Sarılık nedir? Türleri nelerdir ve tedavisi nasıldır?

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Sarılık  nedir? Türleri nelerdir ve  tedavisi nasıldır?
Sarılık nedir? Türleri nelerdir ve tedavisi nasıldır?
Hepatit B virüsü ile ortaya çıkan ciddi hastalıklar arasına giren sarılık hakkından bilinmeyenler. Peki sarılık kimlerde görülür? Sarılık bulaşıcı mıdır ve belirtileri nelerdir? Sarılığın tedavisine kadar her şeyi haberin detayında bulabilirsiniz.

Halk arasında sarılık olarak bilinen ancak bilim dilinde Hepatit B olarak adlandırılır. Karaciğerin vücuttan atması gereken bilirubin adlı bakterinin vücuttan atılmayıp tam tersi birikmeye başlaması ile göz rengi ve tende sararma meydana gelir.

Tam olarak neden ortaya çıktığı bilinmediğinden bulaşıcı olup olmadığı hakkında da kesin bir bilgi olmamasına rağmen uzmanlar bu virüsü taşıyan kişilerle aynı ortamda olunmaması gerektiğini vurguluyor.

KAÇ ÇEŞİT VARDIR SARILIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

A, B, C, D, E ve G harfleri ile anılan bu hastalığın her harfte farklı bir gelişme süreci vardır. Karaciğerin iltihaplanmasının şiddeti artıkça bu hastalığın riski de artmaktadır.

Pek çok kişide belirtiler kendini tam olarak göstermediğinden ve hastalık ileri boyutta gibi görünmediğinde de bu kişiler sarılık olduğunu anlamaz.

Kan testi ile teşhis edile bilen hastalık kuluçka kısmında; karın üst bölgesinde şiddetli ağrı ve onu takip eden kusma mide bulantısı seyreder. Bunların yanı sıra yorgunluk, iştahsızlık deri ve göz rengi sarılaşırken idrar renginde koyu sarı olması gibi durumlar sarılık belirtisi olabilir. B, C ve D virüsleri ile oluşan bulaşıcı sarılıklar kronikleşebilir ancak A ve E virüsü olanlar ise tedavi edilebilir ve kronikleşmez.

EN TEHLİKELİSİ HEPATİT B!

Hepatit B virüsü diğer virüslere göre daha yaygındır. Bunun nedeni ise sinsi ve kronikleşerek ilerlemesindendir. Hepatit B geçirenlerin çoğunda karaciğerde çok ciddi kalıcı hasarlar ortaya çıkar. Bu hastalık erken tedavi edilmediğinde siroz ve karaciğer kanserine bile neden olabilir.

SARILIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Erken tedavi oldukça önemli olmasının yanı sıra hızlı tedavi de önemlidir. Sarılığa neyin enden olduğu teşhis edildikten sonra tedavi ona göre geliştirilir. Uzman öncelikle kanın ve karaciğerin fazla bakteri ve toksinlerden arındırılması için ilaç tedavisine başlar. Buna destek olarak da beslenme listesi yapılır. Özellikle antioksidan içeren besinlerden oluşan bir beslenme ile vücudun direnci artırılmaya çalışılır. Steroid bazlı ilaçlar bu hastalığın tedavisinde sıklıkla kullanılır. Ağır ilaçlar olduğundan uzman diğer organların hasar görmemesi için ilaçların vücutta daha hızlı emilmesini sağlaması açısından su tüketimini artırmayı önerir.
 
Üst Alt