İnsan, Yalnızlık ve İçindeki Sessiz Çığlık
Bazı sözler vardır; sadece okunmaz, insanın içine işler. Bazı cümleler ise bir şiirden çok, kırılmış bir ruhun sessiz haykırışı gibidir.
“Ben sen değilim, senin gibi de değilim, eski ben gibi bile değilim…” diye başlayan bu satırlar, aslında modern insanın iç dünyasını anlatan derin bir ruh halidir.
İnsan bazen kendini anlatamaz. Kalabalıkların içinde kaybolur, sesini duyuramaz, hatta zamanla kendi sesinin yankısını bile işitemez hale gelir. İşte bu şiirde anlatılan duygu tam olarak budur: değişmek, yorulmak, kırılmak ve kendini ararken kendi içinde kaybolmak…
İnsan Neden Kendine Yabancılaşır?
Hayat, insanı sürekli değiştiren uzun bir yol gibidir.
Yaşanan acılar, kayıplar, hayal kırıklıkları ve ihanetler; insanın iç dünyasında derin izler bırakır. Bir zaman sonra kişi aynaya baktığında eski halini göremez olur.
“Bıraktığın yerde de değilim” sözü aslında sadece bir insana değil; geçmişe, hatıralara ve eski benliğe söylenmiş ağır bir cümledir.
Çünkü insan bazen:
- kırılır,
- yorulur,
- sessizleşir,
- ama bunu kimseye anlatamaz.
Dışarıdan güçlü görünürken içinde büyük fırtınalar kopar.
Ne Tam İyi, Ne Tam Kötü…
Şiirde geçen:
“Umut olamadım ama hüzün de değilim,
Vefa olamadım ama cefa da değilim…”
satırları, insanın arada kalmış ruh halini anlatıyor.
Çünkü bazı insanlar ne tamamen mutlu olabilir ne de tamamen karanlığa teslim olur. İçlerinde hâlâ küçük bir ışık taşırlar.
Bu satırlar aynı zamanda insanın kendini yargılamasıdır. Kendi eksiklerini görmek, kusurlarını kabul etmek ama tamamen değersiz olmadığını da hissetmek…
Modern çağda birçok insan tam olarak bu psikolojiyi yaşıyor:
- Kalabalık içinde yalnızlık,
- İnsanlar arasında sessizlik,
- Gülümserken içten içe tükenmek…
“Nefes Alamıyorum” Sözü Sadece Bir Cümle Değil
Bu cümle , ne olursa olsun sığınacak bir kapımız olduğunu söylüyor.
“Yardım et Rabbim nefes alamıyorum.”
cümlesidir.
Bu söz, sadece fiziksel bir sıkışmışlık değil; ruhun daralmasını anlatıyor. İnsan bazen öyle zamanlardan geçer ki hiçbir yere ait hissedemez. Dünya dar gelir, kelimeler yetmez, sessizlik bile yorucu olur.
Ve işte tam bu noktada insanın kalbinden sadece bir dua yükselir:
“Allah’ım bana yardım et…”
Çünkü bazen insanı ayakta tutan tek şey, Rabbine olan sığınışı olur.
Günümüz İnsanının Sessiz Çöküşü
Bugünün dünyasında insanlar artık daha yalnız.
Teknoloji arttı ama samimiyet azaldı.
Kalabalıklar çoğaldı ama dostluklar eksildi.
Herkes konuşuyor ama kimse gerçekten anlaşılmıyor.
Bu yüzden böyle şiirler insanlara yakın geliyor. Çünkü herkes biraz kırık, biraz yorgun, biraz eksik hissediyor.
Kimileri bunu belli ediyor, kimileri ise sadece içine gömüyor.
İnsan Bazen Kendini Arar.
Bu şiir, karamsarlığın değil; insanın kendi içindeki savaşın şiiridir.
Bir kayboluşu anlattığı kadar, aslında yeniden kendini bulma arayışını da anlatır.
Belki insan her zaman güçlü olamaz…
Belki her zaman mutlu da olamaz…
Ama içindeki sesi tamamen kaybetmediği sürece hâlâ umut vardır.
Çünkü insan bazen en dipteyken bile yeniden ayağa kalkabilecek gücü içinde taşır.
Ve bazen bir insanın tek ihtiyacı şudur:
Anlaşılmak…
Sessizce dinlenmek…
Ve biraz da dua…