Hafta Hafta Gebelik (gebelik Takvimi)

ceylannur

Yeni Üyemiz
26. GEBELİK HAFTASI


Boy: 35.6 cm. Ağırlık: 760 gr.
26.%20hafta%20b.jpg


İçimde ani kasılmalar ve gevşemeler olmaya başladı. Eşim bu kasılmaların doğumu getireceğini düşünerek hemen doktorumdan randevu oldu. Muayeneye giderken kasılmaların devam etmesi beni de biraz ürkütmüştü.
(Yukarıdaki Resim: İki elimiz yanağımıza koymuş, adeta uyku poziyonumuz...)

Muayenehane sırasında bu kasılmaların bir anlamda rahmin antrenman kasılmaları kabul edilen "Braxton-Hicks kasılmaları" olduğunu, normalde 30. haftada kendisini gösterdiğini, bende biraz erken başladığını öğrendim. Bizim düşündüğümüz gibi erken doğum uyarıları değilmiş.

Erken doğumda kasılmalar günlük yaşamımı etkileyecek sıklıkta ve düzenli aralıklarla (periyodik) gelirmiş. Sıklığı ve şiddeti gittikçe artarak güçlenirmiş. Oysa benim kasılmalarım adet sancısı gibi oluyor.
26.%20hafta%20a.gif


Yapılan Obstetrik USG (Gebelik ultrasonu)'nda omurganın bütünlüğünü ve düzenliliğini gösteren "Düzgün tren yolu görünümünü" görmek son derece önemliymiş (Yukarıdaki Resim).

Gebeliğimin öncesinde folik asit desteği almam, bebeğin beyin ve omurga oluşumundaki bazı problemlerde koruyucu etki yaratıyor.


Bunun dışında doktorum bana bu haftadaki bebeklerin dokunmaya ve temasa beyin dalgaları ile cevap vermeye başladığını söyledi. Biz kasılmaları düşünürken bebeğim, beyin dalgalarını bile kullanmaya başlamış.




26. Hafta
• Omurga güçlenir: Fetusün gelişen bedenini korumak için omurga daha güçlü ve esnek hale gelir: Ortalama bir yetişkininkinden büyük olmasa da 150 eklem, 33 parça ve 1,000 kirişten oluşur.
• Akciğerlerde hava yastıkları oluşur.
• Surfaktan üretimi: Akciğerlerde yağlı bir madde olan "sürfaktan" oluşmaya başlar. Sürfaktan olmadan ceninin akciğerleri birbirine yapışır, büzüşür ve ayrılamaz.
Son aylarda kapalı görünmesine karşın bebeğinizin gözleri açıktır ve bu hafta göz kırpar. Genlere bağlı olarak bazı bebekler mavi ya da mavi-gri göz rengiyle, bazı bebeklerde kahverengi gözlü olarak doğarlar. (Doğumdam 6 ay sonraya kadar göz rengi değişebilir.)
• Görme merkezi olan retina gelişimine devam eder.
• Beyin dalgaları duyma ve görme duyuları için harekete geçer.
• Cenin dokunmalara cevap verir: Karnınıza ışık tutarsanız bebeğiniz kafasını o yöne çevirir ve araştırmalara göre bu optik sinirlerinin çalıştığını gösterir.
• Bebeğiniz 760 gr. ağırlığında ve 35.6 cm uzunluğundadır
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
27. GEBELİK HAFTASI

Boy: 36.6 cm. Ağırlık: 875 gr.

27.%20hafta%20b.jpg

Sabah kalktığım zaman birden başım dönmeye başladı. Biraz dinlenmenin adından tansiyonumu ölçtürmek için doktora gitmeye karar verdim.

Öğlen doktor randevusuna giderken eşimle birlikte doğum kursuna da başlamaya karar verdik. Gebelik döneminde çok fazla egzersiz yapamıyorum ve bu kurs hem benim için hem de bu süreçte benden heyecanlı olan eşim için çok faydalı olacak.

