Husiler kimdir?

MURATS44

Özel Üye
Husiler kimdir?

Husilerin geniş alanları kontrol altına almasıyla, bölünmüş bir ordu ile son yıllar içinde ülke en büyük krizlerinden birini yaşıyor.

husiler_kimdir_1421917198_6341.jpg


lideri Hüseyin Bedreddin el-Husi. Zeydi Mezhebi'ne aykırı görüşlere sahip olan Carudiye ekolüne geçiş yapan Husi aşireti lideri Bedreddin el-Husi'nin, İran'ın Kum kentinde gördüğü ilahiyat eğitimi sonucu 12 İmamcı Şii Caferi mezhebini kabul etmesiyle birlikte Husi hareketi, ideolojik açıdan Yemendeki Sünni ve Zeydi hareketlerden bağımsızlaşarak İran yönetimiyle paralel bir siyasal oluşuma dönüştü.
İran'da kurulan Din adamlarının egemen olduğu Velayet-i Fakih sistemine benzer bir İmamlar devleti talep eden Husiler, İran yönetimiyle koordineli olarak hareket eden Lübnan Hizbullah hareketine benzetiliyor.

0ygQr_1421914915_0436.jpg


Yemen'in kuzeyindeki Sa'da kentinden gelip Amran şehrini ele geçiren, sonrasında ise başkent Sana'ya girerek düzenledikleri kitlesel gösterilerle gündeme gelen Husi Ensarullah hareketi, ideolojik yapısı, hükümet karşıtı tutumu ve dış bağlantıları sebebiyle ülkedeki diğer kesimler ile güven bunalımı yaşıyor.

TEORİ VE İNANÇ SİSTEMLERİ NASIL?
Yemen ile Suudi Arabistan sınırında bulunan Sa'da kent merkezinde yaşayan Husiler önceleri, Hazreti Muhammed'in torunları olan ilk 5 İmam'ı (Hz. Ali, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, İmam Zeynelabidin ve İmam Zeyd) meşru İslami önder kabul eden ancak Sünni Müslümanlarla teorik ve pratik alanda çatışmayan Zeydi mezhebine mensuptu.
Sana Üniversitesi Eğitim ve Felsefe Bölümü üyesi Prof. Dr. Ahmed Muhammed ed-Dağşi, Zeydi Mezhebi'nin genel görüşleri arasında yer almayan Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman'ı Hz.Ali'den önce halife oldukları için suçlu ya da kafir görmek şiiliğe aykırı görüşlere sahip olan Carudiye ekolüne mensup olan Husi lideri Bedreddin el-Husi'nin İran'ın Kum kentinde ve Lübnan'da gördüğü ilahiyat eğitimi sonucu 12 İmamcı Şii Caferi mezhebini kabul ettiğine dikkati çekiyor.

08gmU_1421914931_2132.jpg


'PEYGAMBER SOYUNDANIZ' DEYİP YÖNETİMİ İSTİYORLAR
Husiler, demokratik ve çoğulcu bir devlet yönetimini reddederek, devletin meşruiyetinin Hz. Muhammed'in soyundan gelen yöneticilere ait olması gerektiğini iddia ediyor.

1517'de Memlükler'den Osmanlı yönetimine geçen ve 1918'de Zeydi İmam Yahya'nın yönetimine giren Yemen, 1962'de cumhuriyet ile tanışmıştı. Husi Ensarullah hareketi ise 1962 öncesindeki İmamlar Devleti'nin kendi soyları çerçevesinde tekrar kurulmasını talep ediyor.Husiler kendilerinin Hz.Muhammed soyuna dayandığını ve yönetimin bu soydan kişilere verilmesi gerektiğini düşünüyor.

İÇ ÇATIŞMA VE DÖNÜŞÜM
Bedreddin el-Husi tarafından 1992 yılında kurulan Husi Ensarullah hareketi'nin temelleri Genç Mü'minler Forumu'nda atıldı. Zeydi tabana seslenen Hak Partisi'den siyasete atılan Bedreddin el-Husi'nin oğlu Hüseyin Bedreddin el-Husi de babası gibi İran ve Lübnan'da Şii okullarda eğitim aldıktan sonra, 1993-1997 yılları arası milletvekilliği yaptı.
Husi, 2000’de partiden ayrılarak forumun liderliğine geldi. Bu sırada baba Bedreddin el-Husi oluşumun dini otoritesi olarak öne çıktı. Ayrışmaların başlamasıyla, davetçi kültürel bir sivil toplum kuruluşu niteliğinde olan Forum,Genç Mü'minler Teşkilatı adını alarak siyasi bir yapı haline dönüştü.

UUhRO_1421915002_8166.jpg


Şİİ OLMAK HUSİLERE GÖRE SUÇ İŞLEMEKTİ
Teşkilat içindeki baba ve oğul yanlıları arasında husumet yaşanmasının ardından, Genç Mü'minler, Zeydilikten ayrılarak Şiileşmek ile suçlandı.Hüseyin Bedreddin el-Husi, Genç Müminler Teşkilatı yönetimine el koydu ve babasının yöntemini ve hedeflerini reddettiğini açıkladı. Hüseyin Bedreddin el-Husi'nin Ordu ile yaşanan çatışmalarda 2004'te hayatını kaybetmesinin ardından örgütün liderliğine Abdulmelik el-Husi geçti.

Sonuç olarak Husiliğin, Zeydiliğin marjinal kolu olan Carudi ekolünden 12 İmamcı Şii ekole evrilmesi, Ensarullah hareketinin siyasal açıdan da İran ile paralel bir çizgiye oturmasına yol açtı.

AKTİF OLDUKLARI İLLER
Yemen'in kuzeyindeki Sa'da vilayeti Husilerin kalesi olarak biliniyor. Husilerin tüm faaliyetlerinin hareket noktası olarak kabul edilen Sa'da'da Husilere ait eğitim merkezleri ve askeri eğitim kampları bulunuyor.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Gerçekleri Araştırma Komisyonu da İran'ın Sa'da yakınlarındaki Kızıldeniz'in el-Luhayya limanına silah ulaştırmak için Eritre'de bir üs kurduğu, İran gemilerinin Aden Körfezi'nde korsanlarla mücadele bahanesiyle Yemen'e silah kaçırdığı öne sürüyor.

SİYASİ İDEOLOJİLERİ
Yemen yönetimi, Husileri İran'dan maddi destek almakla suçluyor. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, İran'ın Yemen'in içişlerine karıştığı, 2012 yılında da Sa'na'da İran adına çalışan hücrelere baskın düzenlendiğini dile getirmişti.
 
Üst Alt