İçindekiler
- Pisa Kulesi (çalıntı parayla) gösteriş için inşa edildi
- Kule bir gecede eğilmedi
- Pisa'daki tek eğimli kule değil
- Kule birden çok yöne eğildi
- Eğilme bazı ilginç dengesizlikler yarattı
- Pisa Kulesi'ni savaş ve ekonomik çekişme kurtarmış olabilir
- En üstüne çıkabilirsiniz
- Üstteki yedi çan geçen yüzyıldan beri çalınmadı
- Mussolini kuleden nefret etti ve daha da kötüleştirdi
- Müttefikler, II. Dünya Savaşı sırasında kuleyi yıkmayı planladı
- Pisa Kulesi şu anda dengede
Tuhaflık ve güzelliğin bir birleşimi olan eğik Pisa Kulesi dünyanın en tanınmış yapılarından biri. Bununla birlikte az sayıda insan Pisa Kulesi'nin hikayesinin yağmalanan ganimetler, zayıf toprak, yüzlerce yıllık yanlış mühendislik ve bir İtalyan diktatörü içerdiğini bilir. Tarihin en ünlü mimari kazasının nasıl yaşandığını merak ediyorsanız Pisa Kulesi hakkında daha fazlasını öğrenelim.
Ne yazık ki o noktada artık geri dönmek mümkün değildi. İnşaat devam ederken, inşaatçılar kulenin güney tarafına daha uzun sütunlar ve kemerler ekleyerek hatalarını telafi etmeye çalıştılar. Ancak dördüncü kata ulaştıklarında (planlanan 8'den) güney tarafındaki kemerleri kuzeydekinden tam 5 cm daha uzun yapmak zorunda kaldılar ve kule hala eğilmeye devam ediyordu. Bundan sonra ne yapacaklarından emin olamayan inşaatçılar Pisa Kulesi'nin inşaatını neredeyse 100 yıl durdurdular.
1990'a gelindiğinde kule 5,5 derecelik eğime ulaşmıştı – tabanından yüksekliği yaklaşık 4,5 metreydi ve çoğu hesaplamayla devrilmesi için yeterliydi! Bu kayda değer eğim neyse ki İtalyan bürokrasisinin dünyaca ünlü ataletini aşmaya yetti ve başlatılan devasa restorasyon programı eğimi 3,97 dereceye indirdi. Pisa Kulesi'ndeki eğim nedeniyle kuzey tarafındaki merdiven tepeye doğru 296 basamaklı ve güney tarafındaki ise 294 basamaklıdır.
Pisa Kulesi (çalıntı parayla) gösteriş için inşa edildi
.12. yüzyıl Pisa Kulesi'nin inşası için iyi bir yıldı. Kentin askeri, ticari ve politik önemi, bir zamanlar küçük limanlarının bölgesel bir güç merkezi haline gelmesiyle artmıştı. Her müreffeh İtalyan şehri gibi, Pisa şehri de yeni servetini büyük binaların inşasına yatırmaya başladı. 1063'te Palermo'nun yağmalanmasından sonra şehir hükümeti Sicilya'dan getirilen tüm hazineleri sergileyecek bir yere ihtiyaç duydu. Bu amaçla içinde Katedral, Vaftizhane, mezarlık ve oldukça yüksek bir çan kulesi olan "Mucizeler Alanı"nı inşa ettiler. Bu çan kulesi aslında çağının en uzun kulesi olacaktı ancak koşullar buna engel oldu.Kule bir gecede eğilmedi
"Pisa" adının Yunanca "bataklık arazi" kelimesinden geldiği düşünülürse, çok yüksek bir çan kulesi inşa edecek olan katedral mimarlarının alt zemini hesaba katacaklarını tahmin edebilirsiniz. Öyle yapmadılar. Kulenin temelini sığ ve görece ağır inşa ederek onu en başından eğilmeye mahkum ettiler. Kule ikinci katı inşa edilmeye başladığında batmaya başlamıştı bile.Ne yazık ki o noktada artık geri dönmek mümkün değildi. İnşaat devam ederken, inşaatçılar kulenin güney tarafına daha uzun sütunlar ve kemerler ekleyerek hatalarını telafi etmeye çalıştılar. Ancak dördüncü kata ulaştıklarında (planlanan 8'den) güney tarafındaki kemerleri kuzeydekinden tam 5 cm daha uzun yapmak zorunda kaldılar ve kule hala eğilmeye devam ediyordu. Bundan sonra ne yapacaklarından emin olamayan inşaatçılar Pisa Kulesi'nin inşaatını neredeyse 100 yıl durdurdular.
Pisa'daki tek eğimli kule değil
.Tüm bölgedeki toprağın yumuşak olması nedeniyle aslında Pisa şehrinde birkaç eğimli kule vardır. Pisa'nın Borgo Stretto'sunda iki tane daha görebilirsiniz. St. Nicola Kilisesi'nin çan kulesi resmi Pisa Kulesi'nden sonra belki de en ünlüsü. 1170 yılında kule ile aynı zamanda inşa edilen bu sekizgen çan kulesi yine hafif bir eğime sahip. Viale delle Piagge'de bulunan St. Michele dei Scalzi kilisesinde bir çan kulesi vardır ve "Piagge" Latince'de "sele eğilimli alçak düzlükler" demektir. Orta Çağ'da yaşayan Pisalılar tarihi uyarıları dikkate almakta pek iyi değillerdi.Kule birden çok yöne eğildi
Yüzlerce yıldır birden fazla mühendis ünlü Pisa Kulesi'nin eğimini düzeltmeyi denedi. 13. yüzyılda üçüncü katın inşaatı yeniden başladığında mühendisler inşayı doğrudan yukarı doğru yaparak eğimi durdurmaya çalıştılar, ancak ağırlık merkezi değişti ve kule farklı yöne doğru eğilmeye başladı. İnşaat devam ederken kule yeniden güneye doğru eğildi.Eğilme bazı ilginç dengesizlikler yarattı
Eğik Pisa kulesinin 60 metre yüksekliğinde olması gerekiyordu. Eğimden sonra, kulenin en yüksek tarafı yalnızca 56,67 metreye ulaştı ve en alçak tarafı 55,86 metredir.1990'a gelindiğinde kule 5,5 derecelik eğime ulaşmıştı – tabanından yüksekliği yaklaşık 4,5 metreydi ve çoğu hesaplamayla devrilmesi için yeterliydi! Bu kayda değer eğim neyse ki İtalyan bürokrasisinin dünyaca ünlü ataletini aşmaya yetti ve başlatılan devasa restorasyon programı eğimi 3,97 dereceye indirdi. Pisa Kulesi'ndeki eğim nedeniyle kuzey tarafındaki merdiven tepeye doğru 296 basamaklı ve güney tarafındaki ise 294 basamaklıdır.