Doktorda tansiyon değerlerim normal çıktı, ama iyi ki tansiyon için vakit kaybetmeden doktora gitmişiz. Çünkü halk arasında "gebelik zehirlenmesi" olarak da bilinen "preeklempsi" için riskli döneme girmiş bulunmaktayım.
Yaz akşamlarını yaşadığımız şu günlerde akşam yemeği sonrası eşimle beraber yürüyüşe çıkıyoruz. Eve geldiğimizde ise ılık bir duş alıyorum. Böylece uykularım daha rahat geçiyor.

Doktorumun Notu:
27.%20hafta%20a.gif


Özellikle yüksek riskli gebeliklerin izlenmesinde kan akımını gösteren "Renkli Doppler Ultrasonu" önemli yer tutmaktadır. (Yukarıdaki Resim). Ancak bu ultrasonun normal gidişatlı gebelik izlemlerinde yeri bulunmamaktadır.

Pek çok kez "Renkli ultrason" diye düşünülüp ultrason altında bebeğin kendi rengi ile görünmesini sağlamak mümkün değildir. Renkli doppler ultrasonu ile yalnızca bebeğe giden ve bebek içinde dolaşan kan akımını renklendirmek mümkün olmaktadır. Bu şekilde bebeğin iyilik durumu ile ilgili bilgi sağlanabilir.




27. Hafta
• Küçüğünüzün beyni hızla gelişmeye devam eder: Bebeğinize kitap okumayı, müzik dinletmeyi ve en önemlisi onunla konuşmayı unutmayın.
• Bebeğinizin işitme duyusunun gelişimi devam eder. 7.ayın sonunda seslere tepki verebilir. Kızınız/Oğlunuz sizin ve eşinizin sesini algılamaya başlar.
• Akciğerler gelişmeye devam eder: Akciğerler büyümeye devam eder ve rahim dışında çalışmak için kendini hazırlanır. Rahim içerisinde geçirilen her gün bebeğinizin yaşama şansını arttırır.
• Hafif nefes almalar başlar. Hava yerine su içerisinde nefes alıp vermesine karşın, doğum için iyi bir egzersizdir.
• Göz kapakları daha açık hale gelir. Bebeğiniz karanlık ve aydınlığı ayırt edebilir.
• Retina oluştu. O artık görüyor.
• Ortalama görünüşü 36.6 cm uzunluk ve 875 gr. ağırlıktır
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
28. GEBELİK HAFTASI


Boy:37.6 cm Ağırlık:1005gr.
Kan grubu sorunu yine beni buldu. Hastanelerde zor bulunan Rh- kan grubum şimdi de gebelik takibinde önem kazandı. İlerde olabilecek hamileliklerimde sorun çıkmaması için Rh- antibody’lerinin ölçülme zamanı geldi.

Kandan "indirect coombs testi" adı verilen bir test yapıldı. Sonuç menfi (negatif) gelince kalçadan "Anti D Immunglobulin" içeren bir iğne yapıldı. Bu beni 12 hafta boyunca, yani 40. gebelik haftasına kadar koruyacakmış.
Öte yandan doktorum gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığını belirlemek amacıyla "glukoz yükleme testi" istedi. Bu haftam yine testlerle geçeceğe benziyor…

Gebelik izlemlerinde (Antenatal takip) gebeliğe bağlı diabeti ortaya çıkarmayı hedefleyen 50 gram glukoz testi 24-28. gebelik haftaları arasında yapılıyor. Testin 135 mg/dl üzerinde çıkmasında ise "100 gram standart glukoz tolerans testi" yapılıyor. Allah’tan bende 100 gram testine gerek kalmadı. Aç karınla şekerli su içmek mide bulandırıcı olabiliyor…
Vücudumda ise rahmim göğüs kafesimdeki kaburgalara kadar ulaştığı için nefes almakta bazen zorluk çekiyorum. Ama Doktorum S. Eserdağ bana tüm ağrılarımı azaltacak yeni bir müjdeli haber verdi: Deniz bebek artık sesimi tanıyabiliyormuş.

