Uzay ve Bilim Programları

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici
Microsoft Worldwide Telescope

worldwidetelescope_11eb953f72e863dd3.jpg

Microsoft firmasının geliştirdiği WorldWide Telescope (Microsoft Sanal Teleskop Programı) ile artık amatör, profesyonel farketmeksizin tüm uzay meraklıları gökyüzünü bilgisayarlarından dolaşabilecekler. Nasa’nın bilimsel teleskopları olan Hubble ve Spitzer teleskoplarıyla Chandra X ışını gözlemevinden elde edilmiş görüntüleri bilgisayarınıza getiren bu program sayesinde bilgisayarınız üzerinden gökyüzünü dolaşabileceksiniz.
Uzayda şimdiye kadar keşfedebildiğimiz tüm yerlere, bulutsulara, supernova patlamalarına yakınlaştırma (zoom) yaparak göz atabileceksiniz. Ve aynı zamanda bunlarla ilgili bilgiler de edinebileceksiniz.

İsterseniz de Mars’ta bulunmuş olan Opportunity modülünün çektiği fotoğraflar ile Mars’a göz atabilirsiniz. Amatör veya profesyonel hiç farketmez herkesin kullanabileceği bu program ile uzay, yıldızlar, gezegenler bilgisayarınıza geliyor.

Program çok güzel.Evrende keşfedilmiş herşeyi gösteriyor.Güneş sisteminde 3 boyutlu dolaşabiliyorsunuz.Fakat iyi bir ekran kartınızın olması gerekiyor.

http://www.worldwidetelescope.org/Home.aspx

Stellarium

stellarium_b35da30869bc2c98.jpg

Stellarium ücretsiz olarak bilgisayarınızı bir planetaryuma çeviriyor. Tüm gökyüzünü belirlediğiniz kordinatlara göre ekrana taşıyan programla şaşırtıcı bir geziye çıkabilirsiniz. Stellarium (Gökyüzünü Gözlemleme Programı) teleskopla görülebilen 3 boyutlu görüntünün aynısını bilgisayara taşıyan eşsiz bir program.

Programın şık ve basit arayüzü kolayca konum belirlemenizi ve zoom yapabilmenizi sağlıyor. Programın 600 bini bulan bir yıldız kataloğu ve çok realistik bir samanyolu gösterimi var. Atmosfer, gün doğumu ve gün batımı, gezegenler ve uyduları en gerçekçi canlandırmalarla gözler önüne seriliyor. Ayrıca program kendi gökyüzünüzü oluşturmanızı da sağlıyor. Böylece gezegenler ve yıldızlar sizin istediğiniz gibi yerleştirilebiliyor.

http://www.stellarium.org

Celestia

celestia0bf818178a934ba6.jpg

Celestia, evrenimizi üç boyutta gezinmek için gerçek zamanlı hazırlanmış bir boşluk simülasyonudur. Güneş sistemi boyunca 100,000 yıldızın herhangi birisine doğru seyahat veya galaksinin ötesinde düzenli gezintiler yapılabilir. Bunu yapabilmek için seyahat etmek istediğiniz yıldızınızı seçmek ve ”GoTo” butonunu tıklamanız kafidir. Boşlukta seyahat ederek hedefinize saniyeler içinde ulaşabilirsiniz.

http://www.shatters.net/celestia/
http://www.celestiamotherlode.net/

Google Earth

google-earthe797b4fa62196c3a.md.jpg

Google Earth programı ile uydu üzerinden dünyayı inceleyebilir, büyük kentlerde evleri ve binaları dahi görebilir hatta çok meşhur dünya şehirlerinin içerisinde üç boyutlu binaların arasında dolaşabilirsiniz. Google Earth ayrıca size banka, okul, hastane vb. ihtiyacınız olabilecek önemli tüm yerlerin konumlarını da gösterebiliyor, bununla birlikte mesafeler arasını hesaplayabiyor. Yeni versiyonuyla birlikte dünyanın her yerindeki tarihi görüntüler, denizcilik uzmanlarından alınan okyanus tabanı ve yüzeyi verileri, Ses kayıtlı basit tur imkanı da sunuyor.

Onlarca yıllık tarihi görüntülerle küresel değişiklikleri görün ve Okyanusun derinliklerine dalın. Dünya haritasından çok öte olan Google Earth ile dünya artık küçülecek…

Genel Bakış – Google Earth

GOOGLE MARS

mars-canyonebec2127465016d0.jpg

Arizona Devlet Üniversitesindeki NASA araştırmacılarıyla birlikte çalışılarak oluşturulmuş Google Mars ile Mars’ı keşfe çıkmaya hazır olun!

Google Mars - Harita Programı
Google Mars

BOINC

boinc_b7e6d745e12cdb74.jpg

BOINC ile bilimsel deneylere yardımcı olmak için bilgisayarınızın kullanılmayan işleme kapasitesine izin verebilirsiniz.

Berkeley Open Infrastructure Network Computing, bilgisayarınızda bulunan SETI (Dünya dışı zeka araması), vb gibi internet çalışmaları için uygun işlem gücünü oluşturmanızı sağlar.

Bunun arkasındaki fikir, olabildiğince çok bilgisayar kullanarak, karmaşık hesaplamaları çok hızlı hesaplamak.

BOINC sayesinde 30’dan fazla bilim projesine katılabilirsiniz.

Eğer indirecekseniz 6.10.60 sürümünü indirmenizi tavsiye ederim.En son 6.12.26 sürümü çıktı fakat bu sürüm deneme sürümü ve yavaş.

http://boinc.berkeley.edu/
http://boinc.berkeley.edu/download_all.php

NASA Virtual Lab

nasavirtuallaba302575bcb410dc3.jpg

NASA`nın geliştirmiş olduğu “NASA Virtual Lab” sayesinde belki de hayatınızda hiç görme fırsatını elde edemeyeceğiniz elektron mikroskobuyla bir böceği en ince ayrıntısına kadar inceleyebilirsiniz.Ayrıca programda ek olarak birkaç tane incelemeniz için materyaller de mevcut; fakat bunlar başta görmüş olduğunuz böcek kadar ayrıntılı değil ve sadece yüzeyden inceleme fırsatı veriyor.

Programın kullanımıyla ilgili kısa bir bilgi vermek gerekirse böceğe “zoom” yapmak için üst sağ tarafta bulunan “magnification panel” bölümünden 221x` i seçerseniz 221 defa yakınlaştırmış olursunuz.

Programın özelliklerini en üst düzeyde kullanmak isterseniz http://learn.arc.nasa.gov/vlab/index.html adresinden bilgi alabilirsiniz.

Minimum sistem gereksinimleri: Powerbook G4 ya da Intel Pentium 3, Celeron ya da AMD Athlon, 256 MB RAM 500 MB boş disk alanı

NASA - Virtual Lab Offers Access to NASA's Microscopes
Virtual Microscope
 
Üst Alt