesi’nin tasarımı, inşaatı ve yaklaşık 26 yıl boyunca işletmesini gerçekleştirmek üzere Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.’yi (ATAŞ) görevlendirmiştir. Bu sürenin sonunda tünel kamuya devredilecektir.
Avrasya Tüneli, halen yapım aşamasında bulunan Marmaray’ın 1 km paralelinde Boğazı aşan alternatif bir yol sağlamak yoluyla mevcut yoğunluğu hafifletmeye katkıda bulunmak için tasarlanmıştır. Yeni güzergah ile Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki yolculuk süresi ciddi ölçüde azalacaktır. Böylece ulaşım kolaylığı, azalan seyahat süresi ve artan güvenilirlik gibi önemli ekonomik faydalar sağlanacak, yakıt tüketimi, sera gazı ve diğer emisyonlarda ve gürültü kirliliğinde azalmalar meydana gelecektir.
header-banner01.jpg
İstanbul Boğazı’nın altından geçecek olan 2 katlı “Avrasya Karayolu Tüp Geçişi” projesinde çalışmalar hızlandı. Boğaz’ın iki ucunu 106 metre derinde birleştiren tünel ile Kazlıçeşme-Göztepe arası otomobille 15 dakikaya inecek. Böylece İstanbul’un iki yakasını birleştirecek 5’inci proje 2015 yılında hizmete girecek. İstanbul’da yapılan dünyanın en büyük tünellerinden biri olan “Avrasya Karayolu Tüp Geçişi” projesinde çalışmalar hız kazandı. Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki seyahat süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek proje 14.6 kilometre olacak. Yap-işlet-devret modeliyle Türk- Kore Ortak Girişimi ATAŞ sorumluluğunda, otomobiller için İstanbul Boğazı’nın 106 metre altına yapılacak.

MARMARAY’A KARDEŞ OLACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray’a “kardeş” olarak tanımladığı Avrasya Karayolu Tüp Geçişi’ni 2015 sonunda hizmete açacaklarını belirterek, şöyle devam etti: “Bakan Yıldırım, Marmaray’a kardeş olarak tanımladığı Avrasya Karayolu Tüp Geçişi Projesi ile ilgili de bilgi verdi. Yıldırım, şunları kaydetti: “Avrasya Karayolu Tüp Geçişi Projesi İstanbullular başta olmak üzere vatandaşların büyük çoğunluğu tarafından tam olarak bilinmiyor. Marmaray, bir demiryolu projesidir. Uzakdoğu’dan Batı Avrupa’yı birbirine bağlayacak kıtalar arası boğazın 60 metre altından geçen bir proje. Türkiye’nin 1,5 asırlık rüyasıdır. Onda da sona yaklaşıyoruz.
2015’E KADAR AÇILACAK
29 Ekim itibariyle Anadolu Yakası’nda Ayrılık Çeşme ile Avrupa Yakası’nda ise Kazlı Çeşme arasında hattı açıyoruz. Hemen onun paralelinde ve biraz güneyinde Avrasya Karayolu Tüp Geçişi Projesi var. Marmaray, Üsküdar’dan denize geliyor. Avrasya Karayolu Tüp Geçişi Projesi ise Haydarpaşa Limanı’ndan giriyor ve Sarayburnu’ndan çıkıyor, 5,5 kilometrelik deniz altından giden tüp geçit var. Marmaray’ın kardeşi dediğimiz Avrasya Karayolu Tüp Geçişi Projesi’ni de 2015 sonuna kadar açacağız.
2 KATLI TÜP GEÇİT
Bunun özelliği Marmaray, iki gözden oluşuyor; bir gidiş, bir geliş. Tüp geçit ise tek tüp altlı üslü; alttan gidiş, üsten geliş var. Bu projeler İstanbul’a büyük katkı sağlayacak. Bugün İstanbul’un bir numaralı konusu trafik veya ulaşımdır. Gerek Marmaray ve gerekse ikinci tüp geçiş, İstanbul’un trafiğinin rahatlamasına büyük katkı sağlayacak. Marmaray’la Üsküdar’dan binen vatandaş, 4 dakikada Sirkeci’de inecek. Trafik olmayacak. Tüp Geçit’te ise direkt Sarayburnu’ndan girip, Karaca Ahmet’ten çıkacak.”

Dev matkapla delinecek

Avrasya’ tüp geçidi, Almanya’da üretilen 4 katlı bina büyüklüğünde dev bir matkap delecek. Bu ay içinde Türkiye’ye getirilmesi planlanan matkap ile birlikte çalışmalar hız kazanacak. Yaklaşık 400 kişinin gece gündüz vardiyalı olarak çalıştığı tüp geçit çalışmalarında 35-40 metre derine inildi.

3. köprüde ayaklar yükselmeye başladı
YAVUZ Sultan Selim Köprüsü’nün temelinin 29 Mayıs’ta atıldığını hatırlatan Bakan Yıldırım, çalışmaların planlanın önünde gittiğini belirtti. Köprünün Anadolu ve Avrupa yakasında ayakları yükselmeye başladığını ifade eden Yıldırım, “Köprünün kara tarafındaki bağlantıları yapılıyor. Köprüden sonra devam edecek yolun izi belli oldu. Yol koridoru açıldı, viyadük inşaatlarına başlandı. 2 yılda köprü artı yolları yapmak bir rekordur. Bu büyük bir başarı. İnşallah bu hedefi tutturacağız” dedi.
 
Üst Alt