28.%20hafta%20a.gif


(Yukarıdaki resim: Deniz Bebeğin 3D ultrasonda yüzü / Profilden.)









28. Hafta
• Kaslar ve kirpikler belirgindir.
• Kafasının üzerindeki saçlar uzar: Bazı bebekler saçsız doğar, bazıları da doğumdan hemen sonra fön çektirebilirler
smile.gif
Normal hayatta da böyle değil mi?
Bebeğinizin vücudu tombullaşır ve yuvarlak bir görünüm alır: Bu yoğunluğu kaslar ve kemikler oluşturur. Yağ tabakası özellikle 3. trimesterde oluşmaya başlar.
• Kasların şekilleri oluşur: Olimpiyat için hazırlıkların rahim içinde olduğunu düşünürsünüz.
• Akciğerler solunum için yeterli duruma gelmiştir: Öte yandan bebeğiniz solunum için hala çabalar ve bu haftalarda doğarsa solunum cihazına bağlı yaşatılma şansı biraz daha artmıştır.
• Sesininizi tanınabiliyor: Bebeğinizle konuşun, ona hikayeler okuyun, şarkı söyleyin. Çünkü O artık sesinizi algılayabiliyor.
• Bebeğiniz şu anda 1005 gr. ve 37.6 cm uzunluğunda.
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
29. GEBELİK HAFTASI


Boy: 38.6 cm Ağırlık: 1153 gr.
Hamilelik durumum benimle bütünleşti. Anne ve çocuk dergileri alıyorum. Deniz bebeğin her kımıldayışında ise bu duyguyu herkesle paylaşmak istiyorum.
29.hafta%20b.gif



Öte yandan Deniz bebeğin cilt altında yağ birikimi bu dönemde hızlanıyor. Beyin; nefes alma, vücut ısısını ayarlama ve gözleri hareket ettirebilme gibi bir takım refleksleri idare edebiliyor.

Sakin bir hafta geçiriyoruz.


29.%20hafta%20a.jpg


(Sağ El / Profilden : Obstetrik ultrason'da kol ve ellerin değerlendirilmesi, parmakların sayısı ve pozisyonuna bakılması son derece önemlidir. )



29. Hafta
• Bebeğinizin başı vücuduyla oranlı hale gelir. Gün geçtikçe yeni doğana daha çok benzer.
• Derisinin altında yağ birikmeye devam eder: Gerçek dünyaya hazırlık…
• Beyin gelişimi: Bebeğinizin beyni solunumu ve vücut ısısını kontrol edebilir.
• Gözleri hareket halindedir: Yanıp sönen bir ışığı takip edebilir.
• Bebeğiniz değişikliklere karşı hassastır: Işık, ses, koku ve tat
• Bir taraftan öteki tarafa hareket eder: Kafası yukarıya veya aşağıya dönük olabilir. Önümüzdeki haftalarda kafası doğumdaki aşağı pozisyonuna gelecektir. Bu durumda siz, sirk cambazı gibi davrandığını düşünebilirsiniz.
• Uzunluğu 38.6 cm ağırlığı 1153 gramdır.
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
30. GEBELİK HAFTASI


Boy: 40 cm Ağırlık: 1500 gr.
Kasıklarımda ağrılar hissediyorum. Doktorum bunların rahmin gerginliğini sağlayan "Braxton Hicks" adı verilen önemsiz kasılmalar olduğunu hatırlattı.
30.%20hafta%20b.gif

Öte yandan her ne kadar rahmin içi karanlık olsa da Deniz bebek benim içine girdiğim odalardaki karanlığı ve aydınlığı ayırt edebiliyor. Önceki haftalarda bebeğimin cildini kaplayan "lanugo" denilen tüyler artık yavaş yavaş kayboluyor. Biz göremesek de el ve ayak tırnakları da uzuyormuş
Doktorum gebelik kursundan çıktığımızda bu haftadan itibaren gebeliğim süresince beslenmemde gıdalardan protein, C vitamini, demir ve kalsiyum alımına yoğunlaşmamı istedi. Kemik yapısı sertleşen bebeğim için bu vitaminler çok gerekliymiş.




