Fareler hakkında bilinmeyenler...

ceylannur

Yeni Üyemiz
Fareler hakkında bilinmeyenler...


ev_faresi.jpg


FARE İLAÇLAMA

Fare memeli hayvanlar grubunda bir canlıdır. Kemirgen bir hayvan olan farenin çok güçlü dişleri vardır. Fare türüne göre farklı renklere sahiptir. Dört tane ayağı bulunan fare uzun bir kuyruğa sahiptir. Farenin elastik, kemiksiz bir vücut yapısı vardır. Bu sayede her yere rahatlıkla girebilir. Farenin ayak yapısı tırmanmaya müsaittir. Fare genel olarak yaşamak için kırsal bölgeleri tercih eder. Şehirlerde ise hemen her yerde fırınlarda, un fabrikalarında, pastanede, lokantada, besin satışı yapan birçok yerde fare yaşar. Farenin birçok türü vardır, dikenli fare, lağım faresi, tarla faresi, pamuk faresi, ağaç faresi. Fare her türlü besini yiyebilir, etçil ve otçul beslenir. Mutfakta her türlü yiyeceğinize ortak olabilir. Fare kablolarınızı dahi kemirerek maddi kaybınıza yol açar. FareFareler bazen toplu halde yaşarlar. Evlerde maddi kayıpların yanı sıra çok tehlikeli hastalıklar taşıyarak insanlara bulaştırır. Yiyeceğimiz besinlerde dolaşarak salya ve dışkı bırakırlar. Fare gece uyurken insanların kulak, burun, ayak ve parmaklarını kemirirler. Farenin çok zararları olduğu kadar bir konuda da yararı vardır. Farenin gen yapısı insana çok benzediğinden tıp alanında birçok deneyde kullanılır. İnsanlık için çok faydalı bir hayvandır. Dünyanın var oluşundan bu yana fare hayatımızda vardır. İlaçlamanın henüz olmadığı zamanlarda farenin bulaştırdığı veba hastalığından yüz binlerce insan ölmüştür.

çok çabuk ve çok hızlı üreyen bir hayvandır. Tek seferde 13 yavru doğurabilir.

KARŞIMIZA EN ÇOK ÇIKAN FARE TÜRLERİ HANGİLERİDİR?
EV FARESİ
Bu fare türü yaşam alanı olarak evleri tercih eder. İnsanların besinlerine ortak olurlar. Ev faresi evde olan her şeyi yiyebilir. Tahıl, ceviz, hububat, hayvansal gıda, deri, sabun, vb. Küçük boyutta olan ev faresi yaklaşık 8-10cm arasında olur. Sıcak ortamlarda olan bu fareler yılda 5-6 defa yavru doğurabilir. Her defasında 8-12 adet yavru yapabilir.2-3 ay sonra fare yavruları olgunlaşır. Fare evlerde kenar, kuytu köşelere kullanılmayan yerlere yuva yapar. Dış ortamlarda ise bodrum, çatı katı, gibi yerlere yuva yaparlar. İnsanlarla iç içe yaşayan ev faresi insanlar en çok hastalık bulaştıran faredir. Fare görülen evlere hemen mücadele yapılması gerekir yoksa çok çabuk çoğalır mücadelesi daha da zorlaşır.

KÖR FARE
Kör farenin gözleri deri altına çekilmiştir. Kör fare tarla faresi ile aynı yerlerde yaşar. Kör fare bağ, bahçe, ekin ekilen her yerde görülebilir. Kör fareler geceleri aktif olarak yaşarlar, besinlerini gece ararlar gündüz pek ortaya çıkmazlar. Kör fare toprağın altında yaşar. Kör fareler su, nem ve ekinin bol olduğu yerleri severler. Evlere yerleşmezler. Kör fareler ekinleri kemirerek büyük zarar verirler.

TARLA FARESİ
Tarla faresi yapısal olarak diğer farelere benzemezler. Boyları 12-16cm arasıdır. Tarla faresi ekinlerin bol bulunduğu tarlalarda yaşar. Ekinlerin köklerini kemirerek beslenir, ürün kalitesini düşürür. Çok ve çabuk ürerler. Bir tarla faresi yılda 5-6 defa yavru yapar ve her defasında 8-10 tane yavru doğurur. Sansar, tilki, baykuş, yılan tarla faresinin düşmanıdır.

