Evlilik kader midir? Evleneceğimiz kişi kaderimizde yazılımıdır?

Nur Hanım

Aktif Üyemiz
Evlilik kader midir? Evleneceğimiz kişi kaderimizde yazılımıdır?

Kiminle evleneceğimiz Allah c.c tarafından bilinir fakat o kişi karşımıza çıkana kadar biz bunu bilmeyiz. İşte kader dediğimiz; Allah c.c nün olacak herşeyi bilmesidir. Evlilik konusunda hem kendi irademiz hemde Allah c.c nün dilemesi vardır.

Birşeyi çok isteriz fakat bir türlü o isteğimize kavuşamayız belli ki burada Allah c.c o şeyi dilememiştir, olmasını istememiştir. Neden diye sorulmaz, mutlaka bir hikmeti olduğunu bilmek gerekir. Bazende fazla çaba sarf etmeden isteğimize kavuşuruz, bunda da hikmet vardır. Bize bahşedilen akıl ve idrak, olayları tam olarak değerlendirmekden acizdir. Rabbimizin hikmeti gereğidir.

Yaşamımızın her dönemi bizim için kaderdir

Anlayabileceğimiz şekilde iki türlü kaderle karşılaşırız. Birincisi zorunlu kader, ikincisi seçimimize bağlı olan kaderdir. Örneğin; insanın uçamaması, anne-babasını, cinsiyetini değiştirememsi gibi şeyler zorunlu kaderdir. Oturması-kalkması, yemesi, yürümesi, konuşması, işe gitmesi, evleneceği kişiyi seçmesi, evlilik hazırlığı yapması v.s seçimine bağlı kaderdir.

Yani Allah c.c her an yaratma halindedir. Yaşamımızın gerçekleşmiş her anı kaderdir. Allah c.c Kaderin bir kısmını bizim seçimimize bırakmadan kendi dilemesiyle, bir kısmını da bizim irademize, tercihlerimize bağlayarak yaratır.
Bir insan kadın olarak yaratılmışsa bundan sorumlu değildir, çünkü bu kendi iradesi dışında tamamen Rabbimizin dilemesiyle olmuştur. Fakat bu kişi hem insani hem kadın olarak yaptığı her işten sorumludur.

evlilik_kader_mi

Evlenip boşanmamızdan, günah ve sevap işlememize kadar her şey Allah’ın yarattığı ölçüler, planlar, sınırlar içerisindedir.

Hayatımızın tümü hem Allah c.c nün dilemesi hemde kendi irademiz sonucunda meydana gelmesinden ibarettir. Bazı durumlarda yaşadığımız olayların kendi irademiz sonucunda mı yoksa Allah c.c nün dilemesi sonucunda mı olduğunu ayırt edemeyiz.

Kader ikiye ayrılır:

1. İnsanın kendi iradesiyle ilgili olan kısım,

2. İnsanın iradesinin karışmadığı, onun irade ve kuvveti dışında meydana gelen olaylar.

Bir insanın erkek veya kadın olması, dünyaya geldiği zaman dilimi, doğduğu ve yaşadığı yer, anne ve babasının kim olacağı, güzel veya çirkin olması gibi hususlar, bu ikinci kısma örnek olarak verilebilir.

Allah c.c bazı şeylerin sırlarının bilinmesini istememiştir, İnsana bu sırları anlama kabiliyetini vermemiştir.

“Niçin Allah bunu böyle yapmış?” diye düşünmek; boşa zaman kaybıdır ve imanını zayıflatabilecek bir sebeptir. Bunun sonunda, kadere yani ilahi takdire, ilahi hikmet ve rahmete isyan gelebilir. Bu sırlar ahirette, adalet gününde bütün incelikleri ile görünecektir.

Bu nedenledir ki;

Peygamber Efendimiz (asv) hadislerinde şöyle buyurmuştur:

“Kader hakkında konuşmayın, zira kader Allah’ın sırrıdır. Allah’ın sırrını açıklamaya kalkmayın.”(Alâuddin Aliyyül’l İbn-i Hüsameddin el-Hindi, Kenzü’l Ummâl, 1.cilt, s,132)

“Kader hakkında fazla konuşmayın, çünkü sizden evvelkilerin çoğu ondan kaybetmiştir.”(Tirmizî, Kader, 1)
 