30. Hafta

• Tebrikler!! Gebeliğinizin dörtte üçünü geçtiniz. 40*3/4=30
• Bebeğinizin bu haftada bir buçuk kiloya ulaştığını biliyor muydunuz? Boyu ise 40 cm.
• Kafası hızlı beyin gelişimi için büyümesine devam eder: Bebeğinizi rahmin içindeyken müzik, edebiyat ve konuşmalarınızla eğitmeyi unutmayın.
• Zamanının çoğunu göz kapaklarını açıp kapatmakla geçirir: Gözleri hareket halinde bir ışık kaynağını takip eder. Dışarıya çıkıp ışık kaynağına dokunmayı ister.
• İlk lanugo kaybolur: Bebeğinizi ilk dönemlerde rahmin içindeki sıvıdan korumuştu. Bebeğinizin saçları çıkmaya başlar.
• Ayak tırnakları oluşum safhasını tamamlar.
• Kemik iliği alyuvarları oluşturmakla görevlendirilir: Alyuvarlar (eritrositler) bebeğinizin vücudunda oksijen transfer edip, atıkları (karbon dioksit ve diğer gazları) yok ederler.
• Bebeğiniz göz yaşı üretebilme kapasitesine sahiptir. Evet hem de rahim içerisinde
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
31. GEBELİK HAFTASI


Boy: 41.1 cm Ağırlık: 1600 gr.
31.%20hafta%20a.jpg



(Yukarıdaki Resim: Deniz Bebeğin yan profilkden yüz görünümü)

31.%20hafta%20b.jpg


(Bu da 3D Görünümü)

Deniz bebek bu hafta büyümesini yavaşlattı, ama hızla kilo alımına devam ediyor tabi. Onunla birilikte ben de kilo alıyorum.

Gebelikte beslenme çok önemli demiştim ya 31. hafta bitiyor ve ben uygun beslenme kuralları çerçevesinde sağlıklı bir gebelik geçiriyorum.
Bebeğimin hızla büyümesi nefes almamı zorlaştırıyordu. Rahmim akciğerlerimin altında diyaframa dayanmış. Diyaframa bası ile hem akciğerlerim hem de midem daha yukarıya itiliyor ve bu da bende nefes darlığı, halsizlik ve mide şikayetleri yaratıyor.

Bazı arkadaşlarım karnıma fener tutarsam bebeğimin görme yeteneğinin gelişeceğini söylediler. Bende merakla bu bilginin doğruluğunu araştırmak için doktorumu aradım. Çünkü hamilelikte birçok kulaktan dolma bilgi oluyor ve çoğu yanlış çıkabiliyor. Doktorum bebeklerin yeni doğduklarında 30cm’den uzağı göremeyeceğini söyledi.

Süt içmekten hiç hoşlanmıyorum, midemde gaz yapıyor. Deniz bebeğin de diş ve kemiklerinin iyi oluşumu için kalsiyuma ihtiyacı var. Süt yerine her gün bir kase yoğurt yemeyi tercih ediyorum.
Bu aralar çok sık rüya görmeye başladım, bir rüya tabirleri kitabı almam iyi olabilir.




