Iason ve Argonotlar Efsanesi

MURATS44

Özel Üye
http://insanveevren.files.wordpress.com/2013/08/stills-jasonandtheargonauts01.jpg?w=600&h=338


Phoibos, senin gibi yaparak altın postu elde etmek için Pontus’un ağzı ile kara kayalar arasından Argo’yu geçiren o eski zaman insanlarının muhteşem başarılarını hatırlatacağım.
RODOSLU APPOLONİOS, İÖ 3. YÜZYIL Konusu genç bir kahramanın bir yolculuğa çıkıp uzak bir yerden dönerek yetişkinliğe geçişi olan İason ile Argonotlar efsanesinin Yunanistan’da eskilere dayanan kökleri vardır. En azından lirik şair Pindaros’un hikâyenin bir versiyonunu İÖ 5. yüzyılda yaratmasına kadar uzanırsa da, en çok bilinen versiyonu İÖ 3. yüzyılda Rodoslu Apolonios’un Argonautika’sıdır.
İASON’UN MİRASI
Efsane, Tesalya’da İolkos kralı Aison’un iktidar yükünden bıkıp devlet dizginlerini, oğlu İason’un erişkinliğine kadar kardeşi Pelias’a bırakmasıyla başlar. Pelias tek sandaletli bir adama karşı uyarılmıştır ve İason yetişkin bir insan olup tahtta hak iddia etmeye geldiğinde birini yolculuk sırasında kaybettiği için saraya tek sandaletle gelir.
İason’dan korkan ve tahttan da inmek istemeyen Pelias onu İolkos’tan belki de ebediyen uzaklaştırmak için bir hileye başvurur. İason’a iktidarı almadan önce uzaklardaki Kolkhis’ten ailesine ait olan efsanevi altın postu geri getirmesi gerektiğini söyler. İason bu yolculuğa çıkmayı kabul eder. Argo adını verdiği sağlam bir gemi yaptırır, aralarında Theseus, Herakles ve Orpheus gibi kahramanların ve yarı tanrıların bulunduğu bir mürettebat toplar.

Bilinmeyen sularda tehlikeli bir yolculuktan sonra İason ile Argonotlar’ı Kolkhis’e varırlar. Burada Kral Aietes, İason’un bir dizi sınavdan geçtiği takdirde altın postu alabileceğini söyler. İason sınavları geçer, altın postu alır ve yine aynı derecede tehlikeli bir yolculuktan sonra kendi krallığına döner.
iason-argonotlar_giz63.jpg
(Solda) Tim Severin’in İason ile Argonotlar’ın yolunu izleyerek yaptığı yolculuktaki Argo gemisinin kopyası. (Sağda) Kırmızı figürlü vazo, İÖ yaklaşık 470-460; İason altın postu alırken Athena ona bakıyor. Sağda Argo’nun kıç direği; direk başının insan başlı olması geminin konuşabildiğini gösteriyor.
İASON’UN YOLCULUĞU EFSANESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Altın postlu koyunlar, tanrılar ve yarı tanrılar dolu bu hikâyenin düşsel unsurlarını kimse gerçek olarak kabul edemez. Ancak pek çok araştırmacı, hikâyenin Akdeniz’den Karadeniz’e geçen eski Yunan denizcilerinin ilk deniz seferlerinde elde edilen coğrafi bilgileri içerdiğini de belirtir.
Uzak ülkelere yapılan seyahat geleneklerine tarihi bir temel göstermeye yönelik diğer çabalar gibi -Çinliler’in Fu-sang hikâyesi, ya da Aziz Brendan’ın Azizlere Vaat Edilen Ülkeye Gidişi gibi- İason’un seyahatinin tarihe uygun olduğu iddiası maddi kanıtlara dayandırılmamıştır.
Bu tür kanıtlar yolculuğu yapanların gittikleri yerlerde bıraktıkları arkeolojik kalıntılar (Argonautika’da İason ile adamları yol boyunca arkeologlar tarafından bulunabilecek bir dizi tapınak inşa etmişlerdir) ya da gittikleri yerin yerlileriyle ticaret yaparken bıraktıkları nesneler ya da ziyaret ettikleri yerden aldıkları ve sonra yurtlarındaki arkeolojik kazılarda bulunan egzotik nesnelerden oluşabilir. Oysa îason ve Argonotlar hikâyesinin tarihi temelinin açıklanması coğrafyaya dayandırılmaktadır. Daha basit bir biçimde ifade etmek gerekirse, İason’un hikâyesinin okurları hikâyede gerçek mekânları bulmak için sözü edilen mekânların ayrıntılarını aramışlardır.
jason_1.jpg
İASON KARADENİZ’E GİTTİ Mİ?
Yunan efsanelerini araştıranlardan çoğu bu yaklaşımı kullanarak Kolkhis krallığının Apollonios’un tarif ettiği gibi Euxine Gölü’nün (Yunanlılar’ın Karadeniz’e verdikleri ad) doğusunda günümüz Gürcistan Cumhuriyeti’nde olduğuna inanırlar. Tarihi ve arkeolojik kanıtlar Yunanlıların antik çağlarda Karadeniz kıyılarını keşfedip koloniler kurduklarını gösterir: Bölgedeki Yunan kolonileri İÖ yedinci yüzyıla kadar uzanır ve ilk keşifler İÖ sekizinci yüzyılda başlamış olabilir. Eski Yunanlılar açısından Kolkhis’in yeri Apollonios’un çok doğru olarak tanımladığı gibi “yeryüzünün ve denizin en uzak sınırlarında”ydı.

