Black Friday (Kara Cuma) Nasıl Ortaya Çıktı?

BULUT

Aktif Üyemiz
Yönetici

Black Friday nedir?​

Mübarek Cuma üzerine  kurulanan oyun
Mübarek Cuma üzerine kurulanan oyun
Türkçe'ye "kara cuma" şeklinde çevrilen Black Friday, dünya genelinde düzenlenen bir alışveriş festivaline verilen bir isimdir. Türkiye'de efsane cuma ya da muhteşem cuma gibi isimlerle de anılan bu alışveriş festivalinde, onlarca marka %80'e varan indirimler düzenliyor. Peki adı indirim gibi güzel bir şeyle anılan bir etkinlik, neden olumsuzluk çağrışımı yapan siyahla özdeşleştirilmiş?

Tüm dünyada 'Black Friday' olarak kabul edilen alışveriş çılgınlığı, 26 Kasım 2021'de başlayacak. Peki herkesi bir anda alışveriş yapmaya iten Black Friday nedir, Black Friday ilk ne zaman ortaya çıktı? Alışveriş çılgınlığı olan Kara Cuma dinimizde var mı? İşte yanıtı...

Her sene Kasım ayında gerçekleştirilen 'Black Friday', dinimize uygun olmayan bir tabirle başlatılan ve yıllardır başta ABD olmak üzere birçok 'batı' ülkelerinin yıl sonuna doğru gerçekleştirdiği bir algı oyunudur. Ne yazık ki Batı özentisi bazı firmalar 'Black Friday kampanyalarından' yola çıkarak ülkemizde Efsane Cuma, Süper Cuma gibi başlıklarla onların adetlerine ayak uydurup indirimler başlatabiliyor. Peki Black Friday çılgınlığı ilk ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? Batı adeti Black Friday günleri hakkında bilinmesi gereken her şeyi, içeriğimiz içerisinde derledik.

İşte Black Friday gerçekleri:

Black Friday saçmalığı ABD ülkesinde Şükran Günü'nden sonraki ilk Cuma günü kutlanmaktadır. Bu sene 26 Kasım 2021 tarihine denk gelen Black Friday'de mağazalarda bazı indirimler uygulanacak. Noel'e hazırlık amacıyla yapılan bu günde, yıl içerisinde elde kalan ürünleri satabilmek için indirim adı altında insanların yargılarına hakaret ediliyor.

BLACK FRİDAY İLK NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTI?​

Kara Cuma tarihçesi: Black Friday ismi nereden geliyor?​

Amerika Birleşik Devletleri’nde 1932 yılından bu yana Noel alışverişveriş sezonunun başlangıç tarihi, kasım ayının son cuma günü kabul edilir. ABD'de Şükran Günü olarak kutlanan kasım ayının dördüncü perşembesini takip eden cuma gününe denk eden bu gün, 1961’den itibaren Black Friday olarak anılmaya başlanmıştır.


Bu günün anlamını açıklayan iki rivayet bulunuyor. İlk rivayete göre Black Friday günü yapılan indirimler ABD’nin Philadelphia kentinde adeta kaosa neden oldu. %80’e varan indirimleri duyan halk, mağazalara akın edip üzerine bir de binlerce turist ordu-deniz kuvvetleri futbol maçı için şehre gelince Philadelphia’da hayat durma noktasına geldi. Kentteki aşırı kalabalık; yoğun araç trafiğine, izdihama ve hatta mağaza çalışanlarının ezilerek hayatını kaybetmesiyle birlikte mağazaların yağmalanmasına neden oldu. Kentteki polis memurları yaşanan bu olumsuzluklara atıfta bulunmak için telsiz anonslarında “Black Friday” tabirini kullanınca bu güne kara cuma denilmeye başlandı.

Sanayiler arttıktan sonra gelişen tekstil firmalarına bağlı ortaya çıkan reklam algısında indirimi kullanarak, ilk kez insanların toplu alışverişler yapması amaçlanmıştır. Endüstri oyunu olan bu Black Friday, ilk kez 1961'de gazeteler aracılığıyla meydana çıktı.

Peki neden Black Friday deniliyor? İnsanları cezbeden 'İndirim ve alışveriş' kelimeleri adı altında Black Friday'in kaçırılmaz bir fırsat olduğu algısını oluşturarak, İslamiyet için önemli olan mübarek CUMA gününü gizli bir algıyla lekelemeye çalışıyorlar. Peki CUMA bizim için neden önemli?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir cuma hutbesinde 'Kara Cuma' ifadesinin Müslümanları rahatsız ettiğine dair vurgulamalar yaparak, ''Bir inancın sembolünü hedef alan ve mensuplarını yok sayan böylesi saygısız ifade ve yaklaşımların geleneğimizde yerinin olmadığı, bir dinin kutsalının çılgınca ve sınırsızca bir tüketim anlayışına alet edilmesinin asla kabul edilemez bir durum olduğu''nu açıklamıştı.

Müslüman kimselerin bayramı olarak kabul edilen CUMA günleri için Peygamber Efendimiz (SAV), şöyle buyurmuştu: “Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür. Âdem o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve yine o gün cennetten çıkarıldı. ” (Müslim, Cuma 17, 18)
 
Üst Alt