31. Hafta
• Kilo alımı: Fiziksel gelişim oran olarak biraz düşse de hamileliğin geri kalan kısmında kilo alımına devam edecek.
• Deri altında yağ depolanmaya devam ediliyor: Bu yağ tabakası cildinin rengini kırmızıdan gül pembesine dönüştürüyor. Tıpkı yeni doğan gibi.
• Mineraller: Kalsiyum, fosfor ve demir depolanıyor. Kemikler büyüyüp, güçleniyor.
• Sinir ve beyin geliimi: Beyni ikinci hızlı büyüme dönemine giriyor. Yüz milyonlarca sinir hücresi üretiliyor. İnanılmaz…
Müziğin ritmine göre hareket ediyor: Kalp atışlarıyla yapılan çalışmalarda bebeklerin bazı müzikleri diğerlerine tercih ettikleri saptanmış.
• Akciğer gelişimi: Akciğerlerin gelişimi devam ediyor. Bundan sonra da akciğerler bebeğinizin yaşamda kalabilmesindeki temel organlardır. Bebeğinizin kendi kendine solunum yapabilmesi akciğerlerinin gelişimi açısından çok önemlidir.
• Bebeğiniz 41.4 cm uzunluğunda 1600 gr. ağırlığında.
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
32. GEBELİK HAFTASI


Boy: 42.4 cm Ağırlık:1702 gr.
32.%20hafta%20a.jpg

(Yukarıdaki Resim: Obstetrik ultarasonda yine bir yüz görünümü)


32.%20hafta%20b.jpg


(Sırt ve başın arkadan görünümü (3D Sonografi)


Doktor randevularım bu haftadan itibaren iki haftada bir olacak. Doğum sancıları ve doğum konusunda bilgi almamın zamanı geldi.

Bebeğimin saçları ve yüzünün hatları bu hafta oluşuyormuş. Bu konu açılmışken, eşimle ben erkek bebek beklediğimiz için sünnet işini doğumdan sonra yaptırıp yaptırmamak konusunda bocalıyoruz. En iyisi bir sonraki randevumda doktoruma danışmak olacak.

Artık bebeğimin hareketlerini net biçimde hissedebiliyorum, arada bir eşime de gösteriyorum. Hatta bazen karnımdan çıkacakmışçasına hareketlerde bulunabiliyor. Küçük yaramaz bir dakika yerinde durmuyor.

Bebek hareketlerinin yoğun şekilde olması biraz rahatsız edici, ama bunun bebeğimin sağlıklı ve canlı olduğunun da bir ifadesi olduğu için dayanabiliyorum. Annelik bu demek herhalde. Fedakarlıklar doğumdan önce başlamalı…

Hamilelikten önce sindirim sistemimi hiç düşünmüyordum. Bedenim bu konuda çok hassaslaştı. Bolca lifli gıdalar tüketiyorum.




32. Hafta
• Bebeğiniz 1702 gr. ağırlığında ve 42.4 cm uzunluğunda.
• Ağırlaştığınızı, eskisi kadar hareket etmediğini fark edeceksiniz: Endişelenmeyin. O çok iyi sadece alanı biraz dar. İster inanın ister inanmayın hala gelişimi devam ediyor.
• Tüm duyular çalışıyor: Küçüğünüz beş duyusunu test etmekten hoşnut.
• Ayak tırnakları tamamen oluşu: Fransız manikürü için yine de erken.
• Yavrunuzun saçları büyümeye devam ediyor: Babanın siyah saçlarını mı? Yoksa sizin kızıl örgülerinizi mi alacak?
• Rüya görüyor: Beyin tomografisine göre REM uykusu (rüya dönemleri) 8. aylar civarında başlıyor. Bebeğiniz rüyasında neleri görüyor dersiniz?
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
33. GEBELİK HAFTASI


Boy: 43,7 cm Ağırlık: 1918gr.

33.%20hafta%20b.gif


Kontrol zamanı… Deniz bebeğin içerideki yeri daralmaya başlamış. Ben de 8 kilo almışım. Deniz bebek beni yormaya başladı.
Doktorumun muayenehanesi yakın olduğu için yürüyerek gittik. Fakat ben içeri girdiğimde hem nefes nefese kalıştım hem de bacaklarım şişmişti.