Deniz Feneri

Yeni Üyemiz
Evlilikde değişmeyen kadere girer.dualarımızla sadece o kişinin kalbini değiştirebiliriz.duamız ne yöndeyse.dünyalık şeyler istiyorsak onlar,yok eğer islamı yaşayan birisini istiyorsa dualarla eşi olacak kişinin kalbinin Rabbine dönmesine vesile olabilir insan.el ele,Rabbime yürüyebilirler.en önemli duada bu zaten.bazen duaylada değişmez ki buda sınav evliliktir :( Rabbim herkesi bundan muhafaza eylesin,bu çok zor bir sınav,hatta en zorlarından :( hayatını geçireceğin kişinin senin sınavın olması çok zor,Rabbim herkese Rabbim yolunda huzurlu mutlu,iki cihan saadetine vesile olacak evlilikler nasip eylesin inşaallah. Aminn





Ashab-ı Kiramdan bir zatın Peygamberimize (s.a.v.): Falan kadınla evlenmek istiyorum, dua buyurun demesi uzerine, peygamberimiz (s.a.v.): Eğer sana, İsrafil, Mikail, Cebrail, ve Hamele-i Arş, (A.S.) dua etse, aralarında ben de bulunsam, gene sen ancak senin için yazılan kadınla evlenirdin. (Ramuz:357/9)
 

Muhtazaf

Yardımcı Yönetici (Şair|Yazar)
Yönetici
Ellerine sağlık.


Her insanın amelini boynuna yükledik. Kıyamet günü kendisine, açılmış olarak karşılaşacağı bir kitap çıkaracağız.
İsra / 13

Ashab-ı Kiram'dan bir zatın Peygamberimize ;
"Falan kadınla evlenmek istiyorum, dua buyurun."demesi üzerine ;
"Eğer sana İsrafil, Mikail ve... Hamele-i Arş [a.s] dua etse, araların da Bende bulunsam, gene sen ancak senin için yazılan kadınla evlenirdin."
[Ramuz:357/9]



 
Son düzenleme:

Deniz Feneri

Yeni Üyemiz
Amcam bu ayet mealinde sadece mustafa islamoğlunun mealinde böyle,diğerleri hep amel defteriyle alakalı açıklamış.islamoğluda güvenilir değil.bu kafamı karıştırıyor o yüzden :(



31 - Mustafa İslamoğlu: Ve Biz, her bir insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık. Nitekim Kıyamet Günü onun önüne, (dünyada yapıp ettiği) her şeyi kayıtlı bulacağı bir sicil koyacak (ve diyeceğiz ki):
***************************

32 - Ömer Nasuhi Bilmen: Ve her insanın amelini boynuna dolayıverdik ve Kıyamet günü onun için bir kitap çıkarırız ki, onu neşredilmiş olduğu halde karşılar.
20 - Elmalılı Hamdi Yazır: Her insanın da kuşunu boynunda kendine takmışızdır ve onun için Kıyamet günü bir kitab çıkarırız ki neşrolunarak onu şöyle karşılar
21 - Elmalılı (sadeleştirilmiş): Her insanın da kuşunu (nasibini) boynunda kendine takmışızdır. Onun önüne kıyamet günü kendisini şöyle karşılayacak açık bir kitap çıkarırız:
22 - Elmalılı (sadeleştirilmiş - 2): Her insanın amel defterini boynuna doladık, kıyamet günü açılmış bulacağı kitabı önüne çıkarırız.
 

Muhtazaf

Yardımcı Yönetici (Şair|Yazar)
Yönetici

Bazen farkedemiyorsun Deniz Feneri kardeşim. daha iyi dikkat edeceğim teşekkürler.


İsRA 13
Ve kulle insânin elzemnâhu tâirahu fî unukıhî, ve nuhricu lehu yevmel kıyâmeti kitâben yelkâhu menşûrâ(menşûren).

1.ve kulle: ve hepsi, bütün
2.insânin: insan
3.elzemnâ-hu: onu bağladık, astık
4.tâira-hu: onun kuşu, onun amellerinin dereceleri
5.fî unukı-hî: onun boynunda
6.ve nuhricu: ve çıkarırız
7.lehu: ona
8.yevme el kıyâmeti: kıyâmet günü
9.kitâben: bir kitap
10.yelkâhu: ona ilka eder, arz eder, gösterir
11.menşûren: neşredilmiş olarak
 

Deniz Feneri

Yeni Üyemiz
Hepimiz kullanıyoruz,amcam :( bende 15 temmuz için ters konuşan birisine yazı yazacaktım o zaman ayeti yanlış yazmayım diye bakınca fark ettim ki sadece islamoğlunun mealinde var bu yorum :(
 
Üst Alt