jason_and_the_argonauts.jpg

Apollonios’a göre İason, Yunan kıyı kenti îolkos’tan yola çıkmış, Çanakkale Boğazı’na girmiş, Boğaziçi’nin girişini koruyan “Çarpışan Kayalar” (Symplegades) arasındaki tehlikeli geçitten (önce bir güvercin uçmuş, kapanan kayalar güvercinin kuyruğunu kıstırınca kayaların açılmasını bekleyip ileri atılarak) çıkmış, sonra kuzey Türkiye kıyıları boyunca doğuya giderek Kolkhis’e varmıştır. İason ve yanındaki kahramanlar burada gemiden inerler, ve kral Aietes’in huzuruna çıkarlar. Postu vermek için burnundan ateş püskürten iki boğayı boyunduruğa vurma şartı ve ona yardıma koşan kralın kızı Medea ayrı bir konudur.
İason’un hikâyesinin çeşitli versiyonlarında farklılıklar varsa da, Apollonios’un Argonautika’sında Argonotlar geldikleri yoldan dönmeyip kuzeye çıkmışlar, Apolonios’un Istrus adım verdiği, Yunanlılar’ın bildiği, Tuna dediğimiz ırmağa varmışlardır. Bu yorumda îason ile Argonotlar, Apollonios’un Adriyatik Denizi’ne döküldüğünü sandığı Tuna boyunca yollarına devam etmişlerdir. Argonotlar bundan sonra Argo’yu Apollonios’un Rhodanus dediği (ki, Fransa’daki Rhöne olduğu anlaşılmaktadır) ırmağa sokmuşlardır. İason yine Apollonios’un Akdeniz’e döküldüğünü tahmin ettiği Rhodanus’u izlemiş, sonra da İtalya’nın batı kıyısından aşağı inerek Thrinakia (Sicilya) ile İtalya arasındaki boğazdan geçmiş, Kuzey Afrika’da yoluna bir süre karadan devam ettikten sonra kuzeye yönelip Girit’in doğusundan geçerek İolkos’a varmıştır.