Doktorumun uyarıları doğrultusunda hafif şiddette ödem normalken, şiddetli baş ağrısı, gözde sinek uçuşur tarzda ışık demetlerinin uçuşması, 2-3 gün zarfında hızlı kilo alma ve vücutta şişme olması (özellikle yüzde), karında şiddetli bir ağrı olması, bulantı ve kusmanın olması durumunda hiç beklemeden onu aramam gerekiyormuş. Çünkü bu belirtiler geç gebelik döneminde görülen, anne ve bebek açısından oldukça ciddi bir hastalık olan "preeklampsi"nin belirtileri olabilirmiş.

Preeklampside annenin tansiyonu yükselirken tüm vücutta ödem ve idrarda protein kaçağı söz konusuymuş. Birden kendimi çok şanslı hissettim, bu belirtilerin hiç biri bende yok..

Artık bebeğim kendi kendine nefes alabiliyormuş: Akciğerlerden (alveollerden) salgılanan "surfaktan" denilen bir madde artmaya başlamış ve bu maddelerin artışı ile bebeğimin dış ortamda solunum sıkıntısı olmadan yaşama kabiliyeti artacakmış. Deniz bebek kendini bayağı hızla geliştiriyor.

Randevu sonrası eve döndüğümüzde annemler evdeydi. Bu yorgunluğuma çare olması için ayağımın altına puflar koydular. Yemek de hazırlanmış. Hamilelik güzel bir şey herkes sizinle ilgileniyor, tam bir ayrıcalık kazanıyorsunuz…



33. Hafta
• Amnion sıvısı hamilelik döneminizdeki en üst düzeyine ulaştı.
• Bebeğinizin başı hızla büyüyor: Sebebi de hızlı beyin gelişimi.
• Sinir yolları gelişimi: Çok sayıda sinir hücreleri (nöronlar) ve kavşak bölgeleri (sinapsis) oluşur. Bebeğinizin beyni ile olan iletimi sağlarlar ve doğuma kadarki sürede bu sinirler aracılığıyla öğrenirler. Bu hafta solunumla koordineli bir şekilde emme ve yutma hareketlerini gerçekleştirir.
• Kafa kemikleri hala yumuşak: Birçok kemiği sertleşmesine rağmen kafatası hala esnek ve tam anlamıyla birleşmemiş. Buradaki kemikler doğumu kolaylaştırmak için rahat hareket ederler.
• Bebeğiniz kesik kesik derin nefesler alıyor: Su içinde bu normal. Bu tür solunum egzersizleri ciğerlerin daha fazla sülfaktan (akciğerlerin sağlıklı gelişimi için gerekli protein) üretmesini sağlıyor. Zaten plasentadan oksijeni geliyor.
• Bebeğiniz erkek ise testisleri karnından erbezi torbalarına (skrotum) doğru iner. Bazen bir ya da iki testis doğumdan sonra bile yerine yerleşmemiş olabilir (inmemiş testis).
• Yavrunuz 43.7 cm ve 1918 gr. ağırlığında.
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
34. GEBELİK HAFTASI

Boy: 45 cm Ağırlık: 2115 gr.

Geçen haftaki kontrolde bebeğimin baş aşağı durup durmadığına baktık. Bu çok önemli, çünkü doğum kanalına girerken bu pozisyonda olması gerekiyor. Neyse ki bu haftada aynı pozisyonda ve ben aşağı taraflarda bir baskı hissetmeye başladım. Bir yandan da "Braxton-Hicks kasılmaları" artmaya başladı.

Doktorum bebeğin solunum hareketlerinin düzenli olduğunu, bu şekilde doğduktan sonra rahat nefes alabileceğini gösterdi. Nefes almak biz yetişkinler için ne kadar kolayken bir bebek için çok yorucu bir süreç olabiliyor.

Yine ellerim ve ayaklarım şişmeye başladı, havanında sıcak olmasıyla bol su içmeye başladım. Umarım bu şişler de iner.