LAĞIM FARESİ
Lağım faresi çatı ve ev farelerinden daha büyük yapıdadır. Lağım ve pis su akarlarından evlere gelirler. Aç kalan lağım fareleri evlere besin bulabilmek amacı ile gelirler. Eve gelen lağım fareleri çatı ve bodrum gibi yerlere yerleşirler. Fare türleri arasında en büyük olan fare türüdür. Lağım fareleri her iki ayda bir yavru yapar. Lağım faresi sürü halinde yaşar. Deprem, sel gibi doğal afetler sırasında ortaya çıkar. Lağım faresi geceleri insanların ağız, burun, kulaklarını uyuşturarak kemirirler. Lağım faresi tükürüğünde bulunan enzimler uyuşturucu özellik taşır. Kemirdiği insan, farenin ısırdığını fark etmez .

ÇATI FARESİ
Çatı faresinin ömrü ortalama 1 sene olur. Çatı fareleri ayaklarındaki tırnakları sayesinde çok katlı evlere tırmanabilirler. Çatı faresi evlerin çatılarında, bodrumlarında, çatlaklarda ve çöplerin aralarında yuva yapabilir.

Çatı faresi ve lağım faresi fare türleri arasında en büyük faredir. Yaklaşık 30cm büyüklüğünde olur. Senede 4-5 defa yavru yapabilirler. Her defasında 5-6 tane yavru doğurabilirler.

PAMUK FARESİ
Pamuk faresi pamuk tarlalarında, pamuk tohumu yediği için ve yeraltına pamuklar taşıdığı için bu adı almıştır. Kısa kuyruklu ve orta büyüklükte bir faredir. Kulak yapısı kısa ve geniştir. Pamuk faresinin kılları uzun, kaba ve rengine kırdır. Pamuk faresi sadece pamuk tohumu yemez yenilebilecek bitkilerin hepsini yiyebilir. Hayvansal olarak da beslenen pamuk faresi yumurta, böcek, yengeç vb şeylerle de beslenir. Pamuk faresi çok kavgacı yapıya sahiptir. Kendisi ile fazla ilgilenen erkek fareyi de yiyebilir. Doğum yaptıktan 3-4 saat sonra hemen çiftleşmeye başlar.27 günde bir tekrar doğurur. Yedi haftada erişkin olan dişiler çiftleşmeye başlar, yakın akrabalar arasında çiftleşme olmaz.

BEYAZ AYAKLI SIÇAN
Kuzey Amerika'nın pek çok yerinde bu sıçan türüne rastlanır. Akşamları ortaya çıkan beyaz ayaklı sıçan akşam sıçanı olarak da anılır. Kuru ve sıcak ortamları sever buralarda yuva yapar. Beyaz ayaklı fare ağaç kovuklarını da yuva yapmak için kullanır. Beyaz ayaklı sıçanlar evlerimize de yuva yapabilir. Evde insan çok olursa rahatsız olur ve evden çıkarlar. Beyaz ayaklı sıçanın en önemli özelliği müzisyen olmasıdır. Zaman zaman vızıltı şeklinde sesler çıkarırlar. Beyaz ayaklı sıçan ekinlere büyük ölçüde zarar verir.

PİRİNÇ FARESİ
Pirinç faresi evlere girmez. Pirinç faresi suya yakın çevrelerde ve bataklık alanlarda yaşamayı seven bir hayvandır. Pirinç faresi yuvasını bataklıklarda kamışların yukarısına ve çalı aralarına yaparlar. Dişi pirinç faresi erkek farenin yanına gelmesini beklemez kendisi, partner aramaya çıkar. Bir kaç saatlik flörtten sonra erkeğini kovalar.25 gün sonra yavrular doğar ve pirinç faresi yeni partnerler aramak üzere yola koyulur. Pirinç faresi çok yırtıcı bir faredir. Yaklaşık pirinç faresinin uzunluğu kuyrukla beraber 30cmdir.Diğer fareler gibi çok ve çabuk ürerler.

BALIK YİYEN FARE
Balık yiyen fare tropikal Amerikan dağlarında yaşar. Dağ yamacında çıkan ırmaklarda avlanırlar. Yakalandıklarında balık gibi koktuğunu düşünen insanlar bu farelere balık faresi derler. Su salyangozu, kabuklu hayvan ve midye ile daha çok beslenirler. Balık faresi 17-18cm büyüklüğündedir. Su ortamlılarında bulunduğundan tüyü yumuşak ve sıktır. Balık faresinin sırtı parlak gri, karın kısmı gümüş renktedir.

ÇEKİRGE SIÇANI
Çekirge sıçanı (akrep sıçanı) olarak da bilinir. Geceleri avlanmaya çıkan çekirge faresi akrep ve çekirge avlar. Çekirge faresi avını gördüğünde havlar gibi ses çıkarır. Avını yakalayarak keskin dişlerini beynine geçirir. Çekirge sıçanı kış uykusunda uyumaz, yuvasına depoladığı yiyeceklerle beslenir.
 
Üst Alt