iason-argonotlar_giz65.jpg

(Solda) Kül-Oba’dan Athena başlı altın pandantif, İÖ yaklaşık 400-350. Karadeniz’de Yunan altın işçiliğinden bir örnek. Yunanlılar’ın bölgenin altın madenleri konusundaki bilgileri Altın Post hikâyesine katkıda bulunmuş olabilir. (Sağda) Argo Symplegades’ten -Çarpışan Kayalar- geçerken. B. Picart, 1730-31.
İASON KUZEY AVRUPA’YA MI GİTTİ ?
Dönüş yolculuğunun bir başka senaryosunda Istrus, Tuna değil, Rusya’daki Don Irmağı’dır ve Argo buradan Volga’ya geçmiş, Volga üzerinden Barents Denizi’ne çıkmış, batıya doğru Avrupa kıyılarını izleyerek Cebelitarık Boğazı’na gelmiş, oradan doğuya dönüp Akdeniz’den geçerek İolkos’a dönmüştür. Argo’yu bu yolda karadan millerce yürütmek aşılmaz bir sorun gibi görünse de, burada kahramanlardan ve yarı tanrılardan söz ettiğimiz unutulmamalıdır. Apollonius’un daha mantıklı yolunda bile Argonotlar teknelerini Akdeniz’i bulana kadar Libya çöllerinde taşımışlardır.

argonauts-1.jpg

İASON AMERİKAYA MI GİTTİ?
Henriette Mertz, The Wine Dark Sea (1964) adlı çalışmasında çok daha akılalmaz bir yol önermektedir. Mertz’e göre Kolkhis, Karadeniz’de bir krallık değil, Güney Amerika’da Bolivya’da Titikaka Gölü’nün hemen güneyinde bir prensliktir. Apollonius’un Çarpışan Kayalar tanımı Hertz’e göre doğal bir gelgit olgusunu anlatmaktadır ki, bu Karadeniz’de mümkün olmayıp Küba ile Haiti arasındaki boğazı göstermektedir. Mertz, Argonotlar’ın daha sonra Kuzey Amerika kıyılarına paralel olarak kuzeye yöneldiklerini ve oradan da Yunanistan’a döndüklerini iddia etmektedir.
salon_de_diane-jason.jpg
İASON EFSANESİ: KARAR
Bu spekülasyonları destekleyecek arkeolojik kanıt yoktur. Ne Brezilya’da, hatta ne de Kuzey Avrupa’da eski Yunan eserlerinin bulunduğu arkeolojik alanlar olmadığı gibi, Yunanistan’da da Kuzey Avrupa ya da Yeni Dünya’nın bilinen nesnelerine rastlanılmamıştır. Bir roman yazarının tezgâhında dokunan bütün eserler gibi burada da gerçek iplikleri varsa da, İason’un hikâyesi bir tarih olarak amaçlanmamıştı. Bu bir kahramanın yolculuğu ve bir gencin erişkinliğe varışının hikâyesidir, bir anı kitabı değildir. Ancak Karadeniz kıyılarındaki Yunan kolonilerinin arkeolojik kanıtları İason’un hikâyesinin Yunanlılar’ın kendi bildikleri dünyanın ucundaki coğrafya bilgilerine dayandığı varsayımını desteklemektedir.
GEMİ VE MÜRETTEBAT
Argo ve Argonotlar Efsanevi gemi Argo (hızlı) elli beş kürekli bir gemiymiş ve onu yapan ustanın adı da Arestor’un oğlu olduğu söylenen Argos imiş. Sefere katılan Argonotlar, Troya Savaşı’ndan önceki kuşaktan kişilerdir. Efsane yazarlarının listeleri birbirini tutmamakla birlikte, İason, usta Argos, dümenci Tiphys, şair Orpheus, İdmon, Amphiaros ve Mapros adlı kâhinler, Borlas’ın oğulları ve Herakles en bilinenleridir.
iason-argonotlar_giz67.jpg


İason ile Argonotlar’ın inanılırlık sırasına göre muhtemel yolları.1. Rodoslu Apollonius’a göre Karadeniz’in doğu ucundaki Kolkhis’e gidiş yolu doğrudan doğruya ama dönüşü dolaylı. 2. Bu daha hayali yolda dönüş yolculuğunda Argo Kuzey Avrupa, İskandinavya ve Fransa ile İspanya’nın çevresinden dolaşıyor. 3. Henriette Mertz, efsanenin çeşitli versiyonlarındaki nirengi noktalarını yorumlamasına dayanarak Argonotlar’ın Atlas Okyanusu’nu geçerek Güney Amerika’ya ulaştıklarını iddia ediyor.
 
Üst Alt