Yürümeksizin fazla ayakta kalmamaya ve düzenli yürüyüş yapmaya önem veriyorum. Diyetimdeki tuz oranını da azalttım.
34.%20hafta%20b.gif


Esniyoruz: Dün gece bayağı çalıştıktan sonra biraz yoruduk galiba
smile.gif
)







34. Hafta
• Bebeğiniz tamamen yeni doğan gibi hareket etmeye başlar: Gözleri uyanıkken açık, uyurken kapalıdır. Siz de uyku saatlerinin belli bir rutine girdiğini fark edersiniz.
• Göz kırpmayı öğrenir: Karnınıza parlak bir ışık tuttuğunuz zaman bu ışığı izleyerek iç organlarınızın tümünü gözler.
• Kanınızdaki antikorlar O'na transfer olur: Bu sistem doğuma kadar oluşur. Bu antikorlar doğum sonrası emzirme dönemi de hastalıklara karşı bir koruma sağlar.
• Bebeğiniz baş aşağı pozisyonuna geçti. Doğum için hazırlık yapıyor ! Eğer ilk bebeğinize gebeyseniz pelvise yerleşir ve kafası doğum kanalına baskı yapar. Bu da sizin kasık bölgenizde sürekli bir dolgunluk hissi duymanıza ve de sık sık idrara çıkmanıza sebep olacaktır.
• El tırnakları oluşumu tamamladı: Doğmadan önce bile yüzünü tırmalayabilir.
• Küçüğünüzün uzunluğu 45 cm ağırlığı 2115 gr.
 

ceylannur

Yeni Üyemiz
35. GEBELİK HAFTASI


Boy: 46.2 cm Ağırlık: 2383 gr.

35.%20hafta%20b.jpg

Deniz bebek rahmim içerisinde iri bir hal aldı ve iki büklüm çok rahatsız görünüyor, hareket etmekte zorlandığını hissedebiliyorum.

Doktorum bu haftadan itibaren bebeğin içinde bulunduğu kesenin erken yırtılması ile amniyotik sıvının vajinadan gelebileceğini, yani birçok insanın bildiği gibi bu durumda "suların erken gelmesi (erken membran rüptürü)" probleminin olabileceğini ve dikkatli olmamı istedi.

Evde "doğum çantamızı" da hazırladık, normal doğum yapacağım için kasılmalar geldiği zaman panik durumunda unutmamamız için de arabaya yerleştirdik. Doktorumuz her ne kadar sakin olmamızı ve panik olmamızı söylese de "tetikte bekliyoruz adeta".




35. Hafta
• Kilo alıyor: Ortalama bir bebek bu haftada iki kiloyu geçer.
• Prematurite açısından riskiniz azaldı: Bu haftada prematur olarak doğan bebekler genelde yaşarlar ve uzun dönemde bir sağlık problemi yaşamazlar.
• Cilt altında yağlanma artıyor: Bu hafta cilt altı yağ tabakası kolları ve bacakları kaplar. Bu tabaka vücut ısısının korunmasına yardımcı olur. Dirsek ve dizlerdeki küçük çukurları oluşturur.
• İşitme duyusu tamamen oluşur: Çocuğunuzla konuşurken dikkat edin. Kendinizi hiç yüksek sesle konuşurken fark ettiniz mi? Bu çok iyidir, çünkü bazı araştırmalar bebeklerin yüksek sese daha çabuk cevap verdiğini gösteriyor.
• İçerisi iyice kalabalıklaştı: Bebeğiniz rahminizin büyük bir kısmını kaplıyor. Siz de göğsünüz yerinden fırlayacakmış gibi hissediyorsunuz. Kısa bir süre sonra bebek aşağı doğru inecek, böylece siz rahat bir nefes alabileceksiniz.
• Erkeklerde testisler aşağıya inişini tamamladı.
• Ufaklık 46.2 cm uzunluğunda ve 2383 gr. ağırlığında.
 
Üst Alt