Mü’minlerin Içtimaî Görevleri

_bamteli_

Aktif Üyemiz
Mü’minlerin Içtimaî Görevleri

Bilindiği gibi insanlar yaratılış bakımından medenidirler. Toplu bir halde yaşamak ihtiyacındadırlar. Bu yönden aralarında karşılıklı bir takım görevler bulunur. Bunlar gözetilmedikçe, toplum hayatı devam edemez, hiç bir işte düzen bulunamaz. Bu görevlerin başlıcaları şunlardır:

1) Cemiyet ferdlerinin hayatını gözetmek: Her insan yaşamak hakkına sahibtir. Hiç bir kimsenin hayatına haksız yere tecavüz edilemez. Islam gözünde bir insanı haksız yere öldüren, bütün insanları öldürmüş gibi olur. Aksine bir insanın yaşamasına sebeb olan bütün insanları hayata kavuşturmuş gibi olur.

2) Ferdlerin hürriyetini gözetmek: Yüce ALLAH aslında bütün insanları hür olarak yaratmıştır. Hiç bir kimse meşru bir sebep olmaksızın esir edilemez. Ancak hürriyetlerin çerçevesi belirlidir. Her insan her istediğini yapmak yetkisine sahib değildir. öyle olsa, cemiyetin hürriyeti kaybolur gider. Herhangi bir sebeble esir olmuş kimseleri hürriyetlerine kavuşturmak, Islamda büyük bir hayır sayılmaktadır.

3) Ferdlerin vicdanlarini gözetmek: Vicdan Ilahi bir kuvvettir, ruhun bir özelliğidir. Insan, bozulmayan bir vicdanla, iyi şeylerle kötü şeylerin arasını ayırabılır. Vicdanin kıymeti dışardaki eserlerinden anlaşılır. Fena harekette bulunan insanın, iyi bir vicdana sahib olduğu söylenemez. Islam, bütün insanların hidayet ve mutluluğunu isteyen vicdanlara büyük önem verir. Kirli vicdan sahiblerinin hallerinede acır, kendilerini doğru yola getirmeye çalışır.

4) Ferdlerin ilmi görüşlerini gözetmek: Islamda onun bunun fikrine, ilmi görüşüne tecavüz edilmesi caiz değildir. şu kadar ki, herhangi bir fikrin ve kanaatın doğru olup olmadığına, yine ilmi bir şekilde müdahale etmelidir. çünkü bir hakkın meydana çıkması, ancak bu sayede mümkün olur. Bir batılın kötülüğünden cemiyetin kurtulabilmesi de ancak böyle yapmakla mümkündür.

5) Ferdlerin namus ve şereflerini gözetmek: Islam dininde herkesin namus ve şerefi saldırıdan korunmuştur. Böyle bir saldırı ağır bir cezayi gerektirir. Bunun içindir ki, Islamda gıybet, iftira, alay etme, sövme ve kötü söyleme kesinlikle haramdir. Başkalarının namus ve şereflerine saygi göstermeyen kimse, namus ve şeref duygusundan yoksundur.

6) Ferdlerin mülkiyet haklarini gözetmek: Islamda herhangi kimselerin mülkiyet hakkına, mülküne ve tasarruf hakkına tecavüz etmek haramdır. Herkesin kazancı kendine aittir. Herkes ALLAH’ın taksimine razı olmalıdır. Herkes meşru şekilde çalışıp servet kazanmalıdır. Temiz ve huzurlu bir cemiyet hayatının baska şekilde dev----- imkan yoktur.

Kaynak:
“Büyük Islam ilmihalı”
Sayfa no 445-446
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Alt