Ay nasıl vuruldu?

ceylannur

Yeni Üyemiz
NASA su araştırmaları için Ay’ın güney kutbunu füzeyle vurdu. Kalkan toz bulutunun analizi birkaç gün alacak.

NASA uzay aracı su araştırmaları çerçevesinde Ay’ın güney kutbunu füzeyle vurdu. Füzenin çarpışı NASA TV’den yayımlandı. Kaçıranlar da üzülmesin, çünkü video kaydı aynı sayfada yer alan galeride yerini alacak.

091009-ayvurulus.widec.jpg


LCROSS adı verilen misyon çerçevesinde gönderilen 2 bin 200 kg ağırlığındaki Centaur füzesi, kurşunun iki katı hızla TSİ 14.31'de güney kutbuna yakın Cabeus kraterini vurdu. Füzenin patlamasıyla yaklaşık 10 kilometre yüksekliğinde toz toprak bulutunun oluştuğu sanılıyor


091009-ay-vurulma-an%C4%B1.300w.jpg


Ondan 4 dakika sonraysa, füzeye fırlatma rampası görevi gören ve toz bulutunu inceleyecek olan "Lunar Crater Observation and Sensing Satellite" (LCROSS) aracı buluttan geçerek aynı kratere çakıldı. LCROSS'in toz bulutundan geçerken topladığı veriler, Ay'daki su varlığına ilişkin analizlerde değerlendirilecek.

ABD'nin henüz karanlık olduğu saatlerde gerçekleşen operasyon gökyüzünün açık olduğu bölgelerde yaşayan ABD'li amatör astronomlar tarafından, 10 inç ve üstü bir gözlem teleskobu kullanılarak da izlenebildi. Füze krater içine düşeceği için patlama anının görülemediğini belirten NASA yetkilileri, ardından havaya yaklaşık 350 bin ton ağırlığında enkaz yayılacağını ve bu bulutun izlenebileceğini söylemişti.

091006-AYcentaurfuze03.standard.jpg


Ay’da su olduğu bilinmekle birlikte bunun daha çok kutup yakınlarında, güneş görmeyen kraterlerin içinde toplandığı düşünülüyor. Ay’a yapılan ‘füze saldırısı’yla yükselecek toprak bulutunda buhar veya buz kristali halinde su bulunursa, suyunu Ay’dan elde edebilen bir Ay Üssü kurma ihtimali de artacak.

79 milyon dolar tutarındaki bu uzay programının yöneticileri, LCROSS aracının da aynı noktaya çakılmasından önce, ilk çarpışmada 10 km öteye sıçrayan toz bulutundan elde ettiği ve Dünya'ya geçtiği verilerin analizinin birkaç gün alacağını belirtti.

091006-AYcentaurfuze.standard.jpg



Bu arada NASA, Twitter'dan yaptığı açıklamada, uzay araçlarının Ay'ı vurmaları sırasında Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) Dünya'nın öte tarafında olması yüzünden mürettebatın çarpışmayı izleyemediğini bildirdi.
 
